Πονόλαιμος
Δεν θα το πιστεύετε

Ένας ειδικός αποκάλυψε το τρόφιμο που καταπολεμά τον πονόλαιμο τόσο αποτελεσματικά όσο και μερικά φάρμακα, αλλά δεν είναι ούτε το μέλι ούτε το τσάι, αν πήγε εκεί το μυαλό σας. Αντιθέτως, έχει να κάνει με ένα υλικό που βρίσκουμε συχνά στις πίκλες και άλλα τουρσί.

Η Δρ. Linda Yancey, λοιμωξιολόγος στο Memorial Hermann Health System στο Χιούστον του Τέξας, ανέφερε γιατί η κατανάλωση τουρσί ή η κατανάλωση του ζωμού τους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο, όπως γράφει η NY Post.

Μπορεί να φαίνεται λίγο παράξενο ως θεραπεία για τον πονόλαιμο, αλλά όλα σχετίζονται με τις ιδιότητες της άλμης αυτών των παστών λαχανικών. «Κάθε φορά που πίνετε ένα διάλυμα που είναι πιο συμπυκνωμένο από το υγρό στους ιστούς μας, όπως αλάτι ή ζάχαρη, μειώνει τη φλεγμονή τραβώντας το νερό έξω».

Η χημεία πίσω από τη θεραπεία

Μια απλή άλμη τουρσί με θαλασσινό νερό αποτελείται από περίπου 3,5% αλάτι , ενώ το αλάτι αποτελεί περίπου το 0,4% του βάρους του σώματος. Γιατί το αναφέρουμε αυτό; Διότι σε αυτές τις συγκεντρώσεις οφείλεται το φαινόμενο της ώσμωσης, και εξηγούμε:

Η ώσμωση αναφέρεται στη φυσική τάση των διαλυμάτων να εξισώνουν τις συγκεντρώσεις τους, όταν επιτρέπεται στην ουσία - διαλύτη να κυκλοφορεί ελεύθερα ανάμεσα σε δύο περιβάλλοντα. Για να γίνει κατανοητό, ας εξετάσουμε το ενδεχόμενο ο λαιμός μας να έχει προσβληθεί από ένα βακτήριο.

Τα βακτήρια είναι οργανισμοί που αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από νερό, και περιβάλλονται από μία ημιπερατή (επιτρέπει σε κάποιες ουσίες να διέρχονται και σε κάποιες όχι) μεμβράνη που προστατεύει τις εσωτερικές δομές τους.

Ας πούμε τώρα ότι ένα διάλυμα νερού-αλατιού που βρίσκεται στην άρμη του τουρσί έρθει σε επαφή με ένα βακτήριο. Τότε, οι πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις αλατιού στην άλμη θα κάνουν το νερό εντός του βακτηρίου να «θέλει» να βγει προς τα έξω, έτσι ώστε να εξισορροπήσει τις συγκεντρώσεις αλατιού μεταξύ του περιβάλλοντος του βακτηρίου και του περιβάλλοντος του διαλύματος.

Αυτό καθίσταται εφικτό διότι οι κυτταρικές μεμβράνες των βακτηρίων επιτρέπουν στο νερό να τις διαπερνά, και έτσι ένα διάλυμα ή μείγμα πλούσιο σε αλάτι «ρουφά» όλο το νερό μέσα από το βακτήριο, καταστρέφοντάς το. Είναι ο ίδιος μηχανισμός που προκαλεί τον θάνατο στα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες όταν τους ρίχνουμε αλάτι.

Πηγή: reader

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

odontiatros.jpg
Αυτή η νόσος απειλεί όσους αμελούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
«Οι μεταβολές στο μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας μπορούν να προκαλέσουν συστηματική φλεγμονή και να αυξήσουν έμμεσα τον κίνδυνο νόσου»
Αυτή η νόσος απειλεί όσους αμελούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Μητσοτάκης ΔΕΘ
Η ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τι σημειώνει για την εκπαίδευση
Τι σημείωσε για την εκπαίδευση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με νέο μήνυμά του μέσα από από την καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπηση.
Η ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τι σημειώνει για την εκπαίδευση