Το ελληνικό καλοκαίρι δεν νοείται χωρίς ροδάκινα και νεκταρίνια – δροσερά, γλυκά και εύκολα στην κατανάλωση, αποτελούν ιδανικό σνακ για την παραλία ή την εκδρομή. Αν και εξωτερικά διαφέρουν, η θρεπτική τους αξία είναι σχεδόν ταυτόσημη – με μερικές λεπτές αλλά αξιοσημείωτες διαφορές.
Θερμίδες, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες: σχεδόν ταυτόσημα
Σε επίπεδο θερμίδων, υδατανθράκων και πρωτεΐνης, τα δύο φρούτα είναι σχεδόν πανομοιότυπα:
100 γραμμάρια ροδάκινου ή νεκταρινιού αποδίδουν περίπου 45 θερμίδες, 9 γραμμάρια υδατάνθρακες και 1 γραμμάριο πρωτεΐνη. Και τα δύο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν την υγιή πέψη και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Μικροθρεπτικές διαφορές: ποιο υπερτερεί και σε τι
Παρόλο που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, τα δύο φρούτα διαφοροποιούνται σε επιμέρους μικροθρεπτικά στοιχεία:
Τα νεκταρίνια έχουν ελαφρώς περισσότερα επίπεδα καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου και νιασίνης.
Τα ροδάκινα υπερτερούν σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και λουτεΐνη. Συγκεκριμένα, περιέχουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σχέση με τα νεκταρίνια (4,1 mg έναντι 2,9 mg ανά 100 γραμμάρια).
Και τα δύο περιέχουν βήτα-καροτίνη και αντιοξειδωτικά, στοιχεία που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου για διάφορες χρόνιες παθήσεις – από καρδιαγγειακά μέχρι εκφυλιστικές νόσους.
Ρόλος στην υγεία: πέρα από τις θερμίδες
Αντιοξειδωτική δράση: Τα καροτενοειδή που περιέχουν – κυρίως η βήτα-καροτίνη – φαίνεται να συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, γνωστικής εξασθένησης και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Καταπολέμηση φλεγμονής και ασθενειών: Τα αντιοξειδωτικά των φρούτων αυτών συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθειας και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Γεύση, υφή και εμφάνιση: πώς τα ξεχωρίζουμε
Η βασική οπτική διαφορά εντοπίζεται στη φλούδα:
Τα ροδάκινα έχουν χαρακτηριστική χνουδωτή επιδερμίδα,
ενώ τα νεκταρίνια διαθέτουν λεία και στιλπνή φλούδα.
Σε ό,τι αφορά τη γεύση, τα νεκταρίνια έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό και συχνά χαρακτηρίζονται ως πιο γλυκά και συμπυκνωμένα γευστικά. Παρ’ όλα αυτά, η γεύση και η υφή διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία και την ωριμότητα, επομένως η καλύτερη επιλογή είναι... η δοκιμή.
Πότε είναι η εποχή τους;
Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι κλασικά καλοκαιρινά φρούτα, με περίοδο συγκομιδής που κορυφώνεται τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως, ακολουθούμενη από την Ισπανία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ