κάστανο
Από το σωστό καθάρισμα μέχρι το σερβίρισμα – όλα τα μυστικά για μια βελούδινη, αρωματική μαρμελάδα

Με τον χειμώνα να πλησιάζει και τα κάστανα να κάνουν την εμφάνισή τους σε πάγκους και αγορές, η εποχή προσφέρεται όσο καμία άλλη για να δοκιμάσετε μια από τις πιο αρωματικές και απολαυστικές χειμωνιάτικες παρασκευές: τη σπιτική μαρμελάδα κάστανο. Πλούσια σε φυτικές ίνες και ασβέστιο, τα κάστανα δεν πρωταγωνιστούν μόνο σε γιορτινά φαγητά και γλυκά, αλλά μεταμορφώνονται σε μια βελούδινη μαρμελάδα που ταιριάζει σε αμέτρητους συνδυασμούς – από το πρωινό σας μέχρι το επιδόρπιο.

Το σωστό καθάρισμα των καστάνων

Μπορεί να φαίνεται χρονοβόρο, όμως με τη σωστή τεχνική το καθάρισμα γίνεται πολύ πιο εύκολο. Το μυστικό; Καθαρίστε τα όσο είναι ακόμη ζεστά, ώστε να αφαιρείται χωρίς δυσκολία και η εξωτερική φλούδα και η λεπτή εσωτερική μεμβράνη.

Δοκιμασμένες μέθοδοι:

  • Μέθοδος βρασίματος: Βράστε τα κάστανα για 5 λεπτά, καθαρίστε τη χοντρή φλούδα, και βράστε τα άλλα 5 λεπτά για να φύγει η εσωτερική.
  • Μέθοδος με χαρακιές: Χαράξτε τη φλούδα πριν τα ψήσετε ή τα βράσετε, ώστε να καθαριστούν πιο εύκολα μετά.

Τα κάστανα μαγειρεύονται ιδανικά σε ρηχό σκεύος, για να απλώνονται ομοιόμορφα. Πριν τα βάλετε να βράσουν ή να ψηθούν, κάντε μικρές τρύπες με μαχαίρι. Αν έχετε τζάκι, το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό· διαφορετικά, μια κατσαρόλα κάνει εξίσου καλά τη δουλειά, αρκεί να μην την παραγεμίσετε. Όταν το κέλυφος σκουρύνει, είναι έτοιμα.

Η συνταγή για σπιτική μαρμελάδα κάστανο

Υλικά:

  • 500 γρ. κάστανα
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • Εκχύλισμα βανίλιας
  • Λίγο ρούμι

Εκτέλεση:

  1. Βράζετε τα κάστανα για περίπου μισή ώρα, τα καθαρίζετε και τα λιώνετε με εργαλείο πουρέ ή μύλο για να διατηρηθεί η υφή.
  2. Αρωματίζετε με ρούμι και βανίλια.
  3. Σε κατσαρόλα φτιάχνετε σιρόπι με τη ζάχαρη και 100 ml νερό.
  4.  Προσθέτετε σταδιακά τα λιωμένα κάστανα και ανακατεύετε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και παχύρρευστο.

Η μαρμελάδα κάστανο απογειώνει τόσο αλμυρές όσο και γλυκές δημιουργίες. Απολαύστε τη πάνω σε ψωμί, φρυγανιά ή brioche, χρησιμοποιήστε τη ως συνοδευτικό σε πλατό τυριών ή προσθέστε την σε πιάτα με κρέας για μια γλυκιά αντίθεση. Στα γλυκά, ταιριάζει εξαιρετικά σε τάρτες, cheesecakes, ακόμη και σε πάστα φλόρα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Απόσπαση εκπαιδευτικών
Σχολεία: Εκπαιδευτικός τιμωρείται με δυσμενή απόσπαση λόγω διαμαρτυριών για συγχωνεύσεις σχολείων
Διώξεις, ΕΔΕ και πειθαρχικά σε εκπαιδευτικούς που αντιστάθηκαν – Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις και μαζική συμμετοχή
Σχολεία: Εκπαιδευτικός τιμωρείται με δυσμενή απόσπαση λόγω διαμαρτυριών για συγχωνεύσεις σχολείων
χιόνια
H «Σιβηρία της Ελλάδας»: Το χωριό που έχει 7 μήνες χειμώνα και φημισμένες πατάτες
Οι πολικές θερμοκρασίες, το μοναδικό μικροκλίμα και το προϊόν Π.Γ.Ε. που κάνει το χωριό διάσημο
H «Σιβηρία της Ελλάδας»: Το χωριό που έχει 7 μήνες χειμώνα και φημισμένες πατάτες
Σχολική αίθουσα
Ξεσηκωμός για τις συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων – Εκπαιδευτικοί και γονείς αντιδρούν
Οι συγχωνεύσεις απειλούν οργανικές θέσεις, υποβαθμίζουν την προσχολική αγωγή και δυσκολεύουν τη λειτουργία των σχολείων, προειδοποιεί ο Σύλλογος «Γ....
Ξεσηκωμός για τις συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων – Εκπαιδευτικοί και γονείς αντιδρούν