Κανέλα - Μπαχαρικά
Τι έδειξε νέα μελέτη για βότανα της Μεσογειακής διατροφής

Τα βότανα και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στη μεσογειακή διατροφή, όπως το μαύρο κύμινο, η κανέλα, το τζίντζερ, η κουρκουμίνη και το σαφράν, συνδέθηκαν με τη ρύθμιση του σακχάρου αίματος, σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nutrients”.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας, η μετανάλυση 45 μελετών με 3.050 ενήλικες, έδειξε ότι η κατανάλωση μαύρου κύμινου, κανέλας και τζίντζερ μείωσε σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας, ενώ το τζίντζερ είχε αντίκτυπο στη μείωση των επιπέδων HbA1C, γλυκόζης νηστείας και ινσουλίνης.

Συγκεκριμένα, το συμπλήρωμα κανέλας μείωσε σημαντικά τη γλυκόζη νηστείας σε 6 από τις 11 μελέτες, με μέση μείωση 18,67 mg/dL σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, αλλά η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Η λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμίνης σε 7 μελέτες έδειξε σημαντική μείωση της γλυκόζης νηστείας σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Τα συμπληρώματα τζίντζερ σε 10 μελέτες κατέδειξαν σημαντική μείωση της γλυκόζης νηστείας κατά 17,12 mg/dL σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Η λήψη συμπληρωμάτων μαύρου κύμινου σε 8 μελέτες οδήγησε σε σημαντική μείωση της γλυκόζης νηστείας σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Η χρήση συμπληρωμάτων σαφράν είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της γλυκόζης, ένα αποτέλεσμα πιο έντονο όταν συνδυάζεται με φυσική δραστηριότητα.

Συνολικά, το μαύρο κύμινο έδειξε την πιο ουσιαστική μείωση της γλυκόζης νηστείας, ακολουθούμενο από την κανέλα και το τζίντζερ.

Συμπερασματικά, η μελέτη δείχνει πιθανά θεραπευτικά οφέλη στη διαχείριση του διαβήτη από διάφορα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά.

Ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον καθορισμό των βέλτιστων δόσεων και την αξιολόγηση της επίδρασης των ενεργών συστατικών των βοτάνων και των μπαχαρικών, διευκολύνοντας την εφαρμογή τους σε στοχευμένες παρεμβάσεις για τον γλυκαιμικό έλεγχο σε ασθενείς με ΣΔ2.

Πηγή: topontiki.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Τα αποτελέσματα αθλητικών δοκιμασιών Ιουνίου 2024 για τους εξ αναβολής υποψηφίους
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Μόλις 7 υποψήφιοι πέτυχαν στις τελευταίες αθλητικές δοκιμασίες της Προκήρυξης 6Κ/2018 
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Τα αποτελέσματα αθλητικών δοκιμασιών Ιουνίου 2024 για τους εξ αναβολής υποψηφίους