κρεμμυδοπιτα
Φωτό: Γιώργος Δρακόπουλος
Διάσημος σεφ εξηγεί τα βήματα για να φτιάξετε μια κλασική εκδοχή της κοτόπιτας, αλλά με πιο εύκολο τρόπο.

Η εύκολη συνταγή για κοτόπιτα του James Martin θα γίνει η αγαπημένη μικρών και μεγάλων.

Υλικά

Για τη γέμιση της κοτόπιτας:

 50ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 3-4 κρεμμύδια φινόκιο, ψιλοκομμένα
650 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
150ml κόκκινο κρασί
4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα
400ml ζωμός βοδινού
Σάλτσα Worcestershire, για γεύση
αλάτι και φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι

Για τον πουρέ:

 900 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες
115 γρ. βούτυρο
125ml γάλα

Για το σερβίρισμα:

150 γρ. κατεψυγμένος αρακάς
50 γρ. βούτυρο

Οδηγίες

  1. Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαθύ πάτο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει. Το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
  2. Επαναφέρουμε το τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι. Όταν ζεσταθεί, σοτάρουμε τον κιμά, σε δόσεις αν χρειαστεί, για 4-5 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  3. Προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι και τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε για άλλο ένα λεπτό. Ρίχνουμε το κόκκινο κρασί, ξύνοντας τυχόν καραμελωμένα κομμάτια με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε το θυμάρι.
  4. Προσθέτουμε το ζωμό και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, ή μέχρι ο κιμάς να μαλακώσει και το μείγμα να πήξει. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μερικές σταγόνες σάλτσα Worcestershire. Κρατάμε ζεστό σε πολύ χαμηλή φωτιά.
  5. Εν τω μεταξύ, για τον πουρέ, βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τις βράζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 12-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Σουρώνουμε και επιστρέφουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα, μετά τις τοποθετούμε πάνω στη φωτιά για περίπου 1 λεπτό για να φύγει η περίσσεια υγρασία. Τις πολτοποιούμε καλά, μετά προσθέτουμε το βούτυρο και το γάλα, χτυπάμε μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές. Αλατοπιπερώνουμε.
  7. Προθερμαίνουμε το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε τη γέμιση της κοτόπιτας σε ένα ταψί και απλώνουμε τον πουρέ από πάνω. Ψήνουμε στο γκριλ για 8-10 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.
  8. Εν τω μεταξύ, βράζουμε τον αρακά σε βραστό νερό σε μια μικρή κατσαρόλα για 3-4 λεπτά, μετά τα σουρώνουμε και προσθέτουμε το βούτυρο. Σερβίρουμε την κοτόπιτα με αρακά.

Πηγή :enikos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Οριστικά σε εφαρμογή η απαγόρευση στη χρήση τζελ νυχιών από την 1η Σεπτεμβρίου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικος
Διορισμοί Εκπαιδευτικών: Σήμερα Τετάρτη η Πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας – Το χρονοδιάγραμμα για δηλώσεις περιοχών
Ημερομηνίες και διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο ΟΠΣΥΔ
Διορισμοί Εκπαιδευτικών: Σήμερα Τετάρτη η Πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας – Το χρονοδιάγραμμα για δηλώσεις περιοχών
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ειδική Αγωγή: Σήμερα Τετάρτη οι Πίνακες Κατάταξης Εκπαιδευτικών της Προκήρυξης 3ΕΑ/2025
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του alfavita.gr από το υπουργείο Παιδείας ο στόχος του ΑΣΕΠ είναι ο Πίνακας Κατάταξης των υποψηφίων...
Ειδική Αγωγή: Σήμερα Τετάρτη οι Πίνακες Κατάταξης Εκπαιδευτικών της Προκήρυξης 3ΕΑ/2025
paideias
Σχετικά με τη μείωση του διδακτικού ωραρίου μονίμων εκπαιδευτικών λόγω συμπλήρωσης των προβλεπόμενων ετών υπηρεσίας
Μείωση ωραρίου για εκπαιδευτικούς: Ποιες παράμετροι καθορίζουν τη μείωση και πότε εφαρμόζεται
Σχετικά με τη μείωση του διδακτικού ωραρίου μονίμων εκπαιδευτικών λόγω συμπλήρωσης των προβλεπόμενων ετών υπηρεσίας