Οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες αποτελούν βασικά τρόφιμα σε κάθε κουζίνα, όμως το θρεπτικό τους προφίλ διαφέρει σημαντικά. Ανάλογα με τους στόχους σας – απώλεια βάρους, πρόσληψη βιταμίνης Α ή καλύτερη πέψη – η καθεμία προσφέρει τα δικά της οφέλη.
Στην απώλεια βάρους, οι κλασικές πατάτες έχουν το πλεονέκτημα του υψηλού κορεσμού, βοηθώντας να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Από την άλλη, οι γλυκοπατάτες, χάρη στις περισσότερες φυτικές ίνες και τη χαμηλότερη γλυκαιμική επίδραση, συμβάλλουν σε πιο σταθερή ενέργεια και λιγότερες λιγούρες.
Στη βιταμίνη Α, ο νικητής είναι ξεκάθαρος: οι γλυκοπατάτες είναι εξαιρετικά πλούσιες σε βήτα-καροτίνη, προσφέροντας πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.
Όσον αφορά την πέψη, οι γλυκοπατάτες θεωρούνται γενικά πιο εύπεπτες και ενισχύουν τη λειτουργία του εντέρου, ενώ οι πατάτες προσφέρουν ανθεκτικό άμυλο – χρήσιμο για το μικροβίωμα, αλλά ίσως ενοχλητικό σε πιο ευαίσθητα άτομα.
Τελικά, δεν υπάρχει «καλύτερη» επιλογή για όλους. Οι πατάτες χορταίνουν περισσότερο· οι γλυκοπατάτες στηρίζουν το έντερο και υπερέχουν στις βιταμίνες. Και οι δύο, όμως, μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, αρκεί ο τρόπος μαγειρέματος να παραμένει όσο το δυνατόν πιο ελαφρύς.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση