Καφές
Τελικά είναι καλό να πίνετε σκέτο καφέ σε καθημερινή βάση;

Η κατανάλωση καφέ είναι μια συνήθεια, την οποία πολλοί έχουν και ακολουθούν με μεγάλη προσοχή, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, ο καφές δεν μπορεί να θεωρηθεί πραγματική πανάκεια, ανεξάρτητα από το αν πίνετε πικρός ή γλυκός.

Πού είναι όμως η διαφορά όσον αφορά την ιδέα να γλυκάνουμε ελαφρώς τη γεύση του καφέ;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο καφές είναι ένα από τα ποτά που καταναλώνονται περισσότερο στον κόσμο και προσφέρει μια σειρά από οφέλη, ξεκινώντας από τη διεγερτική του δράση, η οποία σας επιτρέπει να ξεκινήσετε την ημέρα γεμάτοι ενέργεια και έτοιμοι να προκαλέσετε τον κόσμο, όλα αυτά χάρη στην καφεΐνη που αυξάνει την κατάσταση εγρήγορσης και βελτιώνει τη συγκέντρωση. Επιπλέον, η καφεΐνη παίζει πάντα θεμελιώδη ρόλο στην αύξηση των επιπέδων βελτίωσης της διάθεσης, μειώνοντας, όπως υποστηρίζουν πολλές μελέτες, τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Δεν πρέπει να παραβλέπεται η παρουσία αντιοξειδωτικών, τα οποία, μαζί με εκείνα από άλλα στοιχεία και επομένως σε μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή, επιτρέπουν οφέλη τόσο για την καρδιαγγειακή υγεία όσο και για την αύξηση της σωματικής αντοχής, μειώνοντας την αντίληψη της κόπωσης και του στρες. Έτσι, πολλά οφέλη και όλα απολύτως χρήσιμα.

Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι κίνδυνοι;

Περισσότερο από τους κινδύνους, μιλάμε για παρενέργειες, ή αντιδράσεις αντίθετες με τα οφέλη που εμφανίζονται όταν ο καφές καταναλώνεται λανθασμένα, υπερβαίνοντας την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα. Επιπτώσεις έχει και η κατανάλωση ζαχαρούχου καφέ, όπου η ζάχαρη χρησιμοποιείται δυσανάλογα και χωρίς μέτρο. Τούτου λεχθέντος, αυτοί είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατανάλωση καφέ:

  • αϋπνία, λόγω της υπερδιέγερσης
  • εξάρτηση και συμπτώματα στέρησης εάν προσπαθήσετε να μειώσετε δραστικά την κατανάλωσή σας
  • οξύτητα του στομάχου και καθαρτική δράση
  • Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Ο καφές με αυτούς τους όρους μπορεί πραγματικά να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για την υγεία του οργανισμού. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από το είδος της κατανάλωσης που γίνεται: αν στην πραγματικότητα υπερβείτε, δεν είναι εγγυημένο ότι θα έχετε μόνο οφέλη και πλεονεκτήματα, αλλά τα προβλήματα μπορούν πολύ πιο πιθανό να εμφανιστούν και να προκύψουν διαταραχές που συχνά γίνονται χρόνιες.

Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ πικρού ή γλυκού καφέ. Η μόνη προφύλαξη είναι να χρησιμοποιείται η ζάχαρη με φειδώ, επομένως χωρίς υπερβολές, αλλά να λάβετε υπόψη ότι μπορεί να αντικατασταθεί με άλλα είδη γλυκαντικών, λιγότερο επικίνδυνα και λιγότερο αιχμηρά, όπως η βιομηχανική και η ραφιναρισμένη ζάχαρη, τα οποία όμως μπορεί να έχουν επιπτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Kakokaiρια
Χαλάει ο καιρός - Βροχές και πτώση θερμοκρασίας από το Σαββατοκύριακο
Βαρομετρικό χαμηλό από τη Σύρτη φέρνει αλλαγή σκηνικού – Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαδοχικών κακοκαιριών έως τις αρχές του νέου έτους
Χαλάει ο καιρός - Βροχές και πτώση θερμοκρασίας από το Σαββατοκύριακο
Κάμπινγκ στη Φοινικούντα
Παραδόθηκε 30χρονος στην Καλαμάτα για το διπλό φονικό στη Φοινικούντα
Η υπόθεση της Φοινικούντας εξακολουθεί να προκαλεί έντονο ενδιαφέρον, τόσο λόγω της αγριότητας του εγκλήματος όσο και λόγω των σύνθετων σχέσεων...
Παραδόθηκε 30χρονος στην Καλαμάτα για το διπλό φονικό στη Φοινικούντα
aei_panepisthimia_aithousa_class_amfitheatro.jpg
Τι φοβούνται και τι διεκδικούν οι φοιτητές: Το μέλλον μέσα από τα μάτια τους
Κλιματική κρίση, διεθνής αστάθεια και οικονομική αβεβαιότητα στην κορυφή των προβληματισμών – Τι ζητούν από το πανεπιστήμιο
Τι φοβούνται και τι διεκδικούν οι φοιτητές: Το μέλλον μέσα από τα μάτια τους