Αυγά
Η επιλογή εξαρτάται από τις διατροφικές ανάγκες και την υγεία του κάθε ατόμου. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια ένα αυγό την ημέρα, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής

Τα αυγά αποτελούν βασικό τρόφιμο σε πολλές κουζίνες παγκοσμίως και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Όμως, ποια επιλογή είναι τελικά πιο υγιεινή; Τα ασπράδια αυγών ή τα ολόκληρα αυγά;

Διατροφική αξία

  • Ασπράδια: Πλούσια σε πρωτεΐνη, σελήνιο και ριβοφλαβίνη (Β2). Έχουν ελάχιστο λίπος, καθόλου χοληστερόλη και πολύ χαμηλές θερμίδες. Δύο ασπράδια ισοδυναμούν σε πρωτεΐνη με ένα ολόκληρο αυγό.

  • Ολόκληρα αυγά: Περιέχουν επίσης πρωτεΐνη, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α, Β12 και D, καθώς και χολίνη, που ενισχύει τη λειτουργία εγκεφάλου και νευρικού συστήματος.

Οφέλη από τα ασπράδια

  • Ιδανικά για απώλεια βάρους, χάρη στις χαμηλές θερμίδες και την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

  • Δεν περιέχουν χοληστερόλη, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

  • Παρέχουν πλήρη πρωτεΐνη, με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Οφέλη από τα ολόκληρα αυγά

  • Συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία, καθώς σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα HDL («καλής») χοληστερόλης.

  • Ενισχύουν την ανάπτυξη μυών, ειδικά μετά την άσκηση, λόγω της πληρότητας των θρεπτικών συστατικών τους.

  • Βοηθούν στην υγεία των οστών, χάρη στη βιταμίνη D και στην αύξηση ενζύμων που ενδυναμώνουν το σκελετικό σύστημα.

Πιθανοί κίνδυνοι

  • Τροφική δηλητηρίαση: Η κατανάλωση ωμών ή μισομαγειρεμένων αυγών αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα.

  • Μειωμένη απορρόφηση βιταμινών: Τα ωμά ασπράδια περιέχουν αβιδίνη, που μειώνει την απορρόφηση της βιοτίνης – το μαγείρεμα εξουδετερώνει το πρόβλημα.

  • Αλλεργίες: Συχνές στα παιδιά, μερικές φορές υποχωρούν με την ηλικία.

Τα ολόκληρα αυγά προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών και μπορούν να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, τα ασπράδια είναι ιδανικά για όσους επιδιώκουν χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων και χοληστερόλης, χωρίς να στερηθούν την πρωτεΐνη.

Η επιλογή εξαρτάται από τις διατροφικές ανάγκες και την υγεία του κάθε ατόμου. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια ένα αυγό την ημέρα, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: «Ούτε βήμα πίσω για την αξιολόγηση, το θέλουν εκπαιδευτικοί που είχαν αρνηθεί»
«Ήρθε η ώρα να αξιολογήσουμε το νόμο πλαίσιο που διέπει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτή είναι η...
Σοφία Ζαχαράκη: «Ούτε βήμα πίσω για την αξιολόγηση, το θέλουν εκπαιδευτικοί που είχαν αρνηθεί»
diakopes
Κοινωνικός Τουρισμός - ΟΠΕΚΑ: Δεύτερη ευκαιρία για τα voucher- Ποιοι τα δικαιούνται
Αναδιανομή αδιάθετων δελτίων κοινωνικού, ιαματικού τουρισμού και θεάτρου από τον ΟΠΕΚΑ – Ξεκινά την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου
Κοινωνικός Τουρισμός - ΟΠΕΚΑ: Δεύτερη ευκαιρία για τα voucher- Ποιοι τα δικαιούνται
iep_1.jpg
ΙΕΠ: Νέα προϊσταμένη και νέος υπεύθυνος σε καίριες θέσεις για τα σχολικά προγράμματα και τα βιβλία
Οι αλλαγές αυτές έχουν κομβική σημασία για την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, την παραγωγή σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού και τη διασφάλιση...
ΙΕΠ: Νέα προϊσταμένη και νέος υπεύθυνος σε καίριες θέσεις για τα σχολικά προγράμματα και τα βιβλία