faghto
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς θα μοιάζει το καθημερινό σου τραπέζι το 2050;

Ένα μενού οικολογικό

Η νέα διατροφική πραγματικότητα, σύμφωνα με ειδικούς, θα βασίζεται σε υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μεγάλη ανθεκτικότητα στις κλιματικές μεταβολές. Ορισμένα από τα πιάτα που δοκιμάζονται ήδη, περιλαμβάνουν:

Stir fry με νούντλς από φύκια kelp

Κεφτέδες από μανιτάρια και σόργο

Ζυμαρικά με βάση τη σόγια

Ράμεν με τέμπε από ζυμωμένα φασόλια

Το κοινό τους χαρακτηριστικό; Ελάχιστο ή καθόλου κρέας και γαλακτοκομικά. Δύο συστατικά που συμβάλλουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη, λόγω των υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου.

 

Έξυπνες και ανθεκτικές τροφές

Πολλά από τα νέα υλικά του πιάτου μας θα προέρχονται από καλλιέργειες ανθεκτικές στη ζέστη και την ξηρασία, ιδανικές για ένα μέλλον με αυξανόμενα καιρικά φαινόμενα και επισιτιστικές κρίσεις:

Ελιές, καρύδια, εσπεριδοειδή: Τα δέντρα τους δεσμεύουν άνθρακα και βοηθούν στον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου.

Μύδια και στρείδια: Οργανισμοί που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα μέσα από το κέλυφός τους.

Βρώσιμοι κάκτοι και φύκια: Χαμηλή κατανάλωση φυσικών πόρων, υψηλή διατροφική αξία.

Αμάραντος, κανίχουα, τεφ, φόνιο: Δημητριακά από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική που θεωρούνται τα σούπερ τρόφιμα του αύριο.

 

Τεχνολογία και διατροφή: Ένα νέο δίπολο

Η τεχνολογική εξέλιξη παίζει και αυτή σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής διατροφής:

Τεχνητή νοημοσύνη: Θα αναλαμβάνει τον σχεδιασμό γευμάτων με βάση τις ανάγκες του οργανισμού σου, προτείνοντας και παραγγέλνοντας αυτόματα τα κατάλληλα τρόφιμα.

Εξατομικευμένες μερίδες: Η ποσότητα και το είδος της τροφής θα βασίζονται στα μεταβολικά δεδομένα κάθε ατόμου.

Οικιακές καλλιέργειες: Από κάθετες φάρμες στο σπίτι μέχρι ζαρντινιέρες στην ταράτσα, η παραγωγή τροφής γίνεται προσωπική υπόθεση.

Περιβαλλοντική ευθύνη στις αγορές: Η σήμανση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε κάθε προϊόν και η καθολική χρήση επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών, θα κάνουν την κάθε μας επιλογή πιο συνειδητή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 1/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κουνούπια
Ποιο ζώο ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων κάθε χρόνο;
Όταν σκεφτόμαστε τα πιο επικίνδυνα ζώα, πιθανόν φανταζόμαστε μεγάλους θηρευτές με αιχμηρά δόντια. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική.
Ποιο ζώο ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων κάθε χρόνο;
kataigides_2.jpg
Καιρός - Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου: Ποιες περιοχές θα «χτυπηθούν» πιο έντονα σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή
Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία της Πέμπτης και Παρασκευής
Καιρός - Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου: Ποιες περιοχές θα «χτυπηθούν» πιο έντονα σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή
ypsos
Πότε σταματούν να ψηλώνουν τα κορίτσια και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη τους
Η εφηβεία είναι το τελευταίο στάδιο ανάπτυξης, κατά το οποίο τα κορίτσια αποκτούν τις ενήλικες διαστάσεις τους.
Πότε σταματούν να ψηλώνουν τα κορίτσια και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη τους