leonardo_da_vinci
Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ίσως είχε κατανοήσει τη βαρύτητα πολύ πριν τον Γαλιλαίο, τον Νεύτωνα και τον Αϊνστάιν

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι φαίνεται πως κατείχε γνώσεις παντελώς άγνωστες για τους ανθρώπους της εποχής του, καθώς νέα σκίτσα που ανακαλύφθηκαν στις έρευνές του, δείχνουν ότι ο Ιταλός ίσως να είχε κατανοήσει την «Αρχή της Ισοδυναμίας» πολλούς αιώνες πριν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν την αναφέρει στην «Θεωρία της Σχετικότητας», ο Ισαάκ Νεύτωνας διατυπώσει τον νόμο της βαρυτικής έλξης και ο Γαλιλαίος τον νόμο της ελεύθερης πτώσης.

Τα σκίτσα του ντα Βίντσι, που αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά πόσο «μπροστά» ήταν το μυαλό του Ιταλού, δείχνουν τρίγωνα τα οποία σχηματίζονται από σωματίδια που μοιάζουν με άμμο και πέφτουν μέσα σε ένα βάζο. Αυτοί οι «κόκκοι» που μπαίνουν στο βάζο, απεικόνιζαν πειράματα τα οποία έδειχναν πως η βαρύτητα ήταν μια μορφή επιτάχυνσης, τετρακόσια χρόνια πριν το ανακαλύψει αυτό ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Το 1907, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν διατύπωσε την «Αρχή της Ισοδυναμίας», η οποία λέει ότι η εμπειρία της επιτάχυνσης από τη βαρύτητα και της επιτάχυνσης σε σχέση με ένα σταθερό σύστημα αναφοράς είναι δυσδιάκριτες, βασισμένος στις ανακαλύψεις του Γαλιλαίου (ο νόμος της ελεύθερης πτώσης) και του Ισαάκ Νεύτωνα (ο νόμος της βαρυτικής έλξης). Όμως, με την ανακάλυψή των σκίτσων του Λεονάρντο ντα Βίντσι, φαίνεται πως ο ζωγράφος της «Μόνα Λίζα» ίσως είχε καταλάβει την «Αρχή της Ισοδυναμίας», άρα και την βαρύτητα, πολύ πριν κανείς από τους τρεις μεγάλους επιστήμονες διατυπώσουν τους δικούς τους νόμους της βαρύτητας.

Ο Ντα Βίντσι στα σκίτσα του περιέγραφε πως, είτε νερό, είτε άμμος, έπεφτε από μία κανάτα και κινούταν σε μία ευθεία γραμμή, παράλληλη προς το έδαφος. Οι σημειώσεις του Ιταλού, κάνουν σαφές το γεγονός πως ήξερε ότι τα σωματίδια επιτάχυναν συνεχώς και ότι μόλις αυτά έφευγαν από την κανάτα, η επιτάχυνση προκαλούταν από την βαρύτητα.

leonardo

Αν η κανάτα κινηθεί με σταθερό ρυθμό, η γραμμή που δημιουργείται από τα σωματίδια που πέφτουν είναι κάθετη, όμως αν η κίνησή της επιταχύνει με σταθερό ρυθμό, τότε τα σωματίδια σχηματίζουν μια ίση αλλά κεκλιμένη γραμμή, η οποία σχηματίζει την υποτείνουσα πλευρά ενός τριγώνου.

Ο ντα Βίντσι παρατήρησε πως στην πραγματικότητα, αν η κανάτα επιταχύνει την απελευθέρωση των κόκκων-σταγόνων με τον ίδιο ρυθμό που η βαρύτητα της «ελκύει» προς το έδαφος, τότε σχηματίζεται ένα ισόπλευρο τρίγωνο, η οποία είναι η πρώτη ένδειξη της «Αρχής της Ισοδυναμίας».

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι προσπάθησε να διατυπώσει της παρατηρήσεις που έκανε σε μία εξίσωση, αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια. Εκτελώντας μια προσομοίωση του πειράματός του, ερευνητές κατάλαβαν πως είχε κάνει ένα λάθος.

Το λάθος αποδείχθηκε πως ήταν στους υπολογισμούς του ντα Βίντσι ως προς την δύναμη του χρόνου. Ο Ιταλός λανθασμένα υπέθεσε πως η δύναμη του χρόνου έπρεπε να είναι ανάλογη του αριθμού 2, ενώ στην πραγματικότητα έπρεπε να είναι ανάλογη με την δύναμη του τετραγώνου του χρόνου.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κιβωτός του Κόσμου
Κιβωτός του Κόσμου: «Χτύπησαν παιδί με σανίδες και πέτρες»
Το δικαστήριο απασχόλησαν τρεις καταγγελίες παιδιών από την δομή του Βόλου - Ξυλοδαρμούς και παιδική εργασία έναντι τροφής και στέγης περιέγραψαν...
Κιβωτός του Κόσμου: «Χτύπησαν παιδί με σανίδες και πέτρες»
Εκλογές
Για μια Ευρώπη της προόδου!
Οι εκλογικές διαδικασίες πάντα έχουν ιστορική βαρύτητα. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, στην εξέλιξη κοινωνιών μας, στο μέλλον της χώρας μας.
Για μια Ευρώπη της προόδου!
panellinies ekpaideutikos
Πανελλήνιες 2024: Εκπαιδευτικοί καλούνται να διανύσουν 35 χιλιόμετρα για να προσέλθουν στο εξεταστικό κέντρο!
Πανελλήνιες 2024: «Μεγαλύτερος φόρτος σε λιγότερα άτομα γεγονός που υπονομεύει την ομαλή διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων»
Πανελλήνιες 2024: Εκπαιδευτικοί καλούνται να διανύσουν 35 χιλιόμετρα για να προσέλθουν στο εξεταστικό κέντρο!
Αλέξης Χαρίτσης
Χαρίτσης σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Συγχαρητήρια, 7 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους»
«Το μόνο καινούριο που ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δίνει μάχη κατά των πολυεθνικών κολοσσών! Ποιος; Ο κ. Μητσοτάκης! Εντάξει, κάπου...
Χαρίτσης σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Συγχαρητήρια, 7 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους»