Thumbnail
Δείτε ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε

Σήμερα, 26 εκατομμύρια άτομα πάσχουν παγκοσμίως από τη νόσο Αλτσχάιμερ, και καθώς ολοένα και περισσότερο επιμηκύνεται η ζωή μας, μέχρι το 2050 οι πάσχοντες θα ξεπεράσουν τα 80 εκατομμύρια.

Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα είναι η διαταραχή της πρόσφατης μνήμης, η μείωση της ενεργητικότητας, η αδυναμία καθημερινής συντήρησης και η απώλεια βασικών δεξιοτήτων, η σταδιακή κοινωνική απόσυρση, η μείωση της λεκτικής επικοινωνίας, η ευσυγκινησία, η ανησυχία, η ευερεθιστότητα, η καχυποψία, οι εμμονές, η εχθρικότητα και επιθετικότητα και τα επεισόδια σύγχυσης και διέγερσης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ασθενείς που λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης Ε, παρουσίασαν ετήσιο ρυθμό επιβράδυνσης της νόσου κατά 19%.

Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθά το σώμα να εξουδετερώσει την οξείδωση η οποία είναι επακόλουθο των λιπών. Έχει επίσης αντιγηραντική δράση και συμβάλλει στη μείωση των κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

Δείτε ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε:

1. Σιτέλαιο — 135% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα κουτάλι: 20 mg (135% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 149 mg (996% ΣΗΠ)

2. Ηλιόσπορος — 66% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 35 mg (234% ΣΗΠ)

3. Ξηροί καρποί — 48% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 26 mg (171% ΣΗΠ)

4. Φουντουκέλαιο — 43% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα κουτάλι: 6.4 mg (43% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 47 mg (315% ΣΗΠ)

5. Μαμέΐ — 39% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φρούτο: 5.9 mg (39% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.1 mg (14% ΣΗΠ)

6. Ηλιέλαιο — 37% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα κουτάλι: 5.6 mg (37% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 41 mg (274% ΣΗΠ)

7. Σπορέλαιο — 36% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα κουτάλι: 5.3 mg (36% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 39 mg (261% ΣΗΠ)

8. Φουντούκια — 28% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 15 mg (100% ΣΗΠ)

9. Αυτί της θάλασσας (abalone) — 23% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 4.0 mg (27% ΣΗΠ)

10. Κουκουνάρι — 18% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 9.3 mg (62% ΣΗΠ)

11. Χήνα — 16% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
μια κούπα: 2.4 mg (16% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.7 mg (12% ΣΗΠ)

12. Φιστίκια — 16% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 8.3 mg (56% ΣΗΠ)

13. Σολομός Β. Ατλαντικού — 14% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φιλέτο: 2.0 mg (14% ΣΗΠ) 100 γραμμάρια: 1.1 mg (8% ΣΗΠ)

14. Αβοκάντο — 14% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φρούτο: 2.1 mg (14% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.1 mg (14% ΣΗΠ)

15. Πέστροφα — 13% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα φιλέτο: 2.0 mg (13% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.8 mg (19% ΣΗΠ)

16. Κόκκινες γλυκιές πιπεριές (ωμές) — 13% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
μια μεσαία πιπεριά: 1.9 mg (13% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.6 mg (11% ΣΗΠ)

17. Φιστίκια Βραζιλίας — 11% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 5.7 mg (38% ΣΗΠ)

18. Μάνγκο — 10% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φρούτο: 1.5 mg (10% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια 0.9 mg (6% ΣΗΠ)

19. Γογγύλια / βολβοί (ωμοί) — 10% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
μια κούπα: 1.6 mg (10% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.9 mg (19% ΣΗΠ)

20. Ακτινίδια — 7% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα μεσαίο φρούτο: 1.0 mg (7% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.5 mg (10% ΣΗΠ)

10 Τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης πλούσια σε βιταμίνη Ε

Αρκετά τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε.

1. Αυτί της θάλασσας (Abalone) — 23% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 4.0 mg (27% ΣΗΠ)

2. Χήνα — 16% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
μια κούπα: 2.4 mg (16% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.7 mg (12% ΣΗΠ)

3. Σολομός Ατλαντικού — 14% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φιλέτο: 2.0 mg (14% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.1 mg (8% ΣΗΠ)

4. Πέστροφα — 13% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα φιλέτο: 2.0 mg (13% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.8 mg (19% ΣΗΠ)

5. Σαλιγκάρια — 9% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 5.0 mg (33% ΣΗΠ)

6. Καραβίδα — 8% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 1.5 mg (10% ΣΗΠ)

7. Αυγά ψαριού — 7% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα κουτάλι: 1.0 mg (7% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 7.0 mg (47% ΣΗΠ)

8. Χταπόδι — 7% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 1.2 mg (8% ΣΗΠ)

9. Αστακός — 6% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 1.0 mg (7% ΣΗΠ)

10. Ξηρός μπακαλιάρος — 5% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 2.8 mg (19% ΣΗΠ)

10 Ξηροί καρποί και σπόροι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Ε.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πιο πλούσιες πηγές άλφα – τοκοφερόλης. Κάποιοι από αυτούς τους καρπούς περιέχουν άλλες μορφές βιταμίνης Ε όπως η γάμμα-τοκοφερόλη.

1. Ηλιόσποροι — 66% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 35 mg (234% ΣΗΠ)

2. Αμύγδαλα — 48% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 26 mg (171% ΣΗΠ)

3. Φουντούκια — 28% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 15 mg (100% ΣΗΠ)

4. Κουκουνάρι — 18% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 9.3 mg (62% ΣΗΠ)

5. Στραγάλια — 16% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 8.3 mg (56% ΣΗΠ)

6. Φιστίκια Βραζιλίας — 11% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 5.7 mg (38% ΣΗΠ)

7. Φιστίκια Αιγίνης — 5% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 2.9 mg (19% ΣΗΠ)

8. Κολοκυθόσποροι — 4% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 2.2 mg (15% ΣΗΠ)

9. Φιστίκια Πεκάν — 3% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 1.4 mg (9% ΣΗΠ)

10. Κάσιους — 2% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 0.9 mg (6% ΣΗΠ)

10 φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε

Ενώ τα φρούτα σε γενικές γραμμές δεν είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε, κάποια περιέχουν αρκετά καλή ποσότητα. Παράλληλα τα περισσότερα περιέχουν και βιταμίνη C που λειτουργεί συνεργιστικά με τη βιταμίνη Ε για αντιοξειδωτική δράση.

1. Μαμέι — 39% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φρούτο: 5.9 mg (39% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.1 mg (14% ΣΗΠ)

2. Αβοκάντο — 14% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φρούτο: 2.1 mg (14% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.1 mg (14% ΣΗΠ)

3. Μάνγκο — 10% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φρούτο: 1.5 mg (10% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 0.9 mg (6% ΣΗΠ)

4. Ακτινίδιο — 7% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα μεσαίου μεγέθους: 1.0 mg (7% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.5 mg (10% ΣΗΠ)

5. Βατόμουρα — 6% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φλιτζάνι: 0.8 mg (6% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.2 mg (8% ΣΗΠ)

6. Μαύρη σταφίδα — 4% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φλιτζάνι: 0.6 mg (4% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.0 mg (7% ΣΗΠ)

7. Κράνα (αποξηραμένα) — 4% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 2.1 mg (14% ΣΗΠ)

8. Ελιές — 3% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Πέντε ελιές: 0.5 mg (3% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 3.8 mg (25% ΣΗΠ)

9. Βερίκοκα — 2% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα μεσαίου μεγέθους: 0.3 mg (2% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 0.9 mg (6% ΣΗΠ)

10. Σμέουρα — 1% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
10 τεμάχια: 0.2 mg (1% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 0.9 mg (6% ΣΗΠ)

10 λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη Ε

Όπως και τα φρούτα, τα λαχανικά περιέχουν καλές ποσότητες βιταμίνης Ε αλλά όχι τόσο μεγάλες όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

1. Κόκκινες γλυκιές πιπεριές (ωμές) — 13% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα μεσαίο μέγεθος: 1.9 mg (13% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.6 mg (11% ΣΗΠ)

2. Γογγύλια / βολβοί (ωμοί) — 10% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα φλιτζάνι: 1.6 mg (10% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.9 mg (19% ΣΗΠ)

3. Παντζαρόφυλλα (μαγειρεμένα) — 9% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φλιτζάνι: 1.3 mg (9% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.8 mg (12% ΣΗΠ)

4. Κίτρινη κολοκύθα (μαγειρεμένη) — 9% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φλιτζάνι: 1.3 mg (9% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.3 mg (9% ΣΗΠ)

5. Μπρόκολο (μαγειρεμένο) — 8% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φλιτζάνι: 1.1 mg (8% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.5 mg (10% ΣΗΠ)

6. Σινάπι (το φυτό) — 8% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φλιτζάνι: 1.3 mg (8% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.8 mg (12% ΣΗΠ)

7. Σπαράγγια (μαγειρεμένα) — 6% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Τέσσερα σπαράγγια: 0.9 mg (6% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.5 mg (10% ΣΗΠ)

8. Σέσκουλο (ωμό) — 6% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα φύλλο: 0.9 mg (6% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.9 mg (13% ΣΗΠ)

9. Λαχανίδα (ωμό) — 5% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα φλιτζάνι: 0.8 mg (5% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.3 mg (15% ΣΗΠ)

10. Σπανάκι (ωμό) — 4% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα φλιτζάνι: 0.6 mg (4% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.0 mg (14% ΣΗΠ)

10 μαγειρικά λάδια με υψηλή περιεκτηκότητα σε βιταμίνη Ε

Οι πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε είναι τα μαγειρικά έλαια. Ωστόσο εφιστούμε την προσοχή καθώς περιέχουν υπερβολικά πολλά ωμέγα 6 λιπαρά οξέα σε σχέση με ωμέγα 3, πράγμα που μεσοπρόθεσμα προκαλεί φλεγμονές και άλλες σοβαρές βλάβες για την υγεία.

1. Σιτέλαιο — 135% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 20 mg (135% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 149 mg (996% ΣΗΠ)

2. Φουντουκέλαιο — 43% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 6.4 mg (43% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 47 mg (315% ΣΗΠ)

3. Ηλιέλαιο — 37% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 5.6 mg (37% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 41 mg (274% ΣΗΠ)

4. Σπορέλαιο — 36% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 5.3 mg (36% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 39 mg (261% ΣΗΠ)

5. Βαμβακέλαιο — 32% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 4.8 mg (32% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 35 mg (235% ΣΗΠ)

6. Λάδι Safflower — 31% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 4.6 mg (31% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 34 mg (227% ΣΗΠ)

7. Ρυζέλαιο — 29% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 4.4 mg (29% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 32 mg (215% ΣΗΠ)

8. Σταφυλέλαιο — 26% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 3.9 mg (26% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 29 mg (192% ΣΗΠ)

9. Λάδι κανόλα — 16% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 2.4 mg (16% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 18 mg (116% ΣΗΠ)

10. Φοινικέλαιο — 14% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 2.2 mg (14% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 16 mg (106% ΣΗΠ)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

peripoliko_astinomia
Ηθοποιός καταγγέλει ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στα Εξάρχεια: «'Εσπασε το παράθυρο του αμαξιού μου και άρχισε να με χτυπά στο κεφάλι»
«Ο άνθρωπος αυτός επιστρέφει ματωμένος στα χέρια. Αρχίζει να μου ζητά τα ρέστα. Ματωμένος γιατί έσπασε το παράθυρο με τα χέρια. Αρχίζει να με τραβά...
Ηθοποιός καταγγέλει ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στα Εξάρχεια: «'Εσπασε το παράθυρο του αμαξιού μου και άρχισε να με χτυπά στο κεφάλι»
epidomata OPEKA plirwmi Avgoustos
Νέο επίδομα ανεργίας: Υποσχέσεις για δικαιοσύνη ή νέοι περιορισμοί και αποκλεισμοί για ανέργους εκπαιδευτικούς;
Πίσω από τις εξαγγελίες κρύβονται αυστηρότεροι περιορισμοί που θα αποκλείσουν από την επιδότηση χιλιάδες ανέργους, ειδικότερα τους αναπληρωτές...
Νέο επίδομα ανεργίας: Υποσχέσεις για δικαιοσύνη ή νέοι περιορισμοί και αποκλεισμοί για ανέργους εκπαιδευτικούς;
kleista sxoleia
Κορυδαλλός: Τρέχουν νερά σε σχολείο – Μαθητές κινδυνεύουν από ηλεκτροπληξία
Oι σοβάδες είναι σάπιοι και όταν βρέχει, το νερό φτάνει μέχρι και στον κεντρικό ηλεκτρολογικό πίνακα.
Κορυδαλλός: Τρέχουν νερά σε σχολείο – Μαθητές κινδυνεύουν από ηλεκτροπληξία
syllipsi_241218.jpg
Zωγράφου: Έκλεβαν μοτοσικλέτες – Χειροπέδες σε δύο ανήλικους για έξι κλοπές
Έχουν εντοπιστεί έξι περιπτώσεις όπου είχαν δράσει τα μέλη της συγκεκριμένης συμμορίας στην οποία συμμετείχαν ανήλικοι 16 και 17 ετών
Zωγράφου: Έκλεβαν μοτοσικλέτες – Χειροπέδες σε δύο ανήλικους για έξι κλοπές