Σούσι
Παραλείψτε αυτό το είδος σούσι αν θέλετε να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

Σπάνια θα συναντήσετε κάποιον που του αρέσει «λίγο» το σούσι. Αν είστε λάτρης του σούσι, το αγαπάτε πραγματικά. Ίσως είστε ο τύπος του rainbow roll, που σημαίνει ότι μπορείτε να δοκιμάσετε σχεδόν κάθε είδος ψαριού που έχει το εστιατόριο σε απόθεμα εκείνη την ημέρα, ή σας αρέσει να επιμένετε σε ένα δοκιμασμένο και αγαπημένο, όπως το nigiri τόνου.

Παρόλα αυτά, ως λάτρης του σούσι, μια μικρή ανησυχία μπορεί να σας διακατέχει πριν φάτε ένα δίσκο με ρολά αβοκάντο σολομού: Τρώτε ωμό ψάρι, πράγμα που σημαίνει ότι το αγαπημένο σας γεύμα από έξω θα μπορούσε να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.

Αυτός ο τύπος σούσι σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση

Σύμφωνα με τον Sam Martin, ειδικό σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, η ποσότητα των επιβλαβών βακτηρίων που ζουν στα ωμά ψάρια εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο τα ψάρια εκτράφηκαν και διατηρήθηκαν, παρά από το είδος του ψαριού που καταναλώνετε.

«Τα πιο συνηθισμένα βακτήρια που σχετίζονται με τα ωμά ψάρια είναι η λιστέρια η μονοκυτταρογόνος,  το δονάκιο και η σαλμονέλα», είπε. «Η συχνότητα εμφάνισης αυτών των βακτηρίων εξαρτάται λιγότερο από το είδος και περισσότερο από το νερό στο οποίο ζούσε το ψάρι και τον τρόπο επεξεργασίας και αποθήκευσης μετά την αλίευσή του. Η αποθήκευση των ψαριών κάτω από τους 40°F θα καθυστερήσει την ανάπτυξη οποιωνδήποτε βακτηρίων που προκαλούν ανησυχία».

Σίγουρα μπορείτε να ρωτήσετε τον σερβιτόρο σας πώς εκτράφηκαν, αποθηκεύτηκαν και επεξεργάστηκαν τα ψάρια του μενού, αλλά μπορεί να μην γνωρίζει την απάντηση. Έτσι, ελλείψει αυτών των πληροφοριών, ο Martin προτείνει να αποφεύγετε τον ωμό σολομό.

Μόνο ο σολομός;

Ο σολομός ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο παρασίτων σε σχέση με άλλα ψάρια. Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγαλύτερος όταν τρώτε ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο σολομό, όπως αυτός που βρίσκεται στο σούσι. Ο ωμός σολομός μπορεί επίσης να μεταφέρει πιο κοινά επιβλαβή βακτήρια όπως η σαλμονέλα, το Vibrio vulnificus και το E. coli.

Τα χέλια είναι επίσης πιο πιθανό να φέρουν παράσιτα από άλλα είδη ψαριών, αλλά επειδή τα ωμά χέλια γλυκού νερού είναι τοξικά για τον άνθρωπο, τα χέλια (unagi) σερβίρονται μαγειρεμένα στα εστιατόρια σούσι. Αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, καθώς η θερμότητα σκοτώνει τα βακτήρια.

Ο τόνος ενέχει επίσης κίνδυνο όταν σερβίρεται ωμός, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να περιέχει παράσιτα από ό,τι ο σολομός.

Με πληροφορίες από τη HuffPost

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio-deuteris-eukairias-2.jpg
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από 16 έως 25 Ιουνίου 2025 για αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
αστυν
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
Ένα βρέφος, μια 41χρονη και ένας 18χρονος μεταξύ των θυμάτων σε αιματηρή συμπλοκή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Westfest στο Σολτ Λέικ Σίτι
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
taksi
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ η Ένωση ζητά άμεση κατάργηση της εισφοράς και διεύρυνση των θέσεων
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025