καλλυντικά
Παρά την απαγόρευση στην Ευρώπη, η φορμαλδεΰδη εξακολουθεί να «κρύβεται» σε προϊόντα περιποίησης στις ΗΠΑ

Μια νέα μελέτη από το Silent Spring Institute φέρνει και πάλι στο φως τον κίνδυνο της φορμαλδεΰδης – μιας χημικής ουσίας με αποδεδειγμένα καρκινογόνα χαρακτηριστικά – που εξακολουθεί να υπάρχει σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας τα οποία χρησιμοποιούν καθημερινά εκατομμύρια γυναίκες, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της επιστημονικής κοινότητας, η ουσία συνεχίζει να κυκλοφορεί σε σαμπουάν, λοσιόν και σαπούνια, χωρίς πολλές φορές να είναι ευδιάκριτη στην ετικέτα.

Η φορμαλδεΰδη δεν προστίθεται πάντα ως τέτοια. Αντίθετα, εντοπίζεται σε ουσίες όπως η DMDM υδαντοΐνη – ένα συντηρητικό που απελευθερώνει σταδιακά φορμαλδεΰδη, ιδιαίτερα όταν θερμαίνεται ή σε συνθήκες κακού αερισμού. Στη μελέτη, που διήρκεσε έως και επτά ημέρες και αφορούσε κυρίως Αφροαμερικανές και Λατίνες γυναίκες στο Λος Άντζελες, πάνω από τα μισά από τα 1.100 προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν περιείχαν τουλάχιστον ένα τέτοιο επικίνδυνο συντηρητικό.

Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, ερεθισμούς και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας και καρκίνων στον εγκέφαλο ή το στομάχι. Παρά την απαγόρευση της ουσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από το 2009, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη θέσει σε ισχύ την προτεινόμενη απαγόρευση από τον FDA για τα προϊόντα ισιώματος που την περιέχουν.

Το ανησυχητικό συμπέρασμα είναι ότι ο κίνδυνος δεν περιορίζεται σε εξειδικευμένες θεραπείες, αλλά αφορά και προϊόντα καθημερινής χρήσης, από σαμπουάν έως κόλλες για βλεφαρίδες. Και καθώς οι καταναλωτές αδυνατούν να εντοπίσουν τη φορμαλδεΰδη σε ετικέτες γεμάτες με περίπλοκους όρους, η ανάγκη για αυστηρότερη ρύθμιση και διαφάνεια γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαθητικός διαγωνισμός
«Μικρά Ασία – Πόντος: Ενθυμήματα»: Ποια σχολεία βραβεύονται στον 2ο μαθητικό διαγωνισμό
Τα αποτελέσματα του 2ου μαθητικού διαγωνισμού δημιουργίας ιστορικού αφηγήματος και αφίσας με θέμα «Μικρά Ασία – Πόντος: Ενθυμήματα»
«Μικρά Ασία – Πόντος: Ενθυμήματα»: Ποια σχολεία βραβεύονται στον 2ο μαθητικό διαγωνισμό
Δόμνα Μιχαηλίδου
Στη Θεσσαλονίκη αύριο η Δόμνα Μιχαηλίδου: Εγκαινιάζει τις πρώτες κοινωνικές κατοικίες
«Κανένας συμπολίτης μας χωρίς αξιοπρεπή στέγη» δηλώνει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου
Στη Θεσσαλονίκη αύριο η Δόμνα Μιχαηλίδου: Εγκαινιάζει τις πρώτες κοινωνικές κατοικίες