ΑΣΕΠ: «Βροχή» προσλήψεων στο Δημόσιο - Ανοίγουν 11.000 μόνιμες θέσεις

Κοινωνία 0

Γιατί η οδήγηση με ένα χέρι στο τιμόνι είναι επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο

αυτοκινητο
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η σωστή θέση των χεριών στο τιμόνι

Η υπερβολική αυτοπεποίθηση πίσω από το τιμόνι οδηγεί πολλούς οδηγούς σε επικίνδυνες συνήθειες, οι οποίες όχι μόνο αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος, αλλά μπορεί να επιφέρουν και τσουχτερά πρόστιμα. Ένα από τα πιο συχνά λάθη είναι η οδήγηση με το ένα χέρι στο τιμόνι, αφήνοντας το άλλο να «ξεκουράζεται» για μεγάλα χρονικά διαστήματα, συχνά με τον αγκώνα ακουμπισμένο στο παράθυρο.

Γιατί είναι επικίνδυνο

Η οδήγηση με ένα μόνο χέρι μειώνει δραστικά τον έλεγχο που έχουμε στο όχημα. Σε μια απρόσμενη κατάσταση που απαιτεί άμεσες και ακριβείς αντιδράσεις, οι πιθανότητες να χειριστούμε σωστά το αυτοκίνητο είναι πολύ μικρότερες. Ένα ξαφνικό εμπόδιο, μια αναπάντεχη κίνηση άλλου οδηγού ή μια αλλαγή στο οδόστρωμα μπορεί να αποδειχθούν μοιραία.

Ο κίνδυνος προστίμου σύμφωνα με τον ΚΟΚ

Αν και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) δεν αναφέρει ρητά την οδήγηση με ένα χέρι, η παράγραφος 2 του Άρθρου 13 ορίζει ότι «ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του για να εκτελεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς».

Όταν κρατάμε το τιμόνι με ένα χέρι, αυτό καθίσταται σχεδόν αδύνατο. Σε τροχονομικό έλεγχο, η παράβαση μπορεί να επιφέρει:

  • Πρόστιμο 100 ευρώ

  • Αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες

Η σωστή θέση των χεριών στο τιμόνι

Για ασφαλή οδήγηση, η στάση πρέπει να είναι σωστά προσαρμοσμένη:

  1. Ρυθμίστε το κάθισμα ώστε να έχετε άνετη πρόσβαση στο τιμόνι και τα πεντάλ.

  2. Φανταστείτε το τιμόνι σαν αναλογικό ρολόι.

  3. Τοποθετήστε τα χέρια σας στις θέσεις «9 και 3» — το αριστερό στο σημείο που αντιστοιχεί στο «9» και το δεξί στο «3».

Με αυτόν τον τρόπο, τα χέρια σας θα βρίσκονται στο ύψος των ώμων, χωρίς πίεση στους καρπούς, επιτρέποντας ταχύτερες και πιο ακριβείς κινήσεις σε περίπτωση ανάγκης.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Οι 20 σχολές με τα περισσότερα μόρια που τρυπάνε το ταβάνι

Ν. Φαραντούρης: «614 εκατ. ευρώ στα φροντιστήρια» – Καταγγελίες για ενδείξεις καρτέλ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η «πιο δυσάρεστη» λέξη της αγγλικής γλώσσας έχει ελληνική προέλευση

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία