Thumbnail
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brigham Young των ΗΠΑ προειδοποιούν πως η κατανάλωση ζάχαρης σε υγρή μορφή ενδέχεται να αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την υγεία απ’ ό,τι πιστεύαμε έως τώρα.

Η ζάχαρη σε υγρά είναι πιο επικίνδυνη από τα γλυκά
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Advances in Nutrition, ανέλυσε δεδομένα από πάνω από 500.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Οι ερευνητές εντόπισαν ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών ή άλλων ροφημάτων με πρόσθετα σάκχαρα και τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Μάλιστα, ακόμη και ένα μόνο ποτήρι αναψυκτικού την ημέρα (περίπου 350 ml) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 25%. Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια διατροφής Karen Della Corte, εξηγεί ότι η υγρή μορφή ζάχαρης έχει πιο έντονη επίδραση στον οργανισμό σε σχέση με τα στερεά σάκχαρα.

Γιατί είναι πιο επιβαρυντικά τα ροφήματα;
Όταν η ζάχαρη καταναλώνεται σε ποτό, είτε πρόκειται για αναψυκτικά είτε για χυμούς με προσθήκη ζάχαρης, εισέρχεται στον οργανισμό πολύ πιο γρήγορα, προκαλώντας αιφνίδια αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι ισχυρότερη γλυκαιμική απόκριση, συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και αυξημένη ινσουλινοαντίσταση, όλοι παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Αντιθέτως, η ζάχαρη που περιέχεται στα στερεά τρόφιμα, όπως τα φρούτα ή τα γλυκά εδέσματα, συνήθως συνοδεύεται από φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Αυτά επιβραδύνουν την απορρόφηση και περιορίζουν τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα.

Ο διαβήτης τύπου 2 σε έξαρση
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν 38 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη, με το συντριπτικό ποσοστό να αφορά τον τύπο 2, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με τις διατροφικές συνήθειες, την παχυσαρκία και τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Η πρόληψη είναι το πιο ισχυρό όπλο απέναντι στη ραγδαία εξάπλωση της νόσου. Ο περιορισμός των αναψυκτικών, των χυμών με πρόσθετα σάκχαρα και των ενεργειακών ποτών αποτελεί βασικό βήμα για την προστασία της υγείας.

Η αντικατάστασή τους με τροφές φυσικής γλυκύτητας, όπως τα φρούτα, και με επιλογές υψηλής διατροφικής αξίας όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό, να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης μεταβολικών νοσημάτων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εργαστήρι Μαργαρίτα
Ειδική Αγωγή: Μισοί μισθοί και αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους στο Εργαστήρι «Μαργαρίτα»
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν οικονομική ασφυξία, περικοπές και αυθαίρετες απολύσεις - Στάση εργασίας την Τρίτη 16/12
Ειδική Αγωγή: Μισοί μισθοί και αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους στο Εργαστήρι «Μαργαρίτα»
μπισκοτα
Αρωματικά και διαχρονικά: Η πιο απολαυστική συνταγή για μπισκότα βουτύρου–κανέλας
Ζεστό άρωμα κανέλας, αγελαδινό βούτυρο και αμύγδαλο σε μια κλασική ευρωπαϊκή συνταγή που γίνεται κάθε φορά… τέλεια
Αρωματικά και διαχρονικά: Η πιο απολαυστική συνταγή για μπισκότα βουτύρου–κανέλας
μακιγ
Ο πιο ύπουλος εχθρός της επιδερμίδας: Γιατί ο ύπνος με μακιγιάζ δεν είναι ποτέ «αθώος»
Από φραγμένους πόρους μέχρι μολύνσεις στα μάτια – Οι σοβαροί κίνδυνοι που κρύβει μια κακή συνήθεια
Ο πιο ύπουλος εχθρός της επιδερμίδας: Γιατί ο ύπνος με μακιγιάζ δεν είναι ποτέ «αθώος»