ΤΡΟΧΑΙΟ
Δύο διαχειριστές κλειστών ομάδων στο Viber (29 ετών από Ζωγράφου και 55 ετών από Βύρωνα) φέρονται να ενημέρωναν δεκάδες χιλιάδες μέλη για σημεία αστυνομικών ελέγχων στην Αττική. Επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οδήγησε σε έρευνες και κατάσχεση κινητών

Δύο άνδρες, 29 και 55 ετών, από τον Ζωγράφου και τον Βύρωνα αντίστοιχα, φέρονται ως οι διαχειριστές κλειστών ομάδων στο Viber με δεκάδες χιλιάδες μέλη, που ενημέρωναν σε πραγματικό χρόνο για τα μπλόκα και τους ελέγχους της Αστυνομίας στην Αττική. 

Στα μηνύματα που αντάλλασσαν τα συνολικά 170.000 μέλη της κλειστής κοινότητας περιλαμβάνονταν αναφορές όπως: «Στο Σύνταγμα κάνουν αλκοτέστ», «μπατσικό έξω από το καφέ στη Ρωμηλίας», «γερό μπλόκο στα Everest στο Μαρκόπουλο» και άλλες ειδοποιήσεις που, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ευνοούσαν οδηγούς που επιθυμούσαν να αποφύγουν ελέγχους.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι μετά από έφοδο παρουσία Εισαγγελέα σε σπίτια στον Ζωγράφου και τον Βύρωνα βρέθηκαν τέσσερα κινητά με στοιχεία σύνδεσης των λογαριασμών των ομάδων. Ο 29χρονος φέρεται να διαχειριζόταν και άλλες ομάδες —μία στην Κρήτη με 25.000 μέλη και μία στη Θεσσαλονίκη με 3.000 μέλη.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε στην ταυτοποίηση μετά από πολύμηνη έρευνα και αλληλογραφία με την εταιρεία-πάροχο του Viber, διαδικασία που απαιτεί αυστηρούς νομικούς όρους προκειμένου να δοθούν στοιχεία.

Η έρευνα, που ξεκίνησε τον Ιούλιο μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, δείχνει ότι οι ομάδες δεν περιορίζονταν σε ανακοινώσεις για ελέγχους της Τροχαίας (αλκοτέστ, κράνος, όρια ταχύτητας), αλλά ενημέρωναν και για παρουσία δυνάμεων ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ και Άμεσης Δράσης, με κίνδυνο να διευκολύνουν και άτομα του κοινού ποινικού δικαίου.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., οι διαχειριστές οργάνωναν τη λειτουργία των ομάδων με κανόνες (π.χ. απαγόρευση άσχετων σχολίων), ενώ είχαν επεκταθεί και σε ομάδα στο Instagram με περίπου 6.500 μέλη. Η εκτίμηση των αρχών είναι ότι στόχος των διαχειριστών ήταν η δημιουργία μεγαλο-επισκεψιμότητας λογαριασμών για εμπορικό όφελος.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήπως έχετε κλήσεις που αγνοείτε; Πώς να τις ελέγξετε online

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΑΘΗΤΕΣ
Συγχαρητήρια από τη ΔΔΕ Αν. Αττικής στους μαθητές που έσωσαν ηλικιωμένο ζευγάρι από φωτιά

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, Ανδρέας Μαρίνος συναντήθηκε σήμερα με τους μαθητές του...

Συγχαρητήρια από τη ΔΔΕ Αν. Αττικής στους μαθητές που έσωσαν ηλικιωμένο ζευγάρι από φωτιά
αμφιθέατρο
Πώς σώζεται η αξιοπιστία των Πανεπιστημίων όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη γράφει τις εργασίες;
Πώς μπορεί το Πανεπιστήμιο να διασφαλίσει την αξιοπιστία της αξιολόγησης στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
Πώς σώζεται η αξιοπιστία των Πανεπιστημίων όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη γράφει τις εργασίες;
παύλος πολάκης
Ο Πολάκης βγάζει στοιχεία για αμφισβητούμενες δημόσιες δαπάνες από τον διευθύνοντα σύμβουλό του ΟΑΚ, Άρη Παπαδογιάννη
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δαπάνες ύψους 62.000 ευρώ, που αρχικά παρουσιάστηκαν ως πληρωμές για ημερολόγια και ατζέντες, πιθανώς αφορούσαν...
Ο Πολάκης βγάζει στοιχεία για αμφισβητούμενες δημόσιες δαπάνες από τον διευθύνοντα σύμβουλό του ΟΑΚ, Άρη Παπαδογιάννη