Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μετά τη δημοσιοποίηση καταγγελιών που θέλουν σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος να άνοιξε πυρ κατά λέμβου προσφύγων στα ανοιχτά της Σάμου, επιχειρώντας ταυτόχρονα να την απομακρύνει προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Aegean Boat Report, το συμβάν φέρεται να σημειώθηκε χθες το πρωί, γύρω στις 10:00, σε μικρή απόσταση από το Ακρωτήριο Πράσσο, βορειοανατολικά της Σάμου.
Στη φουσκωτή βάρκα βρίσκονταν περίπου είκοσι άτομα – άνδρες, γυναίκες και παιδιά – οι οποίοι προσπαθούσαν να φτάσουν στο νησί.
Λίγα μέτρα πριν προσεγγίσουν την ακτή, σκάφος του Λιμενικού τους πλησίασε. Αντί να πραγματοποιήσει ασφαλή περισυλλογή, όπως προβλέπει η διεθνής νομοθεσία, καταγγέλλεται πως επιχείρησε επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από τη λέμβο, με σκοπό να την απωθήσει.
Από τους ελιγμούς στους πυροβολισμούς
Όταν οι προσπάθειες απώθησης δεν απέδωσαν, οι λιμενικοί φέρονται να χρησιμοποίησαν καραμπίνες, πυροβολώντας προς την κατεύθυνση της βάρκας.
Βίντεο που επικαλείται η οργάνωση καταγράφει φωνές πανικού από τους επιβαίνοντες, με κραυγές: «Πυροβολούν! Πυροβολούν!». Η λέμβος τελικά κατευθύνθηκε ξανά προς την Τουρκία, όπου αναχαιτίστηκε από την τουρκική ακτοφυλακή και οι πρόσφυγες συνελήφθησαν.
Τα στοιχεία της καταγγελίας
Η Aegean Boat Report υποστηρίζει ότι το εμπλεκόμενο σκάφος του Λιμενικού αναγνωρίζεται στα βίντεο ως Lambro 57 με αριθμό LS-171, το οποίο εδρεύει στη Σάμο.
Η οργάνωση θεωρεί ότι πρόκειται για σαφή περίπτωση παράνομης επαναπροώθησης (pushback), καθώς οι πρόσφυγες βρίσκονταν ήδη εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και είχαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η πρακτική αυτή παραβιάζει:
Τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)
Τη Διεθνή Σύμβαση για την Ασφάλεια της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS)
Τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (αρχή μη επαναπροώθησης)
Το Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Η οργάνωση χαρακτηρίζει το περιστατικό «εγκληματική πράξη» και επισημαίνει πως, χωρίς τη δημοσιοποίηση τέτοιων καταγγελιών, «οι επαναπροωθήσεις, η βία και οι εξαφανίσεις θα συνέχιζαν να συμβαίνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οριστικά σε εφαρμογή η απαγόρευση στη χρήση τζελ νυχιών από την 1η Σεπτεμβρίου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/8
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ