Ζυμαρικά
Γιατί τα μακαρόνια και το ρύζι μπορεί να είναι πιο υγιεινά τη δεύτερη μέρα μετά το μαγείρεμα - Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί αναλύουν τα οφέλη του ανθεκτικού αμύλου, το οποίο έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν και μπορεί να ακούγεται σαν μια ακόμα διαδικτυακή συμβουλή υγείας, φαίνεται ότι έχει βάσει και είναι πράγματι αποτελεσματικό.

Μαγειρέψτε λίγα μακαρόνια ή λευκό ρύζι και αφήστε τα να κρυώσουν στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Μέχρι το επόμενο πρωί, τα φυσικά άμυλα του φαγητού θα έχουν υποστεί μετατροπή σε πιο υγιεινές μορφές, γνωστές ως ανθεκτικά άμυλα. Αυτά συνδέονται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, η βελτίωση της υγείας του εντέρου και η μείωση του κινδύνου για ορισμένα είδη καρκίνου. Αν και η ιδέα ότι μπορείτε να κάνετε τα τρόφιμα πιο υγιεινά απλώς με το μαγείρεμα και το κρύωμα τους φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, οι ειδικοί, όπως ο Balazs Bajka, φυσιολόγος του εντέρου και λέκτορας στο King’s College London, επιβεβαιώνουν ότι αυτό πράγματι ισχύει.

Όταν οι αμυλούχες τροφές κρυώνουν, πραγματοποιούνται αλλαγές στη δομή τους που φαίνεται να προσφέρουν οφέλη για την υγεία, εξηγεί ο Δρ. Bajka.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Το ανθεκτικό άμυλο είναι μια μορφή φυτικής ίνας που υπάρχει σε διάφορα φυτικά τρόφιμα, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και οι πράσινες μπανάνες. Ωστόσο, μπορεί να αναπτυχθεί και σε άλλα τρόφιμα που περιέχουν κυρίως άμυλο, όπως το ρύζι, τα μακαρόνια και οι πατάτες, όταν αυτά μαγειρεύονται και έπειτα ψύχονται.

Η διαδικασία του μαγειρέματος και του κρυώματος οδηγεί τα μόρια αμύλου των τροφίμων να συνδεθούν πιο στενά, κάνοντάς τα δυσκολότερα στην πέψη, σύμφωνα με τον Δρ. Bajka. Αυτή η αλλαγή κάνει μέρος του αμύλου να καταστεί "ανθεκτικό", πράγμα που σημαίνει ότι τα μόρια σακχάρου του δεν απορροφώνται τόσο εύκολα στην κυκλοφορία του αίματος, όπως συμβαίνει με τα κανονικά άμυλα.

Ακόμη κι αν ξαναζεστάνετε το φαγητό την επόμενη μέρα, το μεγαλύτερο μέρος του ανθεκτικού αμύλου που δημιουργήθηκε κατά την ψύξη παραμένει στα τρόφιμα, προσθέτει ο ειδικός.

Οφέλη του ανθεκτικού αμύλου για την υγεία

Επειδή τα ανθεκτικά άμυλα δεν είναι εύπεπτα, δεν προκαλούν τόσο μεγάλη αύξηση του σακχάρου στο αίμα όσο τα κανονικά άμυλα, σύμφωνα με την Kimberley Rose-Francis, διαιτολόγο από τη Φλόριντα, που ειδικεύεται στη διαχείριση του διαβήτη.

Το ανθεκτικό άμυλο συνεχίζει να κινείται στο έντερο και μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη των «καλών» μικροβίων στο έντερο, δήλωσε ο Δρ. Bajka. Αυτό, με τη σειρά του, βοηθά στη δημιουργία ωφέλιμων μορίων που συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιωμένη υγεία του εντέρου.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ανθεκτικά άμυλα μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για ορισμένους τύπους καρκίνου, σύμφωνα με την Annette M. Goldberg, διαιτολόγο στο Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστώνη, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Μια πρόσφατη μελέτη σε περισσότερους από 900 ανθρώπους με σύνδρομο Lynch (μια γενετική πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο) έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν 30 γραμμάρια συμπληρώματος ανθεκτικού αμύλου καθημερινά για έως και τέσσερα χρόνια, είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Όταν μαγειρεύετε και αφήνετε να κρυώσει ένα αμυλούχο φαγητό, αυξάνετε την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, δήλωσε η Mindy Patterson, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής και επιστήμης τροφίμων στο Texas Woman’s University.

Οι φυτικές ίνες έχουν συνδεθεί με πλήθος οφελών για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου για καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων τύπων καρκίνου. Επίσης, όταν καταναλώνονται ως ανθεκτικό άμυλο, φαίνεται να προκαλούν λιγότερες δυσάρεστες παρενέργειες, όπως το φούσκωμα, σε σύγκριση με άλλες μορφές φυτικών ινών, σύμφωνα με τη Δρ. Patterson.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο αστυνομικός που δολοφόνησε δύο γυναίκες στην Κηφισιά
Κηφισιά: Με 30 σφαίρες δολοφόνησε τις δύο γυναίκες ο αστυνομικός – Η πρόταση της εισαγγελέως
Η εισαγγελέας ζητά καταδίκη για ανθρωποκτονία από πρόθεση χωρίς ελαφρυντικά, επισημαίνοντας την προμελετημένη εν ψυχρώ εκτέλεση της πρώην συζύγου και...
Κηφισιά: Με 30 σφαίρες δολοφόνησε τις δύο γυναίκες ο αστυνομικός – Η πρόταση της εισαγγελέως
karistianou-sintagma
«Θα προσέχεις το παιδί σου»: Σοβαρές απειλές καταγγέλλει η Μαρία Καρυστιανού – Στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος η υπόθεση
Στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος η καταγγελία της προέδρου του Συλλόγου Πληγέντων Τεμπών – Εμπλέκεται και απόστρατος αστυνομικός
«Θα προσέχεις το παιδί σου»: Σοβαρές απειλές καταγγέλλει η Μαρία Καρυστιανού – Στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος η υπόθεση
sxoleio-deuteris-eukairias-2.jpg
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από 16 έως 25 Ιουνίου 2025 για αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026