patatakia
Με απλά υλικά και λίγη προσοχή, μπορείτε να απολαύσετε πατατάκια που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα έτοιμα, προσαρμόζοντας τη γεύση στα δικά σας γούστα.

Υλικά:
6 πατάτες (ιδανικά για τηγάνισμα)

Ηλιέλαιο

Αλάτι

Ρίγανη

Καυτερή πάπρικα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, ειδικά αν δεν θέλουμε να τις ξεφλουδίσουμε. Η φλούδα πρέπει να καθαριστεί επιμελώς με σφουγγάρι. Με τη βοήθεια ενός μαντολίνου, τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, σχεδόν διαφανείς, αυτό είναι το μυστικό για την απόλυτη τραγανότητα.

Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα μπολ με κρύο νερό για 5 λεπτά και στη συνέχεια αλλάζουμε το νερό δύο φορές. Το καλό ξέπλυμα είναι απαραίτητο ώστε να φύγει όλο το άμυλο και να παραμείνουν τραγανά στο τηγάνισμα. Τελειώνουμε ξεπλένοντάς τις κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι αυτό να βγαίνει εντελώς καθαρό.

Στρώνουμε τις πατάτες πάνω σε πετσέτα, τις καλύπτουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως. Η υγρασία είναι ο νούμερο ένα εχθρός για το σωστό αποτέλεσμα.

Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε βαθιά κατσαρόλα. Ρίχνουμε λίγες λίγες τις πατάτες, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και να τηγανιστούν σωστά. Ανακατεύουμε ελαφρά για να μην κολλήσουν και τις αφήνουμε μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρυσαφί χρώμα, γύρω στα 2,5 με 3 λεπτά.

Μόλις τις βγάλουμε από το τηγάνι, τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθεί το περιττό λάδι. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες πατάτες, πάντα σε μικρές ποσότητες.

Όσο είναι ακόμα ζεστές, πασπαλίζουμε με αλάτι, ρίγανη, πάπρικα ή όποιο άλλο καρύκευμα επιθυμούμε. Για ακόμα πιο τραγανό αποτέλεσμα, μπορούμε να τα στεγνώσουμε επιπλέον σε χαμηλό φούρνο (130°C, αέρας) για 5 λεπτά.

Μυστικά για τέλεια πατατάκια
Το καλό ξέπλυμα απομακρύνει το άμυλο και βοηθά τα πατατάκια να γίνουν τραγανά.

Μικρές δόσεις στο τηγάνισμα διατηρούν τη θερμοκρασία του λαδιού σταθερή.

Στραγγίξτε καλά σε χαρτί και γευστικά ενισχύστε με μυρωδικά της αρεσκείας σας (π.χ. σκόρδο, κρεμμύδι, παρμεζάνα, ξύδι ή BBQ σκόνη).

Εναλλακτική εκδοχή στο φούρνο
Αν προτιμάτε μια πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείτε να ψήσετε τα πατατάκια σας στον φούρνο. Θα χρειαστείτε δύο ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα. Αλείψτε ή ψεκάστε ελαφρά τις πατάτες και από τις δύο πλευρές με λάδι και πασπαλίστε με αλάτι. Απλώστε τις ώστε να μην καλύπτονται μεταξύ τους.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150–160°C για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλάξτε θέσεις στα ταψιά στα μισά του ψησίματος. Η χαμηλή θερμοκρασία βοηθά να ψηθούν ομοιόμορφα και να στεγνώσουν σωστά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

enoikiazetai_1.jpg
Εφιάλτης τα ενοίκια: «Φοβάμαι ότι θα δούμε μια νέα γενιά αστέγων»
Στεγαστική κρίση στην Ελλάδα: Τα ενοίκια εκτοξεύονται, η κρατική στήριξη δεν φτάνει, και εκατοντάδες οικογένειες βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης
Εφιάλτης τα ενοίκια: «Φοβάμαι ότι θα δούμε μια νέα γενιά αστέγων»
μαθητυ
Μαθητεία ή εκμετάλλευση; τι κρύβει το κυβερνητικό σχέδιο και τι δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία
«Στη Γερμανία, το περίφημο dual system (διπλό σύστημα) συνδυάζει σχολείο και μαθητεία στην επιχείρηση»
Μαθητεία ή εκμετάλλευση; τι κρύβει το κυβερνητικό σχέδιο και τι δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία
louketo
Σχολεία «φαντάσματα» στη Στερεά Ελλάδα: 25 μονάδες κλείνουν λόγω έλλειψης μαθητών
10 Δημοτικά και 15 Νηπιαγωγεία δεν θα ανοίξουν το 2025-2026 – Η δημογραφική κρίση χτυπάει τα χωριά και απειλεί το μέλλον της εκπαίδευσης
Σχολεία «φαντάσματα» στη Στερεά Ελλάδα: 25 μονάδες κλείνουν λόγω έλλειψης μαθητών