γεμιστα
Για να μην κολλήσουν στο σκεύος ακόμη κι αν σωθούν τα υγρά, στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας φύλλα βασιλικού, αμπελοβλάσταρα ή αμπελόφυλλα, κι έτσι παράλληλα το φαγητό μοσχοβολάει.

Οι παλιές νοικοκυρές στην Κρήτη, κυρίως στα ορεινά, έφτιαχναν τα γεμιστά στην κατσαρόλα και όχι στον φούρνο.

50′ προετοιμασία, 50′ μαγείρεμα, Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά
Μερίδες: 6-8

Για τη γέμιση

  •  περίπου 300 γρ. ρύζι για γεμιστά, π.χ. Καρολίνα (χρειαζόμαστε από 1 κουτ. σούπας ρύζι για κάθε γεμιστό)
  •  η ψίχα από τις 2 ντομάτες που θα χρησιμοποιήσουμε για τα γεμιστά, τριμμένη στον τρίφτη
  •  3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  •  η ψίχα από 3 μέτρια κολοκυθάκια που θα χρησιμοποιήσουμε για τα γεμιστά
  •  1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  •  1/2 μάτσο άνηθος ή μάραθος, ψιλοκομμένος
  •  λίγη ξερή ρίγανη, ξερό θυμάρι + θρούμπι
  •  200 ml ελαιόλαδο
  •  χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
  •  1½ κουτ. σούπας αλάτι

Για τα λαχανικά

  •  μπόλικα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού (ή μερικά αμπελόφυλλα νωπά ή από βαζάκι, ζεματισμένα για 2-5 λεπτά), όσα χρειάζονται για να καλύψουν καλά τον πάτο της κατσαρόλας
  •  3 μεγάλες ντομάτες
  •  3 μέτρια κολοκύθια
  •  2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  •  2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  χυμός από 1/2 λεμόνι
  •  1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, αραιωμένος σε 100 ml νερό
  •  αλάτι

Για το σερβίρισμα

 στραγγιστό γιαούρτι και χωριάτικο ψωμί

Διαδικασία

Λαχανικά

  • Για να ετοιμάσουμε τα ιδιαίτερα αρωματικά γεμιστά στην κατσαρόλα παίρνουμε την πιο φαρδιά κατσαρόλα που διαθέτουμε και καλύπτουμε καλά τον πάτο της με τα φύλλα βασιλικού ή τα αμπελόφυλλα.
  • Κόβουμε από ένα «καπάκι» σε κάθε λαχανικό: στις ντομάτες από τη μεριά του κοτσανιού, ενώ από τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες και τις πατάτες μία φέτα από τη μακριά τους πλευρά.
  • Με ένα κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα όλων των λαχανικών.
  • Την ψίχα από τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια την τρίβουμε και θα τη χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση, ενώ της μελιτζάνας και της πατάτας τις κρατάμε για άλλο μαγείρεμα.
  • Αλατίζουμε ελαφρώς το εσωτερικό από κάθε λαχανικό που αδειάζουμε.
  • Γέμιση
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά – η γέμιση θα γίνει σχετικά ζουμερή από την ψίχα της ντομάτας και το τριμμένο κολοκύθι που βγάζει τα υγρά του, γι’ αυτό και δεν το στραγγίζουμε όταν το τρίψουμε.
  • Μαγείρεμα
  • Τακτοποιούμε όλα τα αδειασμένα λαχανικά στην κατσαρόλα, πάνω στα φύλλα, σφιχτά μεταξύ τους, με το άνοιγμα προς τα πάνω.
  • Με ένα κουτάλι τα γεμίζουμε με το μείγμα ρυζιού, αφήνοντας ένα κενό 1 εκ. από το χείλος τους – φυλάσσουμε στην άκρη τη γέμιση που θα περισσέψει.
  • Σκεπάζουμε τα λαχανικά με τα «καπάκια» τους.
  • Περιχύνουμε τα σκεπασμένα γεμιστά με 60 ml από το ελαιόλαδο, τον μισό χυμό λεμονιού και τον αραιωμένο πελτέ.
  • Σκεπάζουμε τα γεμιστά με ένα πιάτο με διάμετρο λίγο μικρότερη από αυτή της κατσαρόλας.
  • Τέλος, προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να μισοκαλύψει το πιάτο.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, μέχρι το υγρό να πάρει βράση.
  • Μετριάζουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να γίνει το ρύζι.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε με προσοχή το πιάτο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
  • Σερβίρουμε τα γεμιστά όταν κρυώσουν αρκετά και συνοδεύουμε με στραγγιστό γιαούρτι και χωριάτικο ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 171.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

fisiki.jpg
Θεσσαλονίκη: Βαλκανικό Θερινό Σχολείο Κβαντικής Φυσικής φέρνει μαθητές κοντά στην επιστήμη του μέλλοντος
100 μαθητές συμμετέχουν σε διαλέξεις και εργαστήρια Κβαντικής Φυσικής στη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη σύνδεση θεωρίας και πειράματος και την προώθηση...
Θεσσαλονίκη: Βαλκανικό Θερινό Σχολείο Κβαντικής Φυσικής φέρνει μαθητές κοντά στην επιστήμη του μέλλοντος
ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
Επαγγελματικές Σχολές ΔΥΠΑ: Ανάρτηση μητρώου προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών
Διαθέσιμη η ένταξη και η σειρά κατάταξης των εκπαιδευτικών για ΕΠΑΣ, ΠΕΠΑΣ, ΣΑΕΚ, ΚΔΒΜ και ΕΚΕΚ ΑμεΑ
Επαγγελματικές Σχολές ΔΥΠΑ: Ανάρτηση μητρώου προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών
Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Επίσημη αναγνώριση του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας (Τ.Ε.Γ.) «The Greek School of Wales – Ελληνικό Σχολείο Ουαλίας»
Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, προχώρησε στην επίσημη αναγνώριση του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας (Τ.Ε.Γ.) «The...
Σοφία Ζαχαράκη: Επίσημη αναγνώριση του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας (Τ.Ε.Γ.) «The Greek School of Wales – Ελληνικό Σχολείο Ουαλίας»