Μπαχαρικά
Ποιο είναι το επικίνδυνο μπαχαρικό των Χριστουγέννων

Οι λάτρεις της μαγειρικής αλλά και της ζαχαροπλαστικής τιμούν δεόντως τις μίξεις μπαχαρικών για να δώσουν μια νότα διαφορετική στα καλούδια που σερβίρουν στα οικογενειακά τραπέζια.

Κι όμως υπάρχει ένα μπαχαρικό που τα Χριστούγεννα αλλά και γενικά σε κάθε περίσταση πρέπει να το χρησιμοποιούμε στις γαστρονομικές μας δημιουργίες με φειδώ γιατί μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία μας. Αρκούν τρεις με τέσσερις κουταλιές μοσχοκάρυδου για να προκαλέσουν παρανοϊκές αντιδράσεις και την αίσθηση ότι «είμαστε παγιδευμένοι σε λάσπη», σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού TIME.

Έντονα αρωματικό αλλά και παραισθησιογόνο

Το κατά τα άλλα υπέροχο και αρωματικό μοσχοκάρυδο σε υψηλές δόσεις έχει παραισθησιογόνο δράση! Κι αυτή η δράση οφείλεται στην χημική ουσία που περιέχει το μοσχοκάρυδο, την μυριστικίνη. Η μυριστικίνη ανήκει σε μια οικογένεια σύνθετων ψυχοδραστικών ουσιών. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, εάν οι δόσεις μοσχοκάρυδου που λαμβάνονται είναι μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες (μία πρέζα στο φαγητό), μπορεί να εμφανιστεί οξεία τοξικότητα. Δύο κουταλιές της σούπας αλεσμένο μοσχοκάρυδο, ένα έως τρία ολόκληρα μοσχοκάρυδα ή 5 g μοσχοκάρυδο σε σκόνη μπορεί να προκαλέσουν κλινικά συμπτώματα παραισθήσεων, ναυτία και εμετό αναφέρει επιστημονική μελέτη.

Παράλληλα πρέπει να σημειώσουμε ότι το μοσχοκάρυδο μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα εκείνα που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση και τα αντιπηκτικά.

Μικρές ποσότητες μοσχοκάρυδου, από ¼ μέχρι ½ κ.τ.γλ. ανά συνταγή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα στο μαγείρεμα καθώς δεν εγκυμονείται κανένας κίνδυνος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα