ketchup
Η κέτσαπ είναι από τα πιο αγαπημένα συνοδευτικά παγκοσμίως, ωστόσο, πίσω από τη χαρακτηριστική της γεύση κρύβονται ερωτήματα σχετικά με τη διατροφική της αξία.

Η εξέλιξη της κέτσαπ: Από φαρμακευτικό σκεύασμα σε μαγειρικό συνοδευτικό
Η ιστορία της κέτσαπ ξεκινά τον 18ο αιώνα, όταν Βρετανοί ναυτικοί εμπνεύστηκαν από ασιατικές σάλτσες βασισμένες σε ψάρια, παρόμοιες με τον αρχαιοελληνικό γάρο. Οι πρώτες ευρωπαϊκές παραλλαγές φτιάχνονταν με μανιτάρια, στρείδια και καρύδια. Το 1812, η κέτσαπ ντομάτας εμφανίστηκε για πρώτη φορά, με τον James Mease να καταγράφει μια συνταγή που αργότερα απέκτησε φαρμακευτική χρήση.

Ο Henry Heinz, όμως, ήταν εκείνος που ανέδειξε την κέτσαπ σε προϊόν ευρείας κατανάλωσης, προσθέτοντας ξύδι και ζάχαρη για ισορροπημένη γεύση. Η συνταγή του συνδύαζε γλυκό, ξινό, πικρό, αλμυρό και umami, στοιχεία που εξηγούν την έντονη νοστιμιά της.

Τι περιέχει η σύγχρονη κέτσαπ;
Ανά 100 γραμμάρια, μια κλασική συνταγή περιλαμβάνει:

148 γρ. ντομάτας

Ξύδι

Ζάχαρη

Αλάτι

Εκχυλίσματα βοτάνων και μπαχαρικών

Κατά περίπτωση: τροποποιημένο άμυλο, γλυκαντικά ή χρωστικές ουσίες

Στα 15 γραμμάρια (μία κουταλιά της σούπας), βρίσκουμε:

15 θερμίδες

3,5 γρ. υδατάνθρακες, εκ των οποίων 3,4 γρ. σάκχαρα

Ίχνη λιπαρών και πρωτεΐνης

0,3 γρ. αλάτι

Είναι η κέτσαπ πιο υγιεινή από άλλες σάλτσες;
Η διατροφολόγος Charlotte Faure Green επισημαίνει ότι, σε σύγκριση με τη μαγιονέζα (που μπορεί να περιέχει έως και 80% λιπαρά), η κέτσαπ είναι σαφώς ελαφρύτερη. Έχει λιγότερη ζάχαρη από τη σάλτσα BBQ, αλλά περισσότερη από τη μουστάρδα. Συμπερασματικά, η κέτσαπ κατατάσσεται στη μέση διατροφικά, ούτε υγιεινή, αλλά ούτε και η χειρότερη επιλογή.

Τρεις λόγοι για να είστε επιφυλακτικοί

Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Μία μόνο κουταλιά της σούπας μπορεί να περιέχει σχεδόν ένα κουταλάκι ζάχαρη. Αν αναλογιστεί κανείς πόση ποσότητα χρησιμοποιείται συχνά, η ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης αυξάνεται αισθητά.

Κατάταξη στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF)
Πολλές εκδοχές της κέτσαπ περιέχουν εκχυλίσματα, γλυκαντικά και άλλα πρόσθετα που κατατάσσονται στα βιομηχανικά επεξεργασμένα συστατικά.

Κατανάλωση με ήδη ανθυγιεινά φαγητά
Συνήθως συνοδεύει γρήγορα γεύματα και πρόχειρα τρόφιμα, όπως τηγανητές πατάτες, burgers και αλλαντικά, αυξάνοντας έτσι το συνολικό διατροφικό βάρος του πιάτου.

Υπάρχουν διατροφικά οφέλη;
Παρά τις επιφυλάξεις, η κέτσαπ περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προέρχεται από τις ντομάτες. Αν και η περιεκτικότητά του είναι μέτρια στη συνήθη μερίδα, η μορφή του στη μαγειρεμένη ντομάτα (όπως στην κέτσαπ) είναι πιο απορροφήσιμη από τον οργανισμό.

Το λυκοπένιο έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου και του προστάτη, ενώ μπορεί να ωφελήσει την καρδιαγγειακή υγεία.

Τι να προσέξετε όταν επιλέγετε κέτσαπ
Ακόμη και οι εκδοχές με μειωμένα σάκχαρα συχνά περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά όπως στέβια ή σουκραλόζη, που παραμένουν συστατικά UPF. Ορισμένα προϊόντα χρησιμοποιούν πηκτικά ή ενισχυτικά γεύσης, τα οποία επηρεάζουν τόσο τη διατροφική αξία όσο και τη φυσικότητα της γεύσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Μπάμια»: Πώς λέγεται στα ελληνικά;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικος
Μετακινήσεις Εκπαιδευτικών: Το Αόρατο Τίμημα της Δημόσιας Παιδείας ή μια συζήτηση που πρέπει επιτέλους να γίνει
Ο δρόμος προς το σχολείο δεν μπορεί να είναι δρόμος προς την απώλεια.
Μετακινήσεις Εκπαιδευτικών: Το Αόρατο Τίμημα της Δημόσιας Παιδείας ή μια συζήτηση που πρέπει επιτέλους να γίνει
klimatistiko
Καύσωνας και κλιματιστικό: Τα 5 μεγαλύτερα λάθη που κοστίζουν... δροσιά και χρήμα
Τι πρέπει να αποφεύγετε αν δε θέλετε να μείνετε χωρίς ψύξη μέσα στον καύσωνα — και με φουσκωμένους λογαριασμούς
Καύσωνας και κλιματιστικό: Τα 5 μεγαλύτερα λάθη που κοστίζουν... δροσιά και χρήμα
ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Υπουργείο Παιδείας: Η διαδικασία στελέχωσης και λειτουργίας των Κέντρων Καινοτομίας
Το υπουργείο αναμένεται να δημοσιεύσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους εκπαιδευτικούς εντός του επόμενου διαστήματος, με σαφές...
Υπουργείο Παιδείας: Η διαδικασία στελέχωσης και λειτουργίας των Κέντρων Καινοτομίας