Παλαιστινιακοί κεφτέδες
Παλαιστινιακοί κεφτέδες μελιτζάνας και φέτας, με δυόσμο και μπαχαρικά (χορτοφαγική συνταγή)

Παρότι επηρεασμένη από τις γευστικές παραδόσεις της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, η παλαιστινιακή κουζίνα χαράζει το δικό της, αυθεντικό μονοπάτι στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη, διατηρώντας έναν διακριτό χαρακτήρα που την καθιστά αναγνωρίσιμη και μοναδική.

Γεύσεις βαθιά ριζωμένες στην ιστορία και τις τοπικές πρώτες ύλες, συνθέτουν ένα πλούσιο μαγειρικό ρεπερτόριο, όπου κυριαρχούν τα κρέατα, τα ψάρια και τα φρέσκα λαχανικά. Σε περίοπτη θέση βρίσκεται η μελιτζάναβασικό υλικό της παλαιστινιακής κουζίνας – που αξιοποιείται με δημιουργικούς τρόπους σε πλήθος συνταγών.

Μια τέτοια πρόταση είναι και τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια με μελιτζάνα: οι κύβοι του λαχανικού ψήνονται πρώτα στο φούρνο για να αναδείξουν το άρωμα και τη γεύση τους, πριν ενωθούν με φέτα, αρωματικά βότανα όπως φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό, πλιγούρι ή κινόα, και επιλεγμένα μπαχαρικά. Το αποτέλεσμα; Ένα πιάτο που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη διατροφική τάση, προσφέροντας γεύση, θρεπτική αξία και αυθεντικότητα.

Υλικά για τη Συνταγή

2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους περίπου 1 εκατοστού

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Αλατοπίπερο κατά βούληση

175 γραμμάρια πλιγούρι ψιλό ή κινόα

½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου

1/2  κουταλάκι του γλυκού σπόρους κόλιανδρου

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

10 γραμμάρια φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα

10 γραμμάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο

170 γραμμάρια φέτα χοντροτριμμένη

1-2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση

1. Αρχικά πλύντε, τεμαχίστε τις μελιτζάνες και απλώστε τις σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αλατίστε τις και ραντίστε με ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας και ψήστε για περίπου 20 με 25 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200° C. Μόλις είναι έτοιμες μεταφέρετέ τις σε ένα μπολ σαλάτας.

2. Στο μεταξύ σε μια κατσαρόλα, βάλτε νερό (διπλάσια ποσότητα από την κινόα ή το πλιγούρι), ζεστάνετέ το και προσθέστε το πλιγούρι. Αφήστε το να απορροφήσει το νερό, σιγοβράζοντας και ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν έχει σχεδόν απορροφηθεί το νερό, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την σκεπάστε την έτσι ώστε το πλιγούρι να τραβήξει και τα τελευταία υγρά. Αν υπάρχει ακόμα νερό, στραγγίστε το καλά σε σουρωτήρι και μεταφέρετέ το στη σαλατιέρα. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.

3. Έπειτα καβουρδίστε τους σπόρους κύμινου και κόλιανδρου σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (χωρίς νερό ή λιπαρή ουσία) για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να απελευθερωθούν τα αρώματα από τους σπόρους. Λιώστε τους σε ένα γουδί και προσθέστε τους κι αυτούς στο μπολ. ​​

4. Ρίξτε και τα υπόλοιπα υλικά (δυόσμο και μαϊντανό), τη θρυμματισμένη φέτα, το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε καλά. Αρτύστε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέστε τα αυγά χτυπημένα ελαφρά ένα κάθε φορά και ανακατέψτε το μίγμα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε μόνο το ένα αυγό.

5. Στη συνέχεια στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα και λαδώστε το ελαφρά.

6. Πλάστε με τα χέρια σας τα κεφτεδάκια μελιτζάνας σε μπαλάκια και τοποθετήστε τα στο λαδωμένο ταψί. Ψήστε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι τα κεφτεδάκια να ροδίσουν, γυρίζοντάς τα στη μέση του ψησίματος. Σερβίρετε με τζατζίκι, χούμους και πίτες.

Πηγή: topontiki.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα