μαυρη γατα
Όλη η ιστορία και πώς προέκυψε η θεωρία αυτή

Οι γάτες είναι πολύ ιδιαίτερα ζώα, τα οποία έχουν μία περιέργεια και ένα μυστήριο, που τους συνοδεύει καθ΄όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους.

Πολύ συχνά ήταν συνδεδεμένες με την μαγεία και τις διάφορες δεισιδαιμονίες, δηλαδή υπήρχε η πεποίθηση ότι οι γάτες-και ιδιαίτερα οι μαύρες- δεν ήταν μόνο τα αγαπημένα κατοικίδια ζώα των μαγισσών, αλλά θα μπορούσαν επίσης να φέρουν και κακή τύχη.

Μυθολογία και ιστορία

Σε διάφορους πολιτισμούς, οι γάτες συνδέονταν με θεούς και πλάσματα που είχαν υπερφυσικές δυνάμεις και που σχετίζονταν με τη μαγεία και το θάνατο. Στη σκανδιναβική μυθολογία, η πιο μυστηριώδης θεά, με μαγικές ικανότητες, ήταν η Freyja. Η Freyja οδηγούσε ένα κάρο το οποίο έσερναν οκτώ γάτες και ήταν η βασίλισσα των ξωτικών, την οποία οι Γίγαντες προσπαθούσαν να αρπάξουν από τους Θεούς.

Η πρώτη γάτα μάγισσας που έγινε πρωτοσέλιδο (σε εφημερίδα του 16ου αιώνα) ήταν μια γάτα με λευκές κηλίδες, που ονομαζόταν Σατανάς.

Στην εποχή του Mεσαίωνα οι γάτες κυνηγήθηκαν και εξοντώθηκαν από ανθρώπους που πίστευαν πως ήταν σύμβολα μαγείας ή ήταν οι ίδιες μάγισσες που είχαν μεταμορφωθεί σε γάτες. Eιδικότερα την εποχή που γίνονταν οι καταδίκες των μαγισσών και η ετυμηγορία ήταν κάψιμο στην πυρά, πολλοί πίστευαν ότι οι γάτες ήταν τα πνεύματα των μαγισσών και ότι με τη μορφή αυτή οι μάγισσες τους ακολουθούσαν παντού.

Οι γάτες επίσης, όπως αναφέρεται, χρησιμοποιήθηκαν από τις μάγισσες σε διαφορετικές τελετουργίες και έτσι ενισχύθηκε η άποψη της εκκλησίας ότι οι γάτες είναι σύμβολα του κακού.

Συγγενείς των μαγισσών

Οι γάτες θεωρούνταν προστάτες των μαγισσών, καθώς οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν την παρουσία πνευμάτων.

Οι γάτες επίσης τείνουν να είναι νυκτόβια ζώα που είναι πιο δραστήρια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό τις έκανε να φαίνονται ακόμα πιο μυστηριώδεις, καθώς η συμπεριφορά τους αυτή ήταν σύμφωνη με την ιδέα της μαγείας που πιστεύεται ότι συμβαίνει τη νύχτα.

Μια άλλη αιτία που έκανε τις γάτες, και ιδιαίτερα τις μαύρες, να σχετίζονται με απόκρυφες δυνάμεις είναι τα λαμπερά μάτια τους. Τα μάτια των γατών, ειδικά στο σκοτάδι, μπορούν να λάμπουν έντονα λόγω ενός ανακλαστικού στρώματος πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Αυτό συχνά ερμηνευόταν ως σημάδι της σύνδεσής τους με το υπερφυσικό.

Για τους Εβραίους τώρα και τον βαβυλωνιακό πολιτισμό, αυτά τα ζώα συνδέονταν με το κακό (όπως συνέβη και με τα φίδια) και μάλιστα υπήρχε υποψία ότι για το λόγο αυτό, ήταν άμεσοι συγγενείς μαγισσών. Ως εκ τούτου, σε πολλές χώρες, η μαύρη γάτα θεωρείται, όπως ξέρουμε, ότι φέρνει κακή τύχη.

Οι μάγισσες μεταμορφώνονταν σε μαύρες γάτες

Στην κελτική μυθολογία, πιστεύεται ότι οι μαύρες γάτες ήταν στην πραγματικότητα άνθρωποι που διέπραξαν κακές πράξεις και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στον κόσμο. Αυτές οι πεποιθήσεις τελικά οδηγούν στις δεισιδαιμονίες που έχουν σήμερα οι άνθρωποι για τις μαύρες γάτες.

Μια μάγισσα, επίσης, έπρεπε να έχει μια μαύρη γάτα ως βοηθό, ως συνεργό, παρούσα ανά πάσα στιγμή. Αυτό συνδέεται με την πεποίθηση ότι ένα ισχυρό (ίσως ανθρώπινο) πνεύμα κατοικεί στη γάτα και επομένως μπορεί να ρίξει κατάρες στους εχθρούς μιας μάγισσας.

Τέτοιες πεποιθήσεις οδήγησαν τους ανθρώπους να εφεύρουν αμέτρητες ιστορίες μαγισσών που μεταμορφώθηκαν σε γάτες, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου έγιναν πιο σατανικές. Οι υποτιθέμενοι μάρτυρες αυτών των ιστοριών ισχυρίζονταν ότι έμπαιναν στα σπίτια των ανθρώπων που ήθελαν να βλάψουν τη νύχτα.

Τέλος κάποιοι λαοί πίστευαν ότι μερικές μάγισσες είχαν την ικανότητα να μεταμορφωθούν σε μια μαύρη γάτα εννέα φορές, εξ ου και η πεποίθηση ότι οι γάτες έχουν εννέα ζωές.

Με πληροφορίες από το petmou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χημεία
Προβληματική η προτεινόμενη ορολογία της Χημείας στα νέα σχολικά βιβλία
«Αντιβαίνει τους φυσικούς κανόνες εξέλιξης μια ολιγάριθμη ομάδα να επιχειρεί να προσβάλει τον σκληρό πυρήνα μιας γλώσσας όπως είναι η συντακτική δομή...
Προβληματική η προτεινόμενη ορολογία της Χημείας στα νέα σχολικά βιβλία
aksiologisi2.jpg
Αξιολόγηση: «Στηρίζουμε τον εκπαιδευτικό που απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του λόγω της απεργίας – αποχής»
«Το δικαίωμα μας στην απεργία είναι κατοχυρωμένο με τους αγώνες μας και δε θα το παραδώσουμε»
Αξιολόγηση: «Στηρίζουμε τον εκπαιδευτικό που απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του λόγω της απεργίας – αποχής»