Αυτοί οι κωδικοί πρόσβασης μπορούν να σπάσουν σε 60 δευτερόλεπτα
Εάν έχετε κάποιον από αυτούς πρέπει να τους αλλάξετε αμέσως

Η ψηφιακή εποχή προκαλεί «πονοκέφαλο» σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι πρέπει να απομνημονεύουν μία σειρά από κωδικούς πρόσβασης για τους διαδικτυακούς λογαριασμούς τους.

Οι περισσότεροι ωστόσο επιλέγουν συνήθως να χρησιμοποιούν έναν κωδικό πρόσβασης για πολλούς λαγαριασμούς ώστε να τον θυμούνται ευκολότερα, αυτό ωστόσο κρύβει μία παγίδα, καθώς συνήθως είναι πολύ απλό και εύκολος να «σπάσει».

Παρά τις ατελείωτες προειδοποιήσεις, κωδικοί όπως "password", "12345" παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχάσουν οι χρήστες.

Σύμφωνα με την ομάδα ασφαλείας της Kaspersky, υπήρξαν περισσότερες από 32 εκατομμύρια απόπειρες επίθεσης σε χρήστες καταγράφηκαν το 2023 και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται.

Η τελευταία έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι πολλοί κωδικοί μπορούν να χακαριστούν σε περίπου ένα λεπτό επειδή είναι πολύ απλοί. Στην πραγματικότητα, τα νέα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 45% των κωδικών πρόσβασης που αναλύθηκαν θα μπορούσαν να «σπάσουν» μέσα σε 60 δευτερόλεπτα.

Η Kaspersky λέει ότι η πλειοψηφία των κωδικών πρόσβασης που εξέτασε περιείχε μια λέξη από το λεξικό, κάτι που οι ειδικοί συμφωνούν ότι μειώνει σημαντικά την ισχύ ενός κωδικού πρόσβασης.

Τα ονόματα είναι επίσης πολύ δημοφιλή μαζί με απλούς συνδυασμούς αριθμών.

Εδώ είναι μερικοί από τους πιο σπασμένους κωδικούς - εάν ο δικός σας βρίσκεται σε αυτήν τη λίστα, ίσως είναι καιρός να τον αλλάξετε.

Ονόματα: "Ahmed", "Nguyen", "Kumar", "Kevin", "Daniel"

Δημοφιλείς λέξεις: "forever", "love", "google", "hacker", "gamer".

Τυπικοί κωδικοί πρόσβασης: "password", "qwerty12345", "admin", "12345", "team"

Για να βοηθήσει περαιτέρω τους χρήστες, η Kaspersky έχει επίσης εκδώσει ορισμένες πρόσθετες συμβουλές για τη βελτίωση της ασφάλειας των κωδικών πρόσβασης.

• Είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιείτε κωδικούς πρόσβασης που μπορείτε εύκολα να μαντέψετε από τα προσωπικά σας στοιχεία, όπως γενέθλια, ονόματα μελών της οικογένειας, κατοικίδια ζώα ή το δικό σας όνομα. Αυτές είναι συχνά οι πρώτες εικασίες που θα κάνει ένας εισβολέας.

Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA). Αν και δεν σχετίζεται άμεσα με την ισχύ του κωδικού πρόσβασης, η ενεργοποίηση του 2FA προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας. Ακόμα κι αν κάποιος ανακαλύψει τον κωδικό πρόσβασής σας, θα χρειαστεί μια δεύτερη μορφή επαλήθευσης για να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σας. Οι σύγχρονοι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης αποθηκεύουν κλειδιά 2FA και τα ασφαλίζουν με τους πιο πρόσφατους αλγόριθμους κρυπτογράφησης.

• Είναι σχεδόν αδύνατο να απομνημονεύσετε μεγάλους και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για όλες τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε, αλλά με έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης μπορείτε να απομνημονεύσετε μόνο έναν κύριο κωδικό πρόσβασης.

Χρησιμοποιήστε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για κάθε υπηρεσία. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν κλαπεί ένας από τους λογαριασμούς σας, οι υπόλοιποι δεν θα πάνε μαζί του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pencil_foto_education.jpg
Καθηγητές για Ψηφιακό Φροντιστήριο: «Το ΥΠΑΙΘΑ εκτιμά ότι μόνο 88 εκπαιδευτικοί αρκούν για να καλύψουν τους μαθητές όλης της χώρας»
«Δεν είναι αποδεκτή παιδαγωγικά  οποιαδήποτε προσέγγιση που οδηγεί σε κατάργηση σχολικών μονάδων ή σε περιορισμό της λειτουργίας τους έστω και...
Καθηγητές για Ψηφιακό Φροντιστήριο: «Το ΥΠΑΙΘΑ εκτιμά ότι μόνο 88 εκπαιδευτικοί αρκούν για να καλύψουν τους μαθητές όλης της χώρας»
σεισμός
Έρευνα «βόμβα» από το ΠΑΔΑ: Μεγάλη φυσική καταστροφή φοβούνται οι κάτοικοι της Αττικής
Έρευνα από το ΠΑΔΑ: Έντονος φόβος και ανασφάλεια διακατέχει τους κατοίκους της Αττικής για τις φυσικές καταστροφές
Έρευνα «βόμβα» από το ΠΑΔΑ: Μεγάλη φυσική καταστροφή φοβούνται οι κάτοικοι της Αττικής
gennimatas thessalonikis
Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο 14χρονος- Τραυματίστηκε σοβαρά ύστερα από ανατροπή τρακτέρ
Τραύματα φαίνεται να υπέστη και ο 61χρονος οδηγός που διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο 14χρονος- Τραυματίστηκε σοβαρά ύστερα από ανατροπή τρακτέρ