Γιατί όλοι αγαπάμε το καρπούζι
Δροσιά, γλυκιά γεύση και ενυδάτωση: το καρπούζι είναι το ιδανικό σνακ για τις ζεστές μέρες. Ωστόσο, το γεγονός ότι αποτελείται κυρίως από νερό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το καταναλώνουμε χωρίς όριο. Οι ειδικοί εξηγούν τι πρέπει να προσέχουμε.
Ποια είναι η σωστή ποσότητα;
Η Lara Whitson, διατροφολόγος από την Cleveland Clinic, τονίζει ότι τα λεγόμενα προγράμματα αποτοξίνωσης με βάση αποκλειστικά το καρπούζι είναι ακατάλληλα. Προτείνει να περιοριζόμαστε σε δύο μερίδες την ημέρα, ώστε ο οργανισμός να προσλαμβάνει και τα υπόλοιπα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από μια πλήρη διατροφή.
Προβλήματα πέψης και FODMAP
Το καρπούζι ανήκει στις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP, σύνθετοι υδατάνθρακες που ορισμένα άτομα δυσκολεύονται να χωνέψουν. Για όσους πάσχουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS), η κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει φουσκώματα, αέρια ή κοιλιακή δυσφορία.
Καρπούζι και ημικρανίες
Ένα λιγότερο γνωστό χαρακτηριστικό του καρπουζιού είναι ότι περιέχει τυραμίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να πυροδοτήσει ημικρανίες σε άτομα με ευαισθησία. Η ουσία αυτή υπάρχει και σε τυριά, αλλαντικά, ζυμωμένα προϊόντα και ορισμένα ποτά.
Πιθανές αλλεργίες
Σε σπάνιες περιπτώσεις, το καρπούζι μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε όσους έχουν ευαισθησία σε γύρη από χόρτα ή αμβροσία. Αυτή η διασταυρούμενη αλλεργία αφορά και άλλα φρούτα, όπως το πεπόνι, το αγγούρι και η μπανάνα.
Προσοχή στη φυσική ζάχαρη
Ένα καρπούζι περιέχει γύρω στα 17 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης ανά μερίδα. Αν και αυτό δεν προκαλεί πρόβλημα στον γενικό πληθυσμό, τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά. Η διατροφολόγος Jessica Plowman προτείνει να καταναλώνεται μαζί με πρωτεΐνη (π.χ. ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι) ή καλά λιπαρά για να αποφευχθούν αιφνίδιες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.
Τι πρέπει να θυμόμαστε;
Πόση ποσότητα είναι εντάξει; Μέχρι δύο μερίδες την ημέρα αρκούν.
Είναι κατάλληλο για διαβητικούς; Ναι, αλλά να συνοδεύεται από τρόφιμα που εξισορροπούν τα επίπεδα γλυκόζης.
Γιατί φουσκώνει; Περιέχει FODMAP που επιβαρύνουν το πεπτικό.
Να κάνω αποτοξίνωση με καρπούζι; Όχι. Οι μονοφαγικές δίαιτες στερούν σημαντικά θρεπτικά συστατικά από το σώμα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ