ψυγείο
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή διαχείριση τροφίμων το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι εδώ – και μαζί του φέρνει καύσωνα, μπάνια, εκδρομές... και πολύ σοβαρές παγίδες για τα τρόφιμά μας. Η αλήθεια είναι απλή: μια απροσεξία αρκεί για να καταλήξει το αγαπημένο μας φαγητό... επικίνδυνο. Με λίγα λόγια; Ο σωστός χειρισμός των τροφίμων το καλοκαίρι είναι κυριολεκτικά θέμα υγείας.

Εσύ ξέρεις πώς να προστατέψεις το ψυγείο σου από την "θερμική κατάρρευση"; Διάβασε τώρα τους 9 SOS κανόνες συντήρησης τροφίμων που θα σώσουν εσένα και το καλοκαιρινό τραπέζι σου.

1. Μην αφήνεις το ψυγείο να "ψηθεί"

Ο πιο ύπουλος εχθρός του καλοκαιριού είναι... η ίδια η θερμοκρασία. Κράτησε το ψυγείο κάτω από τους 5°C και την κατάψυξη στους -18°C. Πώς; Με θερμόμετρο ψυγείου – μικρό gadget, τεράστια ασφάλεια.

2. Όχι άλλο ΤΕΤΡΙΣ στο ψυγείο!

Υπερφορτωμένο ψυγείο = κακή κυκλοφορία αέρα = τα τρόφιμα δεν ψύχονται σωστά. Κάνε χώρο και σκέψου στρατηγικά. Τα ωμά κρέατα πάνε ΠΑΝΤΑ χαμηλά για να αποφύγεις διασταυρούμενη επιμόλυνση με έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

3. Καθαριότητα, αλλιώς... ακαταλληλότητα!

Καθάρισε συχνά το ψυγείο με ειδικά καθαριστικά. Μην ξεχνάς να ελέγχεις τις τσιμούχες της πόρτας – αν δεν κλείνουν καλά, έχεις διαρροή ψυχρού αέρα και... μίνι κλιματική καταστροφή στο εσωτερικό.

4. Ξέχνα τον ήλιο (και την "ζεστασιά")

Τρόφιμα + ήλιος = βραχύβια γεύματα. Κατά τη μεταφορά ή το μαγείρεμα σε εξωτερικούς χώρους, απόφυγε την άμεση έκθεση σε θερμότητα. Οι μικροοργανισμοί λατρεύουν τις υψηλές θερμοκρασίες.

5. Μαγείρεμα όπως πρέπει (όχι "στο περίπου")

Μαγείρεψε σωστά: πάνω από 70°C στο εσωτερικό του φαγητού. Ιδίως για κρέας, αυγά και θαλασσινά, το θερμόμετρο τροφίμων γίνεται ο απόλυτος σύμμαχος.

6. Άσε τα φαγητά να “κρυώσουν”... στο ψυγείο, όχι έξω!

2 ώρες. Αυτός είναι ο χρόνος που έχεις πριν ένα μαγειρεμένο φαγητό αρχίσει να αλλοιώνεται εκτός ψυγείου. Θυμήσου: όσο πιο γρήγορα το κρυώσεις, τόσο περισσότερο το διατηρείς.

7. Αναθέρμανση μέχρι να "κάψει"

Δεν ζεσταίνουμε «λίγο». Αναθερμαίνουμε φαγητά μέχρι να αχνίζουν δυναμικά, για να εξοντωθούν τυχόν μικρόβια που επιβίωσαν.

8. Διάβασε, μύρισε, κοίτα

Ημερομηνίες λήξης, μυρωδιές, αλλαγές στο χρώμα ή την υφή: αν κάτι φαίνεται ή μυρίζει λάθος, πέταξέ το χωρίς δεύτερη σκέψη. Το ρίσκο δεν αξίζει.

9. Κλείδωσέ τα αεροστεγώς

Χρησιμοποίησε αεροστεγή δοχεία για να αποθηκεύσεις μαγειρεμένα ή ευαίσθητα τρόφιμα. Κρατούν τις οσμές μακριά, τη γεύση μέσα – και τα μικρόβια... έξω.

Extra tip: Βάλε στο παιχνίδι μόνο ασφαλές νερό και καλής ποιότητας πρώτες ύλες. Η πρόληψη ξεκινά από την αρχή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ζητούνται Βιολόγοι, Φυσικοί, Χημικοί με 3ετή εμπειρία σε σχολείο για εξ αποστάσεως επιστημονικό project

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 11/6 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

λέξεις αραβικής προέλευσης
30 πασίγνωστες αραβικές λέξεις που μιλούν… ελληνικά!
Οι αραβικής προέλευσης λέξεις που επιβιώνουν ακόμη στη νεοελληνική καθημερινότητα δεν αποτελούν απλώς «ξενοφερμένα δάνεια». Είναι αποδείξεις της...
30 πασίγνωστες αραβικές λέξεις που μιλούν… ελληνικά!