Πολλοί έχουν παρατηρήσει ένα λεπτό, πρασινωπό ή γκρι «δαχτυλίδι» γύρω από τον κρόκο ενός σφιχτά βρασμένου αβγού. Παρότι η εικόνα του δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική, δεν πρόκειται για αλλοίωση ούτε για ένδειξη ότι το αβγό δεν είναι ασφαλές.
Όπως εξηγούν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, το φαινόμενο οφείλεται σε μια απολύτως φυσική χημική αντίδραση: το θείο του ασπραδιού συναντά τον σίδηρο του κρόκου, σχηματίζοντας μια ένωση που ονομάζεται θειούχος σίδηρος. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν τα αβγά βράζονται υπερβολικά ή όταν το νερό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο.
Αν και η αλλαγή χρώματος δεν επηρεάζει την ασφάλεια ή τη θρεπτική αξία του αβγού, μπορεί εύκολα να αποφευχθεί. Το «μυστικό» βρίσκεται στον σωστό χρόνο βρασμού και στην άμεση ψύξη:
- Μεταφέρετε τα αβγά σε παγωμένο νερό αμέσως μετά το βράσιμο.
- Αφήστε τα να κρυώσουν πλήρως πριν τα βάλετε στο ψυγείο.
- Διατηρήστε τα μέσα στο κέλυφος έως την κατανάλωση.
Τα σφιχτά βρασμένα αβγά μπορούν να μείνουν στο ψυγείο έως και μία εβδομάδα, αρκεί να μην έχουν καθαριστεί. Έτσι, μπορείτε να απολαμβάνετε τέλεια βρασμένα αβγά χωρίς… ανεπιθύμητους χρωματισμούς.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση