βούτυρο
Για χρόνια η μαργαρίνη είχε χαρακτηριστεί απαγορευμένη τροφή, κυρίως λόγω της παλιάς της σύνθεσης που περιείχε τρανς λιπαρά. Ωστόσο, οι σύγχρονες εκδοχές της έχουν αλλάξει ριζικά και πλέον οι διατροφολόγοι τη θεωρούν ασφαλή επιλογή ακόμη και για όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν τη χοληστερίνη τους.

Τα λίπη και τα έλαια αποτελούν κεντρικό ζήτημα στη διατροφή εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι όμως όλα τα λίπη ίδια: ορισμένα αυξάνουν τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης, ενώ άλλα βοηθούν στη μείωσή της και προστατεύουν την καρδιά.

Η χοληστερόλη είναι ένα φυσικό συστατικό που παράγεται από το ήπαρ και υπάρχει σε πολλά τρόφιμα. Όταν όμως τα επίπεδά της αυξηθούν υπερβολικά, δημιουργούνται λιπαρές εναποθέσεις στα αγγεία που με τον χρόνο μπορούν να προκαλέσουν στένωση ή ακόμα και απόφραξη.

Η μαργαρίνη τότε και τώρα

Η κακή φήμη της μαργαρίνης οφείλεται κυρίως στα τρανς λιπαρά που περιείχαν οι παλαιότερες εκδοχές της. Αυτά τα λίπη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και για χρόνια θεωρούνταν ένας από τους βασικούς εχθρούς της καρδιαγγειακής υγείας.

Σήμερα όμως, χάρη στη βελτίωση της τεχνολογίας τροφίμων, οι σύγχρονες μαργαρίνες έχουν σχεδόν μηδενικά τρανς λιπαρά. Πολλές από αυτές παρασκευάζονται από φυτικά έλαια πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης και μπορούν να ενταχθούν άφοβα σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Βούτυρο ή μαργαρίνη;

Η καθηγήτρια Υγείας του Πληθυσμού και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Νίτα Φορούχι, εξηγεί ότι το βούτυρο δεν χρειάζεται να αποκλειστεί εντελώς από τη διατροφή. Μπορεί κάποιος να το απολαμβάνει περιστασιακά, για παράδειγμα στο πρωινό του, αρκεί να υπάρχει μέτρο.

Για το μαγείρεμα, προτείνει την εναλλαγή μεταξύ μαργαρίνης, βουτύρου και φυτικών ελαίων, με προτίμηση στο ελαιόλαδο ή σε άλλα έλαια που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Οι επίσημες διατροφικές οδηγίες

Οι οδηγίες υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο συστήνουν η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών να μην ξεπερνά το 10% των ημερήσιων θερμίδων. Αυτός ο στόχος είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί όταν αντικαθιστούμε μέρος του βουτύρου με λάδι ή μαργαρίνη φυτικής προέλευσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideutikoi_anaplirotes_kathigites
Δεύτερη ευκαιρία στη μάθηση: Πώς να διδάξετε σε Σχολεία Ενηλίκων;
Μάθετε πώς λειτουργούν, ποια προσόντα απαιτούνται και πώς η επιμόρφωση μπορεί να σας ανοίξει δρόμο για να διδάξετε σε ενήλικες που επιστρέφουν στα...
Δεύτερη ευκαιρία στη μάθηση: Πώς να διδάξετε σε Σχολεία Ενηλίκων;
kairos.jpg
Καιρός: Ο «Ηρακλής» ανοίγει την "κατάψυξη" στην Ευρώπη – Πότε αλλάζει το σκηνικό στην Ελλάδα
Καιρός: Ο «Ηρακλής» βάζει την Ευρώπη στην κατάψυξη – Πότε αλλάζει το σκηνικό στην Ελλάδα
Καιρός: Ο «Ηρακλής» ανοίγει την "κατάψυξη" στην Ευρώπη – Πότε αλλάζει το σκηνικό στην Ελλάδα