piperia
Ερευνητές από το Penn State αποκάλυψαν πως η προσθήκη καυτερών μπαχαρικών, όπως το τσίλι, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης.

Η ερευνητική ομάδα του Κέντρου Αισθητηριακής Αξιολόγησης του πανεπιστημίου ερεύνησε την επίδραση της καυτερής γεύσης στην ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Food Quality and Preference, δείχνουν πως ένα ελαφρώς καυτερό γεύμα μπορεί να μειώσει την όρεξη και να επιβραδύνει τον ρυθμό κατανάλωσης, οδηγώντας σε μικρότερη πρόσληψη θερμίδων.

Η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Paige Cunningham, εξήγησε ότι η ιδέα προήλθε από το γεγονός πως οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε λιγότερο όταν το φαγητό είναι έντονο στη γεύση ή λιγότερο ευχάριστο. "Θελήσαμε να δούμε αν η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας καυτερού μπαχαρικού, και όχι υπερβολικής, θα μπορούσε να κάνει τους συμμετέχοντες να τρώνε πιο αργά και συνεπώς λιγότερο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η μελέτη περιλάμβανε τρία πειράματα με 130 ενήλικες, στους οποίους προσφέρθηκαν δύο δημοφιλή πιάτα: μοσχαρίσιο τσίλι και κοτόπουλο tikka masala, σε δύο εκδοχές: ήπια και καυτερή. Οι επιστήμονες κατέγραψαν σε βίντεο τις συνήθειες των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του γεύματος, παρακολουθώντας τον ρυθμό κατανάλωσης, το μέγεθος της κάθε μπουκιάς, την ποσότητα φαγητού και νερού που καταναλώθηκε, αλλά και την αίσθηση πληρότητας μετά το φαγητό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η πικάντικη εκδοχή του φαγητού επιβράδυνε την κατανάλωση και ενίσχυσε το αίσθημα κορεσμού, χωρίς να μειώσει τη γευστική απόλαυση. Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες ένιωθαν ικανοποιημένοι πιο γρήγορα και κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες συνολικά.

Η δρ. Cunningham επεσήμανε πως οι καυτερές γεύσεις φαίνεται να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται το φαγητό στο στόμα, παρατείνοντας την παραμονή της τροφής και ενισχύοντας το σήμα του κορεσμού στον εγκέφαλο. Έτσι, τρώγοντας πιο αργά, οι άνθρωποι καταναλώνουν τελικά λιγότερη ποσότητα φαγητού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με ό,τι ίσως πιστεύαμε, η κατανάλωση νερού δεν επηρέασε ουσιαστικά το πόσες θερμίδες κατανάλωσαν οι συμμετέχοντες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καθηγητές
Όταν το σχολείο τελειώνει στις 14:00… αλλά οι απαιτήσεις συνεχίζονται
Η αλήθεια είναι σκληρή: κάθε ώρα που ένας δάσκαλος ή καθηγητής περνά στην τάξη, είτε για «απασχόληση» είτε για αντικατάσταση, είναι διδακτικό έργο....
Όταν το σχολείο τελειώνει στις 14:00… αλλά οι απαιτήσεις συνεχίζονται
tameio.jpg
Συντάξεις: Πόσα κερδίζουν ανά Ταμείο οι συνταξιούχοι το 2026 και το 2027 με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς
Συντάξεις: Έως 312 ευρώ πάνω το 2026 και έως 696 ευρώ το 2027 [Αναλυτικοί πίνακες]
Συντάξεις: Πόσα κερδίζουν ανά Ταμείο οι συνταξιούχοι το 2026 και το 2027 με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς