piperia
Ερευνητές από το Penn State αποκάλυψαν πως η προσθήκη καυτερών μπαχαρικών, όπως το τσίλι, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης.

Η ερευνητική ομάδα του Κέντρου Αισθητηριακής Αξιολόγησης του πανεπιστημίου ερεύνησε την επίδραση της καυτερής γεύσης στην ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Food Quality and Preference, δείχνουν πως ένα ελαφρώς καυτερό γεύμα μπορεί να μειώσει την όρεξη και να επιβραδύνει τον ρυθμό κατανάλωσης, οδηγώντας σε μικρότερη πρόσληψη θερμίδων.

Η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Paige Cunningham, εξήγησε ότι η ιδέα προήλθε από το γεγονός πως οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε λιγότερο όταν το φαγητό είναι έντονο στη γεύση ή λιγότερο ευχάριστο. "Θελήσαμε να δούμε αν η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας καυτερού μπαχαρικού, και όχι υπερβολικής, θα μπορούσε να κάνει τους συμμετέχοντες να τρώνε πιο αργά και συνεπώς λιγότερο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η μελέτη περιλάμβανε τρία πειράματα με 130 ενήλικες, στους οποίους προσφέρθηκαν δύο δημοφιλή πιάτα: μοσχαρίσιο τσίλι και κοτόπουλο tikka masala, σε δύο εκδοχές: ήπια και καυτερή. Οι επιστήμονες κατέγραψαν σε βίντεο τις συνήθειες των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του γεύματος, παρακολουθώντας τον ρυθμό κατανάλωσης, το μέγεθος της κάθε μπουκιάς, την ποσότητα φαγητού και νερού που καταναλώθηκε, αλλά και την αίσθηση πληρότητας μετά το φαγητό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η πικάντικη εκδοχή του φαγητού επιβράδυνε την κατανάλωση και ενίσχυσε το αίσθημα κορεσμού, χωρίς να μειώσει τη γευστική απόλαυση. Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες ένιωθαν ικανοποιημένοι πιο γρήγορα και κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες συνολικά.

Η δρ. Cunningham επεσήμανε πως οι καυτερές γεύσεις φαίνεται να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται το φαγητό στο στόμα, παρατείνοντας την παραμονή της τροφής και ενισχύοντας το σήμα του κορεσμού στον εγκέφαλο. Έτσι, τρώγοντας πιο αργά, οι άνθρωποι καταναλώνουν τελικά λιγότερη ποσότητα φαγητού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με ό,τι ίσως πιστεύαμε, η κατανάλωση νερού δεν επηρέασε ουσιαστικά το πόσες θερμίδες κατανάλωσαν οι συμμετέχοντες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Θέσεις καθηγητών σε μεγάλο εξ αποστάσεως Εκπαιδευτικό Project! Απαραίτητη η 3ετής εμπειρία σε σχολείο

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 6/6 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καρδιά
Τέσσερα δημοφιλή τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά μας
Η καρδιολόγος Δρ. Lauren Baldwin επισημαίνει ότι ακόμα και η περιστασιακή κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να βλάψει το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
Τέσσερα δημοφιλή τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά μας
ελβετια
Καταστροφική κατολίσθηση στις Ελβετικές Άλπεις: Παγετώνας καταπλάκωσε χωριό
Ένα μεγάλο τμήμα παγετώνα κατέρρευσε στην Ελβετία, καλύπτοντας ολόκληρο χωριό στις Άλπεις κάτω από τόνους πάγου, λάσπης και βράχων.
Καταστροφική κατολίσθηση στις Ελβετικές Άλπεις: Παγετώνας καταπλάκωσε χωριό
panellinies
Πανελλήνιες 2025 με Αρχές Βιολογικής Γεωργίας, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ : Το alfavita.gr ενημερώνει πρώτο για τα θέματα και τις απαντήσεις
Δείτε πρώτοι, έγκυρα και έγκαιρα, τα θέματα των Πανελληνίων Εξετάσεων στις Αρχές Βιολογικής Γεωργίας, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και...
Πανελλήνιες 2025 με Αρχές Βιολογικής Γεωργίας, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ : Το alfavita.gr ενημερώνει πρώτο για τα θέματα και τις απαντήσεις