pswmi
Αν και εξωτερικά διαφέρουν σε χρώμα και υφή, αυτό που τα ξεχωρίζει ουσιαστικά είναι η διαδικασία παραγωγής και η διατροφική τους αξία.

Από πού ξεκινούν οι διαφορές
Το κοινό τους σημείο είναι το σιτάρι. Ωστόσο, ο τρόπος επεξεργασίας του κόκκου του σιταριού είναι αυτός που καθορίζει το τελικό προϊόν και τις ιδιότητές του.

Λευκό ψωμί: Ελαφρύ, αλλά φτωχό σε θρεπτικά στοιχεία
Το λευκό ψωμί φτιάχνεται από εξευγενισμένο αλεύρι, στο οποίο έχει αφαιρεθεί τόσο το πίτουρο όσο και το φύτρο του σπόρου. Έτσι μένει μόνο το ενδοσπέρμιο, το οποίο περιέχει κυρίως άμυλο. Το αποτέλεσμα είναι ένα ψωμί με απαλή υφή και πιο ουδέτερη γεύση, εύκολο στην πέψη, αλλά φτωχότερο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Παρόλο που καταναλώνεται ευχάριστα και χωνεύεται εύκολα, το λευκό ψωμί δεν προσφέρει πολλά θρεπτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να δημιουργεί γρηγορότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και να προκαλεί λιγότερο κορεσμό.

Ψωμί ολικής άλεσης: Πιο πλούσιο, πιο ωφέλιμο
Το ψωμί ολικής άλεσης παρασκευάζεται από αλεύρι που περιέχει ολόκληρο τον κόκκο του σιταριού, μαζί με το φύτρο και το πίτουρο. Αυτό σημαίνει ότι διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του σπόρου, όπως οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα αντιοξειδωτικά και τα καλά λιπαρά.

Οι φυτικές ίνες του βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, ενισχύουν τον μικροβιακό πληθυσμό του πεπτικού συστήματος και μειώνουν την πιθανότητα δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης, ενώ βοηθούν και στο αίσθημα κορεσμού.

Τι λένε οι ειδικοί του Χάρβαρντ
Οι διατροφολόγοι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ επισημαίνουν ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως το ψωμί ολικής, το καστανό ρύζι και η βρώμη, πρέπει να έχουν κεντρική θέση στη διατροφή μας. Ολόκληρος ο κόκκος προσφέρει όχι μόνο φυτικές ίνες αλλά και πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και υγιεινά λιπαρά.

Η τακτική κατανάλωση τέτοιων τροφών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ενώ συμβάλλει και στη μακροβιότητα.

Προσοχή στις ετικέτες
Ένα συχνό λάθος είναι η σύγχυση με ονομασίες όπως πολύσπορο, με σιτάρι ή βιολογικό. Αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το ψωμί είναι ολικής άλεσης. Για να είστε σίγουροι, αναζητήστε τη φράση 100% ολικής άλεσης στα συστατικά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πότε θα βγουν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για προσλήψεις

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικός
Από τη Λίστα στο Θρανίο: Το ταξίδι των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών - Τι περιμένουμε μετά την ανακοίνωση των διορισμών
Στις 19 Αυγούστου 2025, χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ θα δουν το όνομά τους σε μια λίστα που περίμεναν χρόνια. Μια λίστα που δεν είναι...
Από τη Λίστα στο Θρανίο: Το ταξίδι των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών - Τι περιμένουμε μετά την ανακοίνωση των διορισμών