Μια υπόθεση επιλογής Γενικού Διευθυντή σε δημόσια υπηρεσία καταφέρνει να συνοψίσει με εντυπωσιακό τρόπο τις χρόνιες παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και τα συνεχή εμπόδια που προκαλούν οι πολύχρονες δικαστικές εκκρεμότητες. Η πορεία της υπόθεσης, η οποία ξεκίνησε το 2004 και φτάνει ως το 2024, αποτυπώνει πως διοικητικές αποφάσεις, ακυρώσεις και αναδρομικές τοποθετήσεις μπορούν να παραμένουν ανοιχτές για δεκαετίες.
Η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά την επιλογή προσώπου για θέση Γενικού Διευθυντή, με συνεχείς μετακινήσεις μεταξύ υπηρεσιακών αποφάσεων και προσφυγών στη Δικαιοσύνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις προχώρησαν ακόμη κι όταν τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί.
Το χρονολόγιο της υπόθεσης
- 2004: Προκηρύσσεται θέση Γενικού Διευθυντή σε δημόσιο φορέα.
- 2006: Το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο επιλέγει το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση.
- 2011: Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει την επιλογή.
- 2014: Το πρόσωπο επιλέγεται εκ νέου από το συμβούλιο για την ίδια θέση.
- 2016: Τοποθετείται με απόφαση στη θέση, αναδρομικά από το 2006.
- 2020: Εξετάζεται εκ νέου η υπόθεση στο ΣτΕ έπειτα από νέα αίτηση ακύρωσης.
- 2024: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει για δεύτερη φορά την επιλογή και επιστρέφει την υπόθεση για νέα κρίση.
Χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι ότι η διαδικασία περιλάμβανε αναδρομικές τοποθετήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι καταβάλλονταν επιδόματα ευθύνης για καθήκοντα τα οποία ουσιαστικά δεν ασκήθηκαν ποτέ.
Μια ενδεικτική εικόνα του προβλήματος
Παρότι πρόκειται για συγκεκριμένο περιστατικό, θα μπορούσε να αφορά οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία και οποιοδήποτε ανώτερο διοικητικό στέλεχος. Η υπόθεση δείχνει πως οι καθυστερήσεις τόσο στη διοικητική λειτουργία όσο και στην απονομή της Δικαιοσύνης μπορούν να δημιουργήσουν ατέρμονα διοικητικά και οικονομικά ζητήματα, χωρίς τελικά να υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο εμπλεκόμενοι στη διαδικασία έχουν πλέον συνταξιοδοτηθεί εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η υπόθεση εξακολουθεί να παράγει διοικητικές πράξεις.
Το παραπάνω κείμενο βασίζεται σε δημόσια ανάρτηση του προέδρου του ΑΣΕΠ, κ. Θάνου Παπαϊωάννου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Νίκος Μακρής