Ερευνητές του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) παρουσίασαν για πρώτη φορά τη μοριακή ανάλυση της ελληνικής φέτας, εστιάζοντας στις διατροφικές της αξίες και τη σύνθεσή της. Οι δρ. Γεώργιος Τσάγκαρης και δρ. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, με τη χρήση φασματογράφων μάζας υψηλής ευκρίνειας, ανέλυσαν δείγματα φέτας από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κατάφεραν να εντοπίσουν 489 διαφορετικές πρωτεΐνες, καθιστώντας τη φέτα ένα από τα πιο πλούσια σε πρωτεΐνες τυριά παγκοσμίως.
Αυτές οι πρωτεΐνες περιλαμβάνουν βιολειτουργικές ουσίες που σχετίζονται με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού, την αντιμικροβιακή δράση, και τη ρύθμιση του εντερικού μικροβιώματος. Επίσης, εντοπίστηκαν πρωτεΐνες που σχετίζονται με βιταμίνες όπως η D και η B12, καθώς και με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια καινοτόμο μεθοδολογία, την Τροφομετρία, για τον ακριβή προσδιορισμό των συστατικών της φέτας, επιτυγχάνοντας τη δημιουργία ενός «τροφομετρικού αποτυπώματος» που αναδεικνύει τη μοναδικότητα του προϊόντος. Αυτή η μέθοδος, που αναπτύχθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ, μπορεί να εφαρμοστεί για την ιχνηλασιμότητα τροφίμων, διασφαλίζοντας την προέλευση και την αυθεντικότητα των προϊόντων, όπως η φέτα ΠΟΠ.
Η τροφομετρία, η οποία είναι μοναδική στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανοίγει το δρόμο για τον ακριβή προσδιορισμό προϊόντων ανώτερης ποιότητας και για την ανίχνευση νοθείας, προσδιορίζοντας την αυθεντικότητα των τροφίμων και την προέλευσή τους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Η πρώτη αργία του Σεπτεμβρίου για όλες τις τάξεις τη νέα σχολική χρονιά
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ