Βάψιμο αυγών: Όλοι οι τρόποι και τα μυστικά για καλή επιτυχία
Πώς να βράσετε πασχαλινά αυγά χωρίς να σπάσουν

Η Mεγάλη Πέμπτη απέχει μόλις μερικά εικοσιτετράωρα και οι «νοικοκύρηδες», αυτοί που δεν σκοπεύουν να προμηθευτούν 5-6 αυγά έτοιμα, βαμμένα, για εφέ στην τραπεζαρία, έχουν κάνει τα κουμάντα τους. Έχουν παραγγείλει τις καρτέλες με τα αυγά τους, άσπρα κατά προτίμηση, κι έχουν αποφασίσει με ποιον τρόπο θα τα βάψουν. Με έτοιμες μπογιές σε φακελάκι, από αυτές που βρίσκουμε παντού αυτή την εποχή, ή με αυτοσχέδιες φυσικές βαφές ή χρώματα ζαχαροπλαστικής, τα οποία είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που αποφεύγουν στον βαθμό του δυνατού τα χημικά πρόσθετα και τις επεξεργασμένες τροφές ή είστε γονείς με μικρά παιδιά, οι βαφές σε φακελάκι αποκλείονται. Κυρίως διότι ξεβάφουν και τα παιδιά θα τις καταναλώσουν μαζί με τα αυγά, όσο και αν προσέξετε.

Αν πάλι, τα αυγά προορίζονται καθαρά για ντεκόρ, προχωρήστε με όποιο τρόπο σας βολεύει.

Tips για την προετοιμασία των αυγών για βάψιμο (ανεξαρτήτως μεθόδου)

  • Παραγγείλετε άσπρα αυγά, στα οποία το χρώμα πιάνει καλύτερα. Τα καφέ αυγά είναι κατάλληλα μόνο για να βαφτούν κόκκινα.
  • Υπολογίστε ότι τα αυγά καλό είναι να τα βράσετε αρκετές ώρες πριν τη βαφή -ακόμα και ένα εικοσιτετράωρο.
  • Πριν βράσετε τα αυγά, αφαιρέστε τις ακαθαρσίες από το τσόφλι για να μην μείνει λεκές στο τελικό αποτέλεσμα.
  • Τα αυγά όταν θα μπουν στην κατσαρόλα πρέπει να έχουν θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Η κατσαρόλα πρέπει να είναι φαρδιά και να χωράει ακριβώς τα αυγά σε μονή σειρά.
  • Στον πάτο της κατσαρόλας τοποθετείτε ένα βετέξ ή ένα πανί που δεν βγάζει χρώμα, ακολουθούν τα αυγά και στο τέλος προσθέτετε το νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και το λευκό ξύδι.
  • Βράζετε για περίπου 10-20 λεπτά, ανάλογα με το γούστο, σε πολύ χαμηλή φωτιά – ίσα ίσα να βλέπετε τις μπουρμπουλήθρες να σκάνε στην επιφάνεια του νερού.
  • Αφαιρείτε τα αυγά από την κατσαρόλα με προσοχή, τα σκουπίζετε ώστε να φύγει οποιαδήποτε ακαθαρσία σας ξέφυγε την πρώτη φορά. Ελέγχετε ότι δεν έχουν ραγίσει.
  • Τα αυγά θα είναι έτοιμα για να τα βάψετε όταν έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Βάψιμο αυγών με υλικά από τον πάγκο του μανάβη και το μπακάλικο
  • Να ξεκαθαρίσουμε κάτι για αρχή. Οι βαφές που παρασκευάζουμε μόνοι μας δεν έχουν την ένταση και την καλυπτικότητα των τεχνητών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι όμορφες. Απλά προετοιμαστείτε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι παστέλ.

Ποιο λαχανικό – μπαχαρικό για ποιο χρώμα

  • Πατζάρι κόκκινο προς το φούξια
  • Κρεμμυδόφυλλα – κόκκινο προς κεραμυδί
  • Σπανάκι – πράσινο
  • Κόκκινο λάχανο -πετρόλ
  • Καφές – καφέ
  • Κουρκουμάς – κίτρινο

Η μέθοδος

Υπάρχουν δύο τρόποι που μπορείτε να ακολουθήστε -και οι δύο έχουν οπαδούς.

Ο πρώτος είναι να βράσετε τα αυγά μαζί με τα λαχανικά ή τα μπαχαρικά σας. Όμως αυτό αποκλείεται αν έχετε ακολουθήσει τις οδηγίες μας.

Ο δεύτερος είναι να παρασκευάσετε πρώτα τους «μαγικούς ζωμούς» σας στους οποίους θα εμβαπτίσετε τα αυγά. Η δεύτερη μέθοδος είναι πιο ασφαλής διότι μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα τη συμπύκνωση του χρώματος -χρησιμοποιείστε τα τσόφλια από ένα ακατάλληλο αυγό για να δείτε πότε το χρώμα έχει την επιθυμητή ένταση- και τα αυγά θα είναι ομοιόμορφα βρασμένα ανεξάρτητα από το χρώμα τους.

Αφού παρασκευάσετε το χρώμα της αρεσκείας σας, σε ένα πλαστικό ποτηράκι μίας χρήσης βάλτε ένα αυγό, 2 κουταλιές ξύδι λευκό και γεμίστε με το ζωμό. Αφήστε μέχρι το αυγό να πάρει το επιθυμητό χρώμα, αφαιρέστε και επαναλάβετε τη διαδικασία.

Στο τέλος, με μαλακό πανάκι, αλείψτε τα αυγά με λίγο λάδι. Εκτός από τη γυαλάδα που χαρίζει, το λάδι προστατεύει το αυγό το οποίο μπαγιατεύει πιο αργά.

Βάψιμο αυγών με χρώματα ζαχαροπλαστικής

Τα χρώματα ζαχαροπλαστικής, τα οποία θα προμηθευτείτε από τα σχετικά καταστήματα -υπάρχουν και ηλεκτρονικά- βρίσκονται στο ενδιάμεσο ανάμεσα στις συνηθισμένες βαφές και στις πιο do it yourself καταστάσεις.

Επειδή παράγονται για να φαγωθούν -οι συνήθεις βαφές αυγών γράφουν σε εμφανές σημείο ότι απαγορεύεται η κατανάλωσή τους-, τα χρώματα ζαχαροπλαστικής είναι φιλικά, όχι μόνο προς τον ουρανίσκο, αλλά προς τον οργανισμό μας γενικότερα. Και επειδή έχουν υποστεί την αναγκαία επεξεργασία, είναι σταθερά και σε μεγάλη ποικιλία και ένταση.

Η μέθοδος που θα ακολουθήσετε αν χρησιμοποιήσετε χρώματα ζαχαροπλαστικής είναι απλή. Σε ένα πλαστικό ποτηράκι μίας χρήσεως θα διαλύσετε σε νερό 6-7 σταγόνες από το χρώμα σε νερό, θα προσθέσετε 2 κουταλιές λευκό ξύδι, θα ανακατέψετε και θα βυθίστε το αυγό. Μετά από τα πρώτα 5 λεπτά, με ένα κουτάλι ανασηκώστε το αυγό για να δείτε πόσο έχει «πιάσει». Όταν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, αφαιρείτε και επαναλαμβάνετε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα