Μια πρόσφατη έρευνα από την Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης έδειξε ότι το αστράγγιστο πρόβειο γιαούρτι είναι πιο θρεπτικό από το στραγγιστό αγελαδινό. Έχει περισσότερες πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά και μεταλλικά στοιχεία, ενώ περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά.
Η σύγκριση αφορά πλήρη γιαούρτια. Τα πιο ελαφριά γιαούρτια (με 2% ή 0% λιπαρά) χάνουν μέρος της διατροφικής τους αξίας, αφού πολλά από τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στο πλήρες προϊόν.
Τι να προσέχεις όταν διαλέγεις γιαούρτι:
Λιγότερα συστατικά, καλύτερα: Το ιδανικό γιαούρτι περιέχει μόνο γάλα και καλλιέργεια. Αν είναι πρόβειο και παραδοσιακό, ακόμα καλύτερα.
Απέφυγε τα πρόσθετα: Γιαούρτια με φρούτα, σοκολάτα ή δημητριακά συχνά έχουν ζάχαρη και άλλα πρόσθετα που μειώνουν τη θρεπτική τους αξία.
Πρόσεξε τις ετικέτες: Αν γράφει "επιδόρπιο γιαουρτιού", σημαίνει ότι πιθανόν περιέχει συστατικά όπως ζελατίνη, γλυκαντικά ή χρώματα που δεν υπάρχουν στο αυθεντικό γιαούρτι.
Παιδικά γιαούρτια με μέτρο: Πολλά από αυτά έχουν αρκετή ζάχαρη, αρώματα και γλυκά πρόσθετα. Δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινά από ένα απλό γιαούρτι.
Φτιάξε το όπως θες: Μπορείς να προσθέσεις στο γιαούρτι φρούτα, μέλι, ξηρούς καρπούς ή σπιτική μαρμελάδα και να το κάνεις γευστικό και θρεπτικό, με υλικά που επιλέγεις εσύ.
Δώσε βάση στην προέλευση: Δες από πού προέρχεται το γάλα. Ακόμα κι αν η μάρκα είναι ελληνική, το γάλα μπορεί να μην είναι. Αν θες να στηρίξεις την ελληνική παραγωγή, κοίτα προσεκτικά την ετικέτα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παραλήρημα Λατινοπούλου: Σκουπίδια οι Εκπαιδευτικοί - Να απολυθούν - Ζήτω ο Μεταξάς (Βίντεο)
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ