σπανακι
Χρήστες της πλατφόρμας δείχνουν τον εαυτό τους να ξεκινούν τη μέρα τους με μια μπουκιά ωμό σπανάκι, ισχυριζόμενοι πως έτσι περιορίζουν την ανάγκη για ανθυγιεινά σνακ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η επιστήμη επιβεβαιώνει εν μέρει αυτά τα claims. Αν και οι έρευνες σε ανθρώπους είναι περιορισμένες, μελέτη του Πανεπιστημίου του Buffalo σε αρουραίους έδειξε ότι η κατανάλωση πικρών τροφών, όπως το σπανάκι, ενεργοποιεί μια ειδική πρωτεΐνη στο σάλιο που μειώνει την αίσθηση της πικρής γεύσης με τον χρόνο. Ωστόσο, δεδομένων των βιολογικών διαφορών μεταξύ ανθρώπων και τρωκτικών, δεν μπορούμε να κάνουμε άμεσες συγκρίσεις.

Παρ’ όλα αυτά, η κατανάλωση λαχανικών και πρωτεϊνών πριν από τους υδατάνθρακες έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να μειώσει τις λιγούρες και την επιθυμία για γλυκά και αλμυρά σνακ.

Το σπανάκι προσφέρει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία: είναι χαμηλό σε θερμίδες και υδατάνθρακες, πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες που υποστηρίζουν την καλή πέψη και αποτελεί πηγή πολύτιμων βιταμινών και μετάλλων όπως η Α, C, Κ1, σίδηρος, φολικό οξύ, ασβέστιο και μαγνήσιο. Επιπλέον, περιέχει φυτικές ενώσεις όπως η λουτεΐνη, που προάγει την υγεία των ματιών, και τα νιτρικά άλατα, που συμβάλλουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Διαιτολόγοι τονίζουν ότι το σπανάκι μπορεί να συμβάλλει στην αίσθηση του κορεσμού οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, χωρίς να είναι απαραίτητο να καταναλωθεί μόλις ξυπνήσουμε.

Μέτρο και Προσοχή
Παρόλο που το σπανάκι είναι ευεργετικό, χρειάζεται μέτρο. Οι διατροφικές οδηγίες στις ΗΠΑ προτείνουν να περιορίζεται σε περίπου ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο ή δύο φλιτζάνια ωμό σπανάκι ημερησίως. Αυτό διότι η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Κ μπορεί να επηρεάσει τη δράση φαρμάκων για την αραίωση του αίματος.

Επιπλέον, λόγω των οξαλικών που περιέχει, το σπανάκι μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση μετάλλων όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος, αυξάνοντας τον κίνδυνο για πέτρα στα νεφρά σε άτομα με σχετικό ιστορικό. Το καλό νέο είναι ότι το μαγείρεμα μειώνει σημαντικά την περιεκτικότητα σε οξαλικά, κάνοντας το σπανάκι ακόμα πιο ασφαλές για κατανάλωση.

Συμπερασματικά, το σπανάκι είναι μια τροφή-σύμμαχος της υγείας, αρκεί να καταναλώνεται σωστά και με μέτρο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φορολοταρία
Φορολοταρία Χριστουγέννων: Πώς αυξάνονται οι πιθανότητες για τα 100.000 ευρώ
Διπλοί, τριπλοί και τετραπλοί λαχνοί μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών – Ποιοι ευνοούνται και τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Φορολοταρία Χριστουγέννων: Πώς αυξάνονται οι πιθανότητες για τα 100.000 ευρώ