εμφυλη βια
«Πόσο αθώο αίμα γυναικών χρειάζεται να χυθεί, ώστε να σταματήσει η κυβέρνηση να υποκρίνεται και να καυχιέται»

Η έκρηξη της έμφυλης βίας και της αύξησης του αριθμού των γυναικοκτονιών με τελευταίο θύμα την Κυριακή Γρίβα, που έπεσε νεκρή από πολλαπλές μαχαιριές  από τον σύντροφό της έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων-Καματερού, στο οποίο είχε καταφύγει για να ζητήσει προστασία από τους/τις καθ΄ ύλην αρμόδιους/ες, αυτούς κι αυτές, που υποτίθεται ότι είναι εκπαιδευμένοι/ες να δρουν άμεσα σε περιπτώσεις έμφυλης βίας αποδεικνύει έμπρακτα την ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους του κυρίου Μητσοτάκη.    

Πόσο αθώο αίμα γυναικών χρειάζεται να χυθεί, ώστε να σταματήσει η κυβέρνηση να υποκρίνεται και να καυχιέται πως έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, της οποίας η ειδεχθής έκφανση είναι η γυναικοκτονία; Πόσες γυναίκες χρειάζεται να θυσιαστούν για να συμπεριληφθεί ο όρος ”γυναικοκτονία” στον ποινικό κώδικα, ώστε να τονίσει ότι πρόκειται για ένα έγκλημα κατά των γυναικών με κίνητρα μισογυνικά, σεξιστικά που χαρακτηρίζονται από ένα αίσθημα κυριότητας ή/και ανωτερότητας απέναντι στα θηλυκά. Το σύνθημα «οι δολοφόνοι έχουν τα κλειδιά των σπιτιών μας» επιβεβαιώνεται πανηγυρικά, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των γυναικοκτονιών, ανεξαρτήτως ηλικιακών ή άλλων κοινωνικών χαρακτηριστικών, διαπράττεται κατά κύριο λόγο στα σπίτια των θυμάτων.

Στην Ελλάδα το 2023 είχαμε 23 γυναικοκτονίες. Συν ακόμα 5 γυνακοκτονίες εντός του  πρώτου τριμήνου του 2024, σύνολο: 28! Κι άλλες 1.500 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας (αυτές που τουλάχιστον καταγγέλθηκαν). Γυναίκες όλων των ηλικιών εξακολουθούν να είναι τα θύματα μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας, που δεν διστάζει να υποδείξει ότι τα περιπολικά δεν είναι ταξί και πως ούτε καν τα αστυνομικά τμήματα μπορούν να προσφέρουν στις γυναίκες της χώρας την παραμικρή προστασία.

Η γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα είναι τραγικά εμβληματική: δολοφονήθηκε μπροστά σε ένα αστυνομικό τμήμα και αφού είχε κάνει όλα τα βήματα σωστά. Έτσι, το βάρος μετατοπίζεται από τον φόβο των θυμάτων και τη δυσκολία της καταγγελίας ή αναφοράς της κακοποίησης που βιώνουν στους μηχανισμούς και θεσμούς προστασίας της οργανωμένης πολιτείας, με πρώτη και σημαντικότερη την αστυνομία. Σε αυτό το πλαίσιο εσκεμμένης κυβερνητικής τυφλότητας άλλωστε εντάσσεται η «απροθυμία» του Μαξίμου να ενσωματώσει τον όρο «γυναικοκτονία» στο ποινικό δίκαιο, όπως εκφράστηκε με την απόρριψη της πρότασης τροπολογίας που κατέθεσε εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την ενσωμάτωση του όρου «γυναικοκτονία» στο ποινικό δίκαιο.

Αρκεί να σκεφθούμε ότι, όπως στην περίπτωση της Κυριακής Γρίβα, και σε άλλες στο παρελθόν περιπτώσεις, τα θύματα κακοποίησης, πριν φθάσουν να χάσουν τη ζωή τους, είχαν επανειλημμένως ζητήσει βοήθεια και προστασία από τα Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής τους. Η ανάλγητη αδιαφορία τους, η αμηχανία τους, η προσκόλληση στην τυπολατρία, η ανευθυνότητα των διοικούντων, η ελλιπής επιμόρφωση, έχει μοιραίο αντίκτυπο στη ζωή πολλών γυναικών τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Όταν το ίδιο το κράτος παροτρύνει όσες γυναίκες και παιδιά δέχονται την οποιαδήποτε μορφή βίας – λεκτική, ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική – να ζητήσουν βοήθεια από τις κρατικές δομές, αλλά αυτές είτε δεν ανταποκρίνονται στο καθήκον τους είτε η ίδια η κρατική νομοθεσία είναι αναποτελεσματική με ολέθριες συνέπειες για τη ζωή τους, τότε το κράτος δε γίνεται αυτομάτως συνένοχο και συνεργό στο έγκλημα;

Από την άλλη η αστυνομία του κυρίου Χρυσοχοϊδη αντί να προστατεύει τα θύματα της έμφυλης βίας, όταν ζητούν βοήθεια αυτή απεναντίας επιδίδεται σε απρόκλητη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών/τριών που διαμαρτύρονται κατά των γυναικοκτονιών.

 Πόσο ακόμη η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη θα εθελοτυφλεί ;Κανένα panic button, καμία καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης δεν αρκεί όταν δεν υπάρχουν σοβαρές πολιτικές πρόληψης, πρωτόκολλα διαχείρισης περιστατικών έμφυλης βίας, σαφές και δεσμευτικό πρωτόκολλο αξιολόγησης κινδύνου από την αστυνομία, επιμόρφωση των αστυνομικών, χωρίς ξενώνες, νομική και ψυχική στήριξη για κάθε επιζήσασα.

Πόσες ακόμη γυναίκες πρέπει να δολοφονηθούν, ώστε  να αποφασιστεί ένα πλέγμα αποτελεσματικών μέτρων για να προληφθούν αυτά τα φαινόμενα; 

Γι’ αυτό είναι τόσο πολιτικά κρίσιμο και ενόψει των ευρωεκλογών να κινηθούμε συντεταγμένα και αγωνιστικά το φεμινιστικό κίνημα, οι εκπαιδευτικοί, ο πολιτικός κόσμος, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι, και κυρίως οι επίσημοι θεσμοί και η διοίκηση του κράτους, οι συλλογικοί διανοούμενοι/ες και τα μέλη του ακαδημαϊκού ακτιβισμού, να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα από ένα (υποτιθέμενο) ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου, το οποίο έχει διεθνείς υποχρεώσεις ως προς τον τρόπο πρόληψης της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών και αποτροπής των γυναικοκτονιών:

  • Άμεση εφαρμογή των όρων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, καθώς και των υποδείξεων της Επιτροπής GREVIO του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να βελτιωθεί η νομοθεσία, να προστατευτούν τα θύματα, να προληφθούν τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών και  των παιδιών και να υπάρξουν επαρκείς δημόσιες δομές στήριξης και προστασίας.
  • Εισαγωγή του όρου ”γυναικτοκονία” στον  ελληνικό ποινικό κώδικα.
  • Δημιουργία σοβαρών πολιτικών πρόληψης, πρωτόκολλων διαχείρισης περιστατικών έμφυλης βίας, σαφές και δεσμευτικό πρωτόκολλο αξιολόγησης κινδύνου από την αστυνομία.
  • Αύξηση και ενίσχυση των δομών στήριξης, φιλοξενίας και πρόληψης περιστατικών βίας κατά των γυναικών και των παιδιών από τους Δήμους
  • Στελέχωση με επαρκές και εκπαιδευμένο προσωπικό για την έμφυλη βία όλων των Αστυνομικών Τμημάτων, ώστε να μπορούν άμεσα να διαχειρίζονται τέτοια περιστατικά.
  • Επιμορφωτικά προγράμματα σε όλους/ἔς τους/τις λειτουργούς, που έρχονται άμεσα σε επαφή με περιστατικά βίας, όπως: αστυνομικοί, γιατροί, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, νοσηλευτές/τριες, δικηγόροι, δικαστές, εισαγγελείς, δημοσιογράφοι κ.λπ.
  • Εισαγωγή μαθημάτων και ανάπτυξη βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων για την ισότητα των δύο φύλων σε όλες ανεξαιρέτως τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Ενώνουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας με όλες, ώστε καμία να μην αισθανθεί ότι είναι μόνη της.

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ!

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ  ¨Η ΚΑΚΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ¨ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ.

*Εκπαιδευτικός-φιλόλογος mEd, Γενική Γραμματέας της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, Υποψήφια με το ψηφοδέλτιο των ΣΥΝΕΚ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

poseidonos
Ποσειδώνος: Έχει σκαφτεί το 80% της σήραγγας- Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία
Θα καταργηθούν 6 φανάρια, εξασφαλίζοντας ταχύτερη διέλευση των οχημάτων αλλά και ευκολότερη πρόσβαση των πεζών στη θάλασσα
Ποσειδώνος: Έχει σκαφτεί το 80% της σήραγγας- Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία