σούπερ μάρκετ
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των ενδείξεων «Ανάλωση έως» και «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» στα τρόφιμα;

Γιατί όμως άλλα τρόφιμα αναγράφουν «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και άλλα «Ανάλωση έως»; Τι διαφορά έχει το ένα από το άλλο και σε ποια περίπτωση μπορούμε να παρακάμψουμε με ασφάλεια τις αναγραφόμενες ημερομηνίες;

Ένα μπουκάλι γάλα δεν χαλάει ακριβώς στις 12.01 π.μ. της επομένης της ημερομηνίας λήξης ούτε τα ζυμαρικά γεμίζουν ζουζούνια αμέσως μόλις περάσει η αναγραφόμενη ημερομηνία. Το αν όμως η κατανάλωση γάλακτος και ζυμαρικών είναι ασφαλής ή όχι είναι ένα άλλο θέμα, σύμφωνα με τη δρα Κριστίν Κιρκπάτρικ, διαιτολόγο και επικεφαλής Διατροφικών Υπηρεσιών στο Wellness Institute της Cleveland Clinic.

Όπως εξήγησε προ ημερών στην εφημερίδα «New York Times», οι επισημάνσεις «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και «ανάλωση έως» έχουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ τους.

Η επισήμανση «Ανάλωση έως» («Use by» ή «Ημερομηνία λήξης») αφορά την ασφάλεια του τροφίμου, δηλαδή δείχνει μέχρι πότε μπορεί το τρόφιμο να καταναλωθεί με ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι έχετε τηρήσει τις οδηγίες αποθήκευσης και συντήρησης που αναγράφει.

Αν αυτή η ημερομηνία παρέλθει, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης, επομένως το τρόφιμο πρέπει να πεταχτεί. Στα είδη τροφίμων που έχουν τέτοιου είδους σήμανση συμπεριλαμβάνονται τα κρύα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μαγειρεμένα κρέατα και οι έτοιμες σαλάτες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ενημέρωσης για τα Τρόφιμα (EUFIC).

Αντίστοιχα, η επισήμανση «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» (ή «Best before») αφορά τη γεύση και την υφή του τροφίμου, αλλά όχι την ασφάλειά του. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν κινδυνεύετε αν καταναλώσετε το προϊόν για κάποιο διάστημα αφότου παρέλθει η ημερομηνία αυτή, αλλά μπορεί να έχει διαφορετική γεύση ή υφή.

Στα είδη τροφίμων που έχουν τέτοιου είδους ημερομηνίες συμπεριλαμβάνονται τα κονσερβοποιημένα, τα αποξηραμένα και τα κατεψυγμένα, σύμφωνα με το EUFIC.

Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι μόνο ασφαλής δεν είναι η συνήθεια πολλών να κοιτάζουν ή να μυρίζουν τα τρόφιμα για να εξακριβώνουν εάν έχουν χαλάσει ή όχι, κατά τον δρα Ρόμπερτ Γκραβάνι, καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης.

Και αυτό διότι τα τρόφιμα αλλοιώνονται με διαφορετικό ρυθμό το καθένα, αναλόγως του είδους και του τρόπου παρασκευής και φύλαξής τους, επομένως μπορεί κάλλιστα να μοιάζουν ασφαλή για κατανάλωση, αλλά να μην είναι. Χώρια που «τα βακτήρια είναι αόρατα», προσθέτει.
Απ' όλα τα τρόφιμα, τα μόνα που θεωρητικώς μπορούν να καταναλωθούν επ' αόριστον είναι τα κατεψυγμένα, αλλά η ποιότητά τους φθίνει με τον καιρό, διευκρινίζει ο δρ Γκραβάνι.

Τι πρέπει, επομένως, να κάνουν οι καταναλωτές; Να επιστρατεύσουν τα... μάτια και την κοινή λογική τους. Αν ένα τρόφιμο γράφει «Ανάλωση έως» να το πετάτε αμέσως μόλις περάσει αυτό το «έως».

Και αν αναγράφει «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι...» και παρέλθει αυτή η ημερομηνία, να κοιτάζετε πόσο έχει παρέλθει: αν αισθάνεστε ότι έχει περάσει πολύς καιρός, καλό είναι να μην το καταναλώσετε - το ίδιο και αν έχετε την οποιαδήποτε αμφιβολία για το αν πρέπει να το φάτε ή όχι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κοτόπουλο
Κατανάλωση κοτόπουλου και καρκίνος: Τι δείχνει νέα ιταλική μελέτη
Μια νέα επιστημονική μελέτη από την Ιταλία φέρνει στο προσκήνιο πιθανές επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης κοτόπουλου στην υγεία, εστιάζοντας...
Κατανάλωση κοτόπουλου και καρκίνος: Τι δείχνει νέα ιταλική μελέτη
kreas
Γιατί τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η διατροφή που περιλαμβάνει υψηλό ποσοστό τέτοιων προϊόντων επηρεάζει άμεσα τη μακροχρόνια υγεία και τη διάρκεια ζωής.
Γιατί τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;
askisi
Πόνος κατά την άσκηση: Το προειδοποιητικό σημάδι που μπορεί να φανερώνει σοβαρή απόφραξη αρτηριών
Η απόφραξη των αρτηριών, ένα πρόβλημα που συχνά εξελίσσεται αθόρυβα για χρόνια, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για σοβαρές καρδιαγγειακές...
Πόνος κατά την άσκηση: Το προειδοποιητικό σημάδι που μπορεί να φανερώνει σοβαρή απόφραξη αρτηριών
ΜΑΘΗΤΕΣ
Πέντε δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργήσουν οι μαθητές για να ανταποκριθούν στο μέλλον
Τα τελευταία χρόνια, και κυρίως μετά την ευρεία διάδοση των έξυπνων συσκευών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρείται μια ανησυχητική...
Πέντε δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργήσουν οι μαθητές για να ανταποκριθούν στο μέλλον