giatroi
Τι σημάδι είναι η δυσκολία στην αναπνοή μετά το φαγητό

Μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας θεραπεύσιμης πάθησης ή μιας δυνητικά απειλητικής για τη ζωή ιατρικής έκτακτης ανάγκης.

Παρακάτω θα δείτε τις πιο κοινές αιτίες δύσπνοιας μετά το φαγητό, πιθανά συμπτώματα και τι να κάνετε.

 • Αναφυλαξία
 • Αναφυλαξία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. Η δύσπνοια μετά το φαγητό μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι, που συχνά εμφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες από τη στιγμή που φάτε κάτι στο οποίο είστε αλλεργικοί (αλλεργιογόνο).

Τα 8 πιο κοινά τροφικά αλλεργιογόνα είναι:

 • Γάλα
 • Αυγά
 • Ψάρια
 • Οστρακοειδή
 • Ξηροί καρποί
 • Σιτάρι
 • Σόγια
 • Σουσάμι

Πότε να καλέσετε το 166

Η αναφυλαξία είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε σοκ, κώμα, καρδιακή ανακοπή και θάνατο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Πέρα από δύσπνοια, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει:

 • Συριγμό
 • Κνίδωση (φαγούρα)
 • Βραχνάδα
 • Ναυτία και έμετο
 • Πρήξιμο προσώπου και λαιμού
 • Κοιλιακό άλγος
 • Διάρροια
 • Ζάλη ή λιποθυμία
 • Ταχυπαλμία

Η αναφυλαξία αντιμετωπίζεται με ένα ένεση επινεφρίνης (αδρεναλίνη) που προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων, αποτρέποντας επικίνδυνες πτώσεις της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να οδηγήσουν σε σοκ. Μειώνει επίσης το πρήξιμο των ανώτερων αεραγωγών (λαρυγγικό οίδημα), αποκαθιστώντας την κανονική αναπνοή.

Ο εντοπισμός και η αποφυγή των τροφικών αλλεργιογόνων που σας επηρεάζουν είναι το κλειδί για την πρόληψη. Ένα αλλεργικό τεστ (από ειδικό αλλεργιολόγο) μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των ουσιών αυτών. Τα εμβόλια για αλλεργίες σας εκθέτουν σε μικροσκοπικές ποσότητες του εκάστοτε αλλεργιογόνου, έτσι ώστε η ευαισθησία σας σε αυτό σταδιακά να μειωθεί.

Καούρα

Τα άτομα με καούρα μπορεί να αισθάνονται δύσπνοια ή να αρχίσουνσυριγμό κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα γεύμα. Αυτό προκαλείται από παλινδρόμηση οξέος, μια κατάσταση κατά την οποία το οξύ του στομάχου μετακινείται πίσω προς τον οισοφάγο. Μια έντονη αίσθηση καψίματος στο στήθος μπορεί να συνοδεύεται από συριγμό ή δύσπνοια.

Μια κύρια αιτία της καούρας είναι βλάβη στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα (LES). Αυτή η ομάδα μυών λειτουργεί ως βαλβίδα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου. Εάν ο LES δεν λειτουργεί σωστά, τότε οξέα του στομάχου μπορεί να κινηθούν προς τον οισοφάγο.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία αντιμετωπίζετε συχνά παλινδρόμηση οξέος. Οι ασθενείς συχνά αισθάνονται σαν να έχει κολλήσει κάτι στον λαιμό τους. Εκτός από δύσπνοια μετά το φαγητό, μπορεί επίσης να υπάρχει βήχας, βραχνάδα ή λόξιγκας.

Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της καούρας σας. Περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους, την αποφυγή του αλκοόλ και το να μην καπνίζετε. Είναι επίσης σώφρον να περιορίσετε την έκθεσή σας σε τρόφιμα που μπορεί να σας προκαλούν καούρα, όπως τηγανητά ή πικάντικα.

Κάποια μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν επίσης να διευκολύνουν την παραγωγή στομαχικού οξέος, όπως η φαμοτιδίνη και η ομεπραζόλη.

ΧΑΠ

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια προοδευτική και μη αναστρέψιμη νόσος των πνευμόνων που προκαλεί σκλήρυνση και διεύρυνση των αεραγωγών και υπερπαραγωγή βλέννας. Το κάπνισμα (ακόμα και παθητικό) είναι μια κύρια αιτία.

Με την πάροδο του χρόνου, η βλάβη που προκαλείται από τη ΧΑΠ καθιστά δυσκολότερη τη ροή του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες. Η περιορισμένη ροή αέρα δυσκολεύει την αναπνοή και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο βήχα και σφίξιμο στο στήθος.

Τα άτομα με ΧΑΠ μπορεί να αισθάνονται δύσπνοια μετά το φαγητό επειδή τα μεγάλα γεύματα καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στην περιοχή του θώρακα και του στομάχου. Αυτό μπορεί να ασκήσει πίεση στους πνεύμονες και να περιορίσει την κίνηση του διαφράγματος.

Τα μεγάλα γεύματα απαιτούν επίσης περισσότερη ενέργεια για την πέψη τους, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει την κόπωση που σχετίζεται με τη ΧΑΠ. Η κατανάλωση μικρότερων γευμάτων περισσότερες φορές μέσα στην ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτού. Το ίδιο θα πετύχετε και αν μειώσετε το αλάτι, το οποίο προκαλεί κατακράτηση υγρών σε όλο το σώμα και μπορεί να κάνει την αναπνοή πιο δύσκολη.

Άσθμα

Το άσθμα είναι μια αποφρακτική πνευμονική πάθηση παρόμοια με τη ΧΑΠ που προκαλεί στένωση των αεραγωγών και υπερπαραγωγή βλέννας στους πνεύμονες. Η δύσπνοια και ο συριγμός είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα μαζί με πόνο στο στήθος και βήχα.

Το άσθμα μπορεί να εμφανιστεί μετά το φαγητό εάν έχετε τροφική αλλεργία (αλλεργικό άσθμα). Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί άσθμα σε μερικούς ανθρώπους καθώς διαρρέει το στομαχικό οξύ στον οισοφάγο.

Το άσθμα μπορεί να προκληθεί από πολλά άλλα πράγματα, όπως ακάρεα σκόνης, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, μούχλα, γύρη, ατμοσφαιρική ρύπανση, συναισθηματικό στρες, ασπιρίνη, λοιμώξεις του αναπνευστικού, έντονη σωματική άσκηση και πολύ κρύο αέρα.

Δεν υπάρχει θεραπεία για το άσθμα, αλλά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εξάρσεων, γνωρίζοντας τι σας ενοχλεί για να το αποφεύγετε. Οι κρίσεις άσθματος μπορούν να ανακουφιστούν και να ελέγχονται σταθερά με εισπνεόμενα, από του στόματος ή ενέσιμα φάρμακα, όπως κορτικοστεροειδή, βρογχοδιασταλτικά, σταθεροποιητές μαστοκυττάρων και βιολογικά.

Διαφραγματοκήλη

Διαφραγματοκήλη είναι μια κατάσταση κατά την οποία μέρος του στομάχου ωθείται προς τα πάνω μέσω μιας αδυναμίας στο διάφραγμα. Αυτό μπορεί να αλλάξει τη θέση του LES και να επιτρέψει την αντίστροφη ροή του οξέος του στομάχου προς τον οισοφάγο. Έτσι προκαλείται καούρα και πόνος στο στήθος καθώς και δύσπνοια και βήχας.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες διαφραγματοκήλης, όπως η ηλικία, η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Η απώλεια βάρους και η διακοπή του τσιγάρου μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα.

Μερικές φορές συνιστάται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης προκειμένου να αποφευχθεί η παλινδρόμηση οξέος.

Πνευμονική αναρρόφηση

Μπορεί να έχετε δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από γεύμα, λόγω λανθασμένης “εισπνοής” φαγητού ή ποτού. Αυτό ονομάζεται πνευμονική αναρρόφηση. Σημαίνει ότι κάποια ποσότητα τροφίμου, ποτού ή ακόμα και σάλιου εισήλθε λανθασμένα στην τραχεία ή στον πνεύμονα αντί να κατέβει από τον οισοφάγο στο στομάχι.

Η πνευμονική αναρρόφηση μπορεί να προκαλέσει άμεσα συμπτώματα όπως βήχα, πνιγμό, δύσπνοια, συριγμό και αίσθημα ότι κάτι έχει κολλήσει στο στήθος σας. Μερικοί μπορεί να μην έχουν επίγνωση του συμβάντος εάν κοιμούνται ή είναι μεθυσμένοι.

Η τυχαία αναρρόφηση μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά ορισμένες παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως:

 • Έμετος: Οι βίαιες συσπάσεις μπορούν να ανοίξουν την μυϊκή βαλβίδα που διαφορετικά θα κρατούσε την τραχεία κλειστή
 • Εγκεφαλικό επεισόδιο: Μπορεί να αποδυναμώσει τους μύες και τα αντανακλαστικά που σχετίζονται με την κατάποση και τον βήχα
 • Άλλες νευρολογικές διαταραχές, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον
 • Αχαλασία: Σπάνια διαταραχή που δυσκολεύει τη διέλευση τροφής ή υγρού στο στομάχι
 • Επιληψία: Οι κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν εμετό και εισρόφηση
 • Παχυσαρκία: Μπορεί να αλλάξει τη θέση της τραχείας και του οισοφάγου
 • Κάποιοι μπορεί να αναπτύξουν πνευμονία από εισρόφηση, όταν μια εισπνεόμενη ουσία προκαλεί μόλυνση στους αεραγωγούς των πνευμόνων. Μπορεί να χρειαστούν αντιβιοτικά, ή ακόμα και νοσηλεία και αναπνευστική βοήθεια.

Πηγή: verywellhealth.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα