Ροδάκινα
Δύο καλοκαιρινά φρούτα με κοινά χαρακτηριστικά αλλά και διακριτές θρεπτικές λεπτομέρειες

Το ελληνικό καλοκαίρι δεν νοείται χωρίς ροδάκινα και νεκταρίνια – δροσερά, γλυκά και εύκολα στην κατανάλωση, αποτελούν ιδανικό σνακ για την παραλία ή την εκδρομή. Αν και εξωτερικά διαφέρουν, η θρεπτική τους αξία είναι σχεδόν ταυτόσημη – με μερικές λεπτές αλλά αξιοσημείωτες διαφορές.

Θερμίδες, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες: σχεδόν ταυτόσημα

Σε επίπεδο θερμίδων, υδατανθράκων και πρωτεΐνης, τα δύο φρούτα είναι σχεδόν πανομοιότυπα:
100 γραμμάρια ροδάκινου ή νεκταρινιού αποδίδουν περίπου 45 θερμίδες, 9 γραμμάρια υδατάνθρακες και 1 γραμμάριο πρωτεΐνη. Και τα δύο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν την υγιή πέψη και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Μικροθρεπτικές διαφορές: ποιο υπερτερεί και σε τι

Παρόλο που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, τα δύο φρούτα διαφοροποιούνται σε επιμέρους μικροθρεπτικά στοιχεία:

  • Τα νεκταρίνια έχουν ελαφρώς περισσότερα επίπεδα καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου και νιασίνης.

  • Τα ροδάκινα υπερτερούν σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και λουτεΐνη. Συγκεκριμένα, περιέχουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σχέση με τα νεκταρίνια (4,1 mg έναντι 2,9 mg ανά 100 γραμμάρια).

Και τα δύο περιέχουν βήτα-καροτίνη και αντιοξειδωτικά, στοιχεία που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου για διάφορες χρόνιες παθήσεις – από καρδιαγγειακά μέχρι εκφυλιστικές νόσους.

Ρόλος στην υγεία: πέρα από τις θερμίδες

  • Αντιοξειδωτική δράση: Τα καροτενοειδή που περιέχουν – κυρίως η βήτα-καροτίνη – φαίνεται να συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, γνωστικής εξασθένησης και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

  • Καταπολέμηση φλεγμονής και ασθενειών: Τα αντιοξειδωτικά των φρούτων αυτών συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθειας και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Γεύση, υφή και εμφάνιση: πώς τα ξεχωρίζουμε

Η βασική οπτική διαφορά εντοπίζεται στη φλούδα:

  • Τα ροδάκινα έχουν χαρακτηριστική χνουδωτή επιδερμίδα,

  • ενώ τα νεκταρίνια διαθέτουν λεία και στιλπνή φλούδα.

Σε ό,τι αφορά τη γεύση, τα νεκταρίνια έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό και συχνά χαρακτηρίζονται ως πιο γλυκά και συμπυκνωμένα γευστικά. Παρ’ όλα αυτά, η γεύση και η υφή διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία και την ωριμότητα, επομένως η καλύτερη επιλογή είναι... η δοκιμή.

Πότε είναι η εποχή τους;

Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι κλασικά καλοκαιρινά φρούτα, με περίοδο συγκομιδής που κορυφώνεται τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως, ακολουθούμενη από την Ισπανία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diatrofi
Τι να αλλάξετε στη διατροφή για να προστατέψετε τον εγκέφαλό σας και να αποφύγετε την άνοια
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρήκαν πως μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, όσπρια και λαχανικά και με μειωμένη...
Τι να αλλάξετε στη διατροφή για να προστατέψετε τον εγκέφαλό σας και να αποφύγετε την άνοια
ΤΑΚΗΣ ΣΤΕΦΟΣ
Ψήφισμα του Συνδέσμου Φιλολόγων Κορινθίας για την απώλεια του Αναστασίου Αγγέλου Στέφου
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2025, στις 11:00 π.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Ψήφισμα του Συνδέσμου Φιλολόγων Κορινθίας για την απώλεια του Αναστασίου Αγγέλου Στέφου
idiotika_panepistimia
Πανσπουδαστική Κ.Σ.: Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια «super market»
Οι φοιτητές καταγγέλλουν την εμπορευματοποίηση της παιδείας και την υποβάθμιση των σπουδών στα ιδιωτικά ΑΕΙ
Πανσπουδαστική Κ.Σ.: Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια «super market»