Υλικά:
6 πατάτες (ιδανικά για τηγάνισμα)
Ηλιέλαιο
Αλάτι
Καυτερή πάπρικα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, ειδικά αν δεν θέλουμε να τις ξεφλουδίσουμε. Η φλούδα πρέπει να καθαριστεί επιμελώς με σφουγγάρι. Με τη βοήθεια ενός μαντολίνου, τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, σχεδόν διαφανείς, αυτό είναι το μυστικό για την απόλυτη τραγανότητα.
Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα μπολ με κρύο νερό για 5 λεπτά και στη συνέχεια αλλάζουμε το νερό δύο φορές. Το καλό ξέπλυμα είναι απαραίτητο ώστε να φύγει όλο το άμυλο και να παραμείνουν τραγανά στο τηγάνισμα. Τελειώνουμε ξεπλένοντάς τις κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι αυτό να βγαίνει εντελώς καθαρό.
Στρώνουμε τις πατάτες πάνω σε πετσέτα, τις καλύπτουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως. Η υγρασία είναι ο νούμερο ένα εχθρός για το σωστό αποτέλεσμα.
Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε βαθιά κατσαρόλα. Ρίχνουμε λίγες λίγες τις πατάτες, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και να τηγανιστούν σωστά. Ανακατεύουμε ελαφρά για να μην κολλήσουν και τις αφήνουμε μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρυσαφί χρώμα, γύρω στα 2,5 με 3 λεπτά.
Μόλις τις βγάλουμε από το τηγάνι, τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθεί το περιττό λάδι. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες πατάτες, πάντα σε μικρές ποσότητες.
Όσο είναι ακόμα ζεστές, πασπαλίζουμε με αλάτι, ρίγανη, πάπρικα ή όποιο άλλο καρύκευμα επιθυμούμε. Για ακόμα πιο τραγανό αποτέλεσμα, μπορούμε να τα στεγνώσουμε επιπλέον σε χαμηλό φούρνο (130°C, αέρας) για 5 λεπτά.
Μυστικά για τέλεια πατατάκια
Το καλό ξέπλυμα απομακρύνει το άμυλο και βοηθά τα πατατάκια να γίνουν τραγανά.
Μικρές δόσεις στο τηγάνισμα διατηρούν τη θερμοκρασία του λαδιού σταθερή.
Στραγγίξτε καλά σε χαρτί και γευστικά ενισχύστε με μυρωδικά της αρεσκείας σας (π.χ. σκόρδο, κρεμμύδι, παρμεζάνα, ξύδι ή BBQ σκόνη).
Εναλλακτική εκδοχή στο φούρνο
Αν προτιμάτε μια πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείτε να ψήσετε τα πατατάκια σας στον φούρνο. Θα χρειαστείτε δύο ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα. Αλείψτε ή ψεκάστε ελαφρά τις πατάτες και από τις δύο πλευρές με λάδι και πασπαλίστε με αλάτι. Απλώστε τις ώστε να μην καλύπτονται μεταξύ τους.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150–160°C για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλάξτε θέσεις στα ταψιά στα μισά του ψησίματος. Η χαμηλή θερμοκρασία βοηθά να ψηθούν ομοιόμορφα και να στεγνώσουν σωστά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΟΦ: Ανακαλείται παρτίδα του δημοφιλούς αντιβιοτικού Fucidin – Τι επικίνδυνο βρέθηκε στα χάπια
Voucher 2250 ευρώ σε ανέργους με ΚΑΥΑΣ DYPAHS - ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΚΕΚ ΕΔΩ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 1/8
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ