ηλικιωμενοι
Αποκαλυπτική έρευνα κατέρριψε τον μύθο της Ικαρίας - H περιοχή της Ελλάδας που οι κάτοικοι ζουν περισσότερο

Καθώς τα δημογραφικά δεδομένα αλλάζουν, το προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία, καθώς αντιμετωπίζουμε σημαντικό πρόβλημα με τη γήρανση του πληθυσμού και την αξιοσημείωτη μείωση των γεννήσεων.

Οι εκτιμήσεις για το προσδόκιμο ζωής είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την παρακολούθηση της ευημερίας της κοινωνίας, αλλά και για την χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής

Tο 2022, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην ΕΕ ήταν 80,6 έτη, αυξημένο κατά 0,5 έτη από το 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2002, το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκε το 2019 όταν το προσδόκιμο ζωής έφτασε τα 81,3 χρόνια.

Όσον αφορά την χώρα μας, παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση τα τελευταία δύο χρόνια στο προσδόκιμο ζωής. Συγκεκριμένα, από τα 80,8 χρόνια που ήταν το 2022, έφτασε στα 80,6 χρόνια το 2024.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, για τους άντρες το προσδόκιμο ζωής είναι κατά τουλάχιστον πέντε χρόνια χαμηλότερο απ’ ό,τι για τις γυναίκες – κατά 5,1 χρόνια στην Ελλάδα και κατά 5,4 στην ΕΕ. Έτσι, το προσδόκιμο για τους άντρες στην Ελλάδα είναι 78,3 χρόνια και για τις γυναίκες 83,4 χρόνια, ενώ στην ΕΕ είναι 77,9 και 83,3 χρόνια, αντίστοιχα.

Από τα στοιχεία για τις περιφέρειες προκύπτει ότι στην Ελλάδα ζουν περισσότερο οι κάτοικοι στην Ηπειρο (82,7 χρόνια), στο Βόρειο Αιγαίο (82,3), το Νότιο Αιγαίο (81,7) και την Κρήτη (81,7). Από την άλλη πλευρά, μικρότερο είναι το προσδόκιμο των κατοίκων στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (79,9 χρόνια), στην Κεντρική Μακεδονία (80,2), στη Δυτική Ελλάδα (80,3) και στα Ιόνια Νησιά (80,5).

Στο σύνολο της ΕΕ, το υψηλότερο προσδόκιμο είχε η περιφέρεια της Μαδρίτης (85,2 χρόνια), του Τρέντο στην Ιταλία (84,4), στην Ile de France (84,1), της Στοκχόλμης (84) και της Forel de Navara (83,9).

To χαμηλότερο είχαν τέσσερις περιφέρειες της Βουλγαρίας (από 72,3 έως 74,1 χρόνια) και μία της Ουγγαρίας (74,1 χρόνια).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kne-logotypo-1200x700.jpg
Καταδίκη της επίθεσης από την ΚΝΕ: «Τραμπούκικη ενέργεια που εξυπηρετεί τον αποπροσανατολισμό»
«Η απάντηση θα δοθεί στις φοιτητικές εκλογές», τονίζει η οργάνωση
Καταδίκη της επίθεσης από την ΚΝΕ: «Τραμπούκικη ενέργεια που εξυπηρετεί τον αποπροσανατολισμό»
nekros
Τραγωδία στο Κερατσίνι: Βρέθηκε νεκρός στην αποθήκη του σπιτιού του ο 43χρονος που αγνοούνταν από τις 28 Απριλίου
Τραγικό τέλος στην υπόθεση εξαφάνισης – Νεκρός στην αποθήκη του σπιτιού του ο 43χρονος που αναζητούνταν από τις 28 Απριλίου
Τραγωδία στο Κερατσίνι: Βρέθηκε νεκρός στην αποθήκη του σπιτιού του ο 43χρονος που αγνοούνταν από τις 28 Απριλίου
iaponia
Σοκ στην Οσάκα: Άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητο σε μαθητές – «Είχα βαρεθεί τα πάντα»
Επτά παιδιά τραυματίστηκαν αλλά νοσηλεύονται εκτός κινδύνου – Ο δράστης συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας
Σοκ στην Οσάκα: Άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητο σε μαθητές – «Είχα βαρεθεί τα πάντα»
xrisoxoidis
Χρυσοχοΐδης για Νομική: «Μόνο η σύλληψη αξίζει στους κουκουλοφόρους»
Οργή Χρυσοχοΐδη για την επίθεση στη Νομική – Βολές κατά των πανεπιστημιακών αρχών για αδράνεια στην εφαρμογή του νόμου
Χρυσοχοΐδης για Νομική: «Μόνο η σύλληψη αξίζει στους κουκουλοφόρους»