Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι πατάτες απελευθερώνουν αιθυλένιο, ένα φυσικό αέριο που επιταχύνει την ωρίμανση. Όταν έρχεται σε επαφή με τα κρεμμύδια, εκείνα αρχίζουν να μαλακώνουν, να φυτρώνουν και να χαλάνε πολύ πιο σύντομα.
Αντίστροφα, τα κρεμμύδια απορροφούν υγρασία και εκλύουν ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά τις πατάτες, προκαλώντας φύτρωμα και δημιουργία πράσινων κηλίδων. Οι πράσινες περιοχές περιέχουν σολανίνη, μια τοξική ουσία που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στο στομάχι.
Πώς πρέπει να τα αποθηκεύουμε σωστά;
Πατάτες: Θέλουν δροσερό περιβάλλον (7–10°C), σκοτάδι και καλό αερισμό. Ένα ξύλινο ή πλαστικό τελάρο με τρύπες είναι ιδανικό. Ο φωτισμός ευνοεί τις πράσινες κηλίδες, ενώ η υγρασία προκαλεί μούχλα.
Κρεμμύδια: Προτιμούν ξηρό χώρο με χαμηλή υγρασία και ροή αέρα. Ιδανικά φυλάσσονται σε διχτάκια ή καλάθια που τα βοηθούν να αναπνέουν και αποτρέπουν τη μούχλα.
Χρήσιμες συμβουλές
Ελέγχετε τακτικά τις πατάτες και τα κρεμμύδια και απομακρύνετε όσα έχουν αρχίσει να χαλούν. Ένα χαλασμένο κομμάτι μπορεί να καταστρέψει τα υπόλοιπα.
Μην τα βάζετε στο ψυγείο: στις πατάτες αυξάνονται τα σάκχαρα, ενώ τα κρεμμύδια γίνονται μαλακά.
Αποφύγετε τις πλαστικές σακούλες, γιατί παγιδεύουν την υγρασία και επιταχύνουν τη σήψη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ