kota
Η διάσημη ερώτηση για το αν πρώτα υπήρξε η κότα ή το αβγό, που έχει απασχολήσει τους ανθρώπους για αιώνες, έχει επιτέλους επιστημονική απάντηση.

Οι επιστήμονες συμφωνούν πλέον ότι το αβγό υπήρξε πρώτα, και μάλιστα η απάντηση αυτή είναι αποτέλεσμα πολυάριθμων μελετών σε διάφορους επιστημονικούς τομείς.

Η ερώτηση δεν αφορά απλώς έναν φιλοσοφικό γρίφο, αλλά σχετίζεται με τις διαδικασίες της εξέλιξης. Η επιστήμη δείχνει ότι τα πλάσματα που γεννούσαν αβγά υπήρχαν πολύ πριν τα σύγχρονα κοτόπουλα, με τη διαδικασία αυτή να χρονολογείται εκατομμύρια χρόνια πίσω στους προγόνους των πτηνών, όπως οι δεινόσαυροι και τα αρχαία θαλάσσια ζώα.

Όπως εξηγούν οι εξελικτικοί επιστήμονες, τα πουλιά, όπως η κότα, προέρχονται από ερπετά που γεννούσαν αβγά. Η μετάβαση από τα ερπετά στα πτηνά ήταν μια σταδιακή διαδικασία που εξελίχθηκε μέσα σε εκατομμύρια χρόνια. Το πρώτο πλάσμα που έμοιαζε με κότα αναδύθηκε από ένα αβγό που γέννησε ένα ερπετό με χαρακτηριστικά που το έκαναν να μοιάζει με πουλί, αλλά δεν ήταν ακόμα πραγματικά κότα.

Οι γενετιστές επιβεβαιώνουν ότι το σύγχρονο κοτόπουλο προέρχεται από κόκκινα πτηνά της ζούγκλας και άλλα συγγενικά είδη, μέσω φυσικής επιλογής και επιλεκτικής αναπαραγωγής από τον άνθρωπο. Το πρώτο κοτόπουλο γεννήθηκε από ένα αβγό που γέννησε ένα πουλί που ήταν σχεδόν, αλλά όχι εντελώς, κότα. Έτσι, το αβγό ήταν αυτό που προηγήθηκε εξελικτικά.

Η υποστήριξη αυτής της θεωρίας έρχεται και από την παλαιοντολογία, καθώς οι δεινόσαυροι Theropod, που ήταν οι πρόγονοι των πτηνών, γεννούσαν αβγά με σκληρό κέλυφος εκατομμύρια χρόνια πριν. Τα απολιθώματα αυτών των πλάσμάτων δείχνουν ότι η ωοτοκία υπήρχε πολύ πριν εξελιχθεί το σύγχρονο κοτόπουλο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εμβρυολόγοι αναγνωρίζουν μια γενετική μετάλλαξη που συνέβη σε ένα έμβρυο μέσα σε ένα αβγό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση του πρώτου κοτόπουλου. Ένα σημαντικό εύρημα σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν η ανακάλυψη της πρωτεΐνης ωοκλειδίνη-17, που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία του σκληρού κελύφους των αυγών και εμφανίζεται για πρώτη φορά στις ωοθήκες του πουλιού, όχι στο αβγό.

Μια πρόσφατη μελέτη από το University of Geneva αναφέρεται στο μονοκύτταρο είδος Chromosphaera perkinsii, που αποκαλύπτει ότι οι μηχανισμοί για τη δημιουργία αυγών υπήρχαν πολύ πριν από τα σύγχρονα πτηνά και ακόμη και πριν από τα πρώτα ζώα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το ΤΕΛΙΚΟ Μητρώο Ωφελουμένων - ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟ GOLEARN

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σοφία Ζαχαράκη: Η υπουργός Παιδείας εγκαινίασε το νέο Κέντρο Καινοτομίας Κεντρικής Μακεδονίας
Σοφία Ζαχαράκη: Η υπουργός Παιδείας εγκαινίασε το νέο Κέντρο Καινοτομίας Κεντρικής Μακεδονίας
Πέλλα: Η «καρδιά» της εκπαίδευσης του μέλλοντος χτυπά στο νέο Κέντρο Καινοτομίας – Εγκαίνια από τη Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Η υπουργός Παιδείας εγκαινίασε το νέο Κέντρο Καινοτομίας Κεντρικής Μακεδονίας
foititikes_ekloges-aei
Φοιτητικές εκλογές 2026: Σε κάλπες τα Πανεπιστήμια στις 13 Μαΐου
Όσα πρέπει να ξέρετε για τις φοιτητικές εκλογές των ΑΕΙ – Πώς ψηφίζεις για πρώτη φορά, τι ισχύει με παρατάξεις, κάλπες και αποτελέσματα
Φοιτητικές εκλογές 2026: Σε κάλπες τα Πανεπιστήμια στις 13 Μαΐου
Ο Διευθυντής του FBI, Κας Πατέλ
Ιρανοί χάκερς «χτύπησαν» το προσωπικό email του Διευθυντή του FBI – Διέρρευσαν έγγραφα και φωτογραφίες
Η ομάδα «Handala» παραβίασε το e-mail του διευθυντή του FBI, Κας Πατέλ – Επιβεβαιώνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
Ιρανοί χάκερς «χτύπησαν» το προσωπικό email του Διευθυντή του FBI – Διέρρευσαν έγγραφα και φωτογραφίες