Μας προτρέπουν να δουλεύουμε σκληρά και να μην αναβάλλουμε, όμως ίσως η πραγματική πρόοδος να κρύβεται στην παύση και στην ηρεμία του μυαλού. Ο νευροεπιστήμονας Τζόζεφ Τζεμπέλι αναδεικνύει πώς η μοναξιά και η απομόνωση ενισχύουν τη δημιουργικότητα και τη γνωστική λειτουργία.
Η μοναχικότητα προσφέρει στον εγκέφαλο τον χώρο να δημιουργήσει νέες συνάψεις και να καλλιεργήσει τη φαντασία. Ιδιοφυίες όπως ο Μπιλ Γκέιτς, που καθιέρωσε τις «Εβδομάδες Σκέψης» απομονωμένος, ή ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, που αφιέρωνε ώρες στη σιωπή πριν από κάθε έμπνευση, αποδεικνύουν τη δύναμη της ησυχίας.
Για να αξιοποιήσουμε αυτή τη δύναμη, προτείνεται να αφιερώσουμε https://www.alfavita.gr/epistimi/408375_hamena-skitsa-apokalyptoyn-pos-o-nta-bintsi-katanoise-ti-barytita-prin-ton-ainstainχρόνο στην ουσιαστική μοναξιά, να απομακρυνθούμε από το θόρυβο, να επιλέγουμε προσεκτικά τις κοινωνικές μας συναναστροφές και να ασχολούμαστε με δραστηριότητες που ενισχύουν την αυτοσυγκέντρωση και την εσωτερική ηρεμία. Έτσι, ο εγκέφαλος χαλαρώνει, ανασυγκροτείται και δημιουργεί το έδαφος για νέες ιδέες και προσωπική ανάπτυξη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Γιατί τα παράθυρα στις σχολικές αίθουσες μπαίνουν αριστερά των μαθητών
Λεωνίδας Βουρλιώτης