Καφές και κακάο: Ένα αντιοξειδωτικό δίδυμο
Ο καφές, από μόνος του, είναι γνωστό ότι έχει ευεργετική επίδραση στο έντερο, κυρίως λόγω των πολυφαινολών που περιέχει ενώσεων με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο Dr. Joseph Salhab, οι πολυφαινόλες βοηθούν στην ενίσχυση των καλών βακτηρίων στο έντερο και περιορίζουν την ανάπτυξη των επιβλαβών μικροοργανισμών.
Το κακάο, από την άλλη, αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή πολυφαινολών. Όταν προστεθεί στον καφέ, η αντιοξειδωτική του δύναμη αυξάνεται, προσφέροντας επιπλέον προστασία από το οξειδωτικό στρες έναν παράγοντα που συνδέεται με παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
Η σημασία των φυτικών ινών
Ένας ακόμη λόγος για να εντάξει κανείς το κακάο στον πρωινό καφέ του είναι η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Μόλις μία κουταλιά σούπας κακάο προσφέρει περίπου 2 γραμμάρια ινών ποσότητα διόλου αμελητέα, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ημερήσιες ανάγκες σε φυτικές ίνες κυμαίνονται από 25 έως 38 γραμμάρια.
Οι φυτικές ίνες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ισορροπίας στο εντερικό μικροβίωμα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τη συνολική υγεία. Το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει τις φυτικές ίνες, όμως τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου τις ζυμώνουν, παράγοντας ουσίες που μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
Η σύνδεση με το ανοσοποιητικό
Η γαστρεντερολόγος Dr. Sarah Robbins εξηγεί ότι οι πρεβιοτικές ίνες που περιέχονται στο κακάο συμβάλλουν στην παραγωγή λιπαρών οξέων μικρής αλυσίδας (SCFAs). Οι ενώσεις αυτές υποστηρίζουν ένα ισορροπημένο ανοσοποιητικό σύστημα και προάγουν την αντιφλεγμονώδη λειτουργία του εντέρου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ