Ο μουσακάς αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα και διάσημα ελληνικά πιάτα, που συνδυάζει αρμονικά τις μελιτζάνες, τον μοσχαρίσιο κιμά, τη βελούδινη μπεσαμέλ και την τραγανή επιφάνεια που τον κάνει ακαταμάχητο. Παρακάτω θα βρείτε την απόλυτη συνταγή, που εγγυάται τέλειο αποτέλεσμα κάθε φορά.
Υλικά:
Για τη βάση:
4 μεγάλες μελιτζάνες
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Αλάτι & πιπέρι
Για τον κιμά:
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
400 γρ. ντομάτα τριμμένη ή σάλτσα ντομάτας
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
1/2 κουταλάκι κανέλα
Λίγο μοσχοκάρυδο
Αλάτι & πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
2 αυγά
150 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα)
Αλάτι, πιπέρι & μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζετε τις μελιτζάνες:
Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ., τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για περίπου 30 λεπτά για να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένετε, τις σκουπίζετε και τις τηγανίζετε σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Μπορείτε εναλλακτικά να τις ψήσετε στο φούρνο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
2. Φτιάχνετε τον κιμά:
Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο λάδι. Προσθέτετε τον κιμά και τον σοτάρετε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τη ντομάτα, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
3. Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ:
Σε κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο, ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τα αυγά και το τυρί, αλατοπιπερώνετε και βάζετε λίγο μοσχοκάρυδο.
4. Συναρμολόγηση:
Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνετε μια στρώση μελιτζάνες, από πάνω απλώνετε τον κιμά και επαναλαμβάνετε. Τελειώνετε με μια γενναιόδωρη στρώση μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί.
5. Ψήσιμο:
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Μυστικά επιτυχίας:
✔ Χρησιμοποιήστε ώριμες, φρέσκες μελιτζάνες χωρίς πολλά σπόρια.
✔ Προτιμήστε μοσχαρίσιο κιμά καλής ποιότητας.
✔ Η μπεσαμέλ πρέπει να είναι βελούδινη και αφράτη, όχι σφιχτή.
✔ Αφήστε τον μουσακά να "σταθεί" τουλάχιστον 20 λεπτά πριν τον κόψετε, για να μην διαλύεται.
Ο μουσακάς αυτός θα εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό καλεσμένο! Καλή επιτυχία και... καλή όρεξη!
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Η πρώτη αργία του Σεπτεμβρίου για όλες τις τάξεις τη νέα σχολική χρονιά
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ