poedin
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
24ωρη απεργία στην περιφέρεια και στάση εργασίας στην Αττική - Συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το υπουργείο Υγείας

Πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση «Σωτηρίας της δημόσιας υγείας, πρόνοιας, ΕΚΑΒ» με στάση εργασίας στην Αττική από τις 8:00 π.μ. έως τις 15:00 το μεσημέρι και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια έχει εξαγγείλει για σήμερα, Πέμπτη 16 Μαΐου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Μάλιστα, προγραμματίζεται πανελλαδική συγκέντρωση στις 8:30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη, καθώς και πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ζητούν «δωρεάν δημόσια υγεία με ισότιμη πρόσβαση, επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση». Υποχρέωση του κράτους, υποστηρίζουν ότι είναι «η αύξηση των μισθών των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ».

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως «το προσωπικό μειώνεται, η ζήτηση σε υπηρεσίες αυξάνονται. Πολλά εκ των Νοσοκομείων της Περιφέρειας έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα λόγω ελλείψεων προσωπικού και λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών» ενώ «δεν πέρασε πολύς καιρός από την πανδημία που το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αποθεώθηκε και οι υγειονομικοί καταχειροκροτήθηκαν (…)».

«Εάν θέλουμε να ξανακάνουμε ελκυστικό το ΕΣΥ…»

Η Ομοσπονδία διαμαρτύρεται καθώς «με νομοθετικές πρωτοβουλίες ακυρώνεται ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΣΥ ακυρώνονται οι θεμελιώδεις αρχές σύστασής του για ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση».

Μεταξύ άλλων σημειώνουν πως «οι Δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι 5.5% του ΑΕΠ, στην Ευρώπη είναι 2 μονάδες πάνω» και χτυπούν καμπανάκι κινδύνου γιατί «κάθε μήνα συνταξιοδοτούνται 300 υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς να αναπληρώνονται (…).

3,5 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους στην Ελλάδα, 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους κατά μέσο όρο στην Ευρώπη

Σημειώνουν επίσης πως «τα νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,3 δισ. ευρώ» χαρακτηρίζοντας αυτό «θηλιά στο λαιμό» υποσκάπτοντας την λειτουργία τους. «Εάν θέλουμε να ξανακάνουμε ελκυστικό το ΕΣΥ, χρειάζεται επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση», αναφέρουν.

Παραθέτουν μια σειρά από στοιχεία όπως την έλλειψη νοσοκομειακών κρεβατιών (3,5 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους ) σε σχέση από το μέσο όρο της Ευρώπης (5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους).

Για την ΠΟΕΔΗΝ είναι «αιτία πολέμου η κατάργηση, η συγχώνευση, η αλλαγή ρόλου νοσοκομείων» κρίνοντας ως «επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση με προσωπικό των Περιφερειακών Νοσοκομείων, της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, του ΕΚΑΒ των Κέντρων Υγείας, των Προνοιακών Μονάδων για να λειτουργήσουν με ασφάλεια και να αποφεύγονται πολλές εκ των διακομιδών».

Στις διεκδικήσεις του συμπεριλαμβάνουν:

• «Αύξηση των μισθών και ωρομισθίου. Όχι στα μπόνους που διχάζουν

• Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού,

• Χορήγηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε όλους τους κλάδους,

• Την μονιμοποίηση των συμβασιούχων,

• Την ένταξη στα ΒΑΕ

• Να φύγουν οι εργολάβοι,

• Να χρηματοδοτηθεί το σύστημα,

• Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παραλία Μπούκα
Ποια ελληνική παραλία είναι η δεύτερη με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο
«Είναι μία παραλία πλήρως οργανωμένη, είναι προσβάσιμη για όλους, συμπεριλαμβανομένου και των ΑμεΑ, έχει σημεία αναψυχής, έχει τέσσερα καταστήματα...
Ποια ελληνική παραλία είναι η δεύτερη με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο
Ειρήνη Κουρούβανη
Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που οδηγός παρασύρει την Παραολυμπιονίκη Ειρήνη Κουρούβανη
Ο 36χρονος συνελήφθη για επικίνδυνη οδήγηση, σωματική βλάβη, στέρηση άδειας οδήγησης και για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος....
Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που οδηγός παρασύρει την Παραολυμπιονίκη Ειρήνη Κουρούβανη