Το σαγανάκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και χαρακτηριστικά ορεκτικά της ελληνικής κουζίνας. Με τη χρυσαφένια, τραγανή κρούστα του και το απολαυστικά λιωμένο τυρί στο εσωτερικό, αποτελεί μια γεύση που δύσκολα ξεχνά κανείς.
Υλικά (για 1 μερίδα)
1 κομμάτι τυρί κασέρι (περίπου 110 γραμμάρια)
¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όσο χρειαστεί)
1 κουταλιά της σούπας νερό (ή όσο χρειαστεί για επάλειψη)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ (σε θερμοκρασία δωματίου)
Χυμός από ½ λεμόνι (ή σύμφωνα με τη γεύση)
1 κουταλιά της σούπας φρέσκος μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
Οδηγίες εκτέλεσης
Ετοιμασία του τυριού
Αλείψτε καλά και τις δύο πλευρές του τυριού κασέρι με λίγο νερό. Στη συνέχεια, περάστε το τυρί από το αλεύρι, φροντίζοντας να καλυφθεί πλήρως ώστε να σχηματιστεί τραγανή κρούστα κατά το τηγάνισμα.Τηγάνισμα
Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό ή μαντεμένιο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να καπνίζει ελαφρώς. Προσθέστε το ελαιόλαδο και τοποθετήστε προσεκτικά το αλευρωμένο τυρί στο καυτό λάδι. Τηγανίστε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα και να αρχίσει να λιώνει εσωτερικά.Αναστροφή και δεύτερο τηγάνισμα
Με τη βοήθεια σπάτουλας, γυρίστε προσεκτικά το τυρί από την άλλη πλευρά και τηγανίστε για περίπου 30 δευτερόλεπτα ακόμα, μέχρι να ροδίσει και η δεύτερη πλευρά.Φλαμπέ και σερβίρισμα
Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Περιχύστε το σαγανάκι με το κονιάκ (προαιρετικά μπορείτε να το φλαμπάρετε με αναπτήρα μακράς λαβής για εντυπωσιακή παρουσίαση) και στη συνέχεια ρίξτε από πάνω τον φρέσκο χυμό λεμονιού. Τοποθετήστε το σαγανάκι σε πιάτο με χαρτοπετσέτα για να απορροφήσει το περιττό λάδι και γαρνίρετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συμβουλές επιτυχίας
Το κασέρι είναι ιδανικό για σαγανάκι, καθώς λιώνει σωστά χωρίς να διαλύεται.
Αποφύγετε το τηγάνισμα σε χαμηλή θερμοκρασία, γιατί το τυρί μπορεί να λιώσει χωρίς να προλάβει να σχηματιστεί κρούστα.
Μπορείτε να δοκιμάσετε τη συνταγή και με κεφαλοτύρι ή γραβιέρα για πιο πικάντικο αποτέλεσμα.
Σερβίρετε το σαγανάκι ζεστό, με φρέσκο ψωμί ή πίτες, συνοδεία ούζου, τσίπουρου ή λευκού κρασιού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ