Thumbnail
Ποιες παθήσεις εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα στα δύο φύλα που θα ήταν καλό να γνωρίζετε;

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής, η τεράστια πίεση και ο πόνος στο στήθος, είναι ένα σύμπτωμα που δεν εμφανίζεται και τόσο συχνά στις γυναίκες. Πολλές γυναίκες αισθάνονται πίεση στην πλάτη, πόνο στη γνάθο και δύσπνοια, ή ναυτία και ζάλη. Εξαιτίας αυτού, παρά το γεγονός ότι δεν κάνει διακρίσεις στο φύλο, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν μετά από μια καρδιακή προσβολή.

Αυτό, ευτυχώς, είναι σχετικά ευρέως γνωστό. Υπάρχουν όμως και άλλες παθήσεις που μπορεί να εκδηλωθούν διαφορετικά στα δύο φύλα. Ποιες είναι αυτές;

COVID-19

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να έχουν σοβαρά συμπτώματα COVID-19, αν και δεν είναι σαφές γιατί. Θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις, που αυξάνουν τις πιθανότητες για σοβαρά συμπτώματα COVID-19. Ένας άλλος πιθανός λόγος: Οι γυναίκες τείνουν να έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα από τους άνδρες, χάρη στα οιστρογόνα.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Οι ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι συχνά πιο σοβαρές στους άνδρες. Για παράδειγμα, η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζει πολύ περισσότερες γυναίκες από άνδρες συνολικά, αλλά όταν πρόκειται για την πρωτογενή προοδευτική μορφή (PPMS), οι άνδρες προσβάλλονται σε ίσους αριθμούς με τις γυναίκες. Η PPMS τείνει να είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί από την υποτροπιάζουσα/διαλείπουσα μορφή της πολλαπλής σκλήρυνσης

Εγκεφαλικό

Τα συνήθη συμπτώματα είναι ξαφνική αδυναμία στη μία πλευρά, απώλεια ομιλίας και ισορροπίας και σύγχυση. Αλλά οι γυναίκες έχουν συχνά πρόσθετα ή διαφορετικά συμπτώματα: λιποθυμία, διέγερση, παραισθήσεις, εμετό, πόνο, λόξυγκα και επιληπτικές κρίσεις. Οι γυναίκες έχουν συνήθως χειρότερη ανάρρωση μετά από ένα εγκεφαλικό, και οι αριθμοί θανάτων είναι επίσης αυξημένοι σε σχέση με τους άνδρες.

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να έχουν συμπτώματα με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια. Τα ΣΜΝ μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε χρόνια φλεγμονώδη νόσο της πυέλου στις γυναίκες, προκαλώντας προβλήματα γονιμότητας. Οι άνδρες σπάνια έχουν τέτοιες επιπλοκές. Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι επίσης η κύρια αιτία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.

Απώλεια μαλλιών

Οι άνδρες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να χάσουν μαλλιά καθώς γερνούν από τις γυναίκες. Περίπου το 40% των γυναικών θα έχουν αραίωση  ή απώλεια μαλλιών, αλλά το 85% των ανδρών θα έχουν αραιά μαλλιά μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Οι άνδρες τείνουν να χάνουν μαλλιά με το ίδιο μοτίβο και η γραμμή των μαλλιών τους πηγαίνει όλο και πιο πίσω. Μπορεί επίσης να εμφανίσουν ένα φαλακρό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού τους.

Ακμή

Οι ορμόνες συχνά ευθύνονται για την ακμή. Επειδή οι ορμόνες των γυναικών αυξομειώνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης, είναι πιο επιρρεπείς στην ακμή των ενηλίκων από τους άνδρες. Η θεραπεία μπορεί επίσης να διαφέρει ανάλογα με το φύλο. Οι γιατροί τείνουν να συνταγογραφούν φάρμακα που ρυθμίζουν τις ορμόνες, όπως τα αντισυλληπτικά, για τις γυναίκες. Οι τοπικές αλοιφές είναι πιο συνηθισμένες στους άνδρες.

Στρες

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πουν ότι είναι αγχωμένες από τους άνδρες. Και τα δύο φύλα αισθάνονται θυμό, εκνευρισμό και μυϊκή ένταση με σχεδόν τα ίδια ποσοστά από το άγχος, αλλά οι γυναίκες λένε πιο συχνά ότι αυτό προκαλεί πονοκέφαλο, στομαχικές διαταραχές ή ότι τις κάνει να νιώθουν ότι θέλουν να κλάψουν – αλλά δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο αυτό είναι βιολογικός ή κοινωνικός παράγοντας. Οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνονται σωματικά συμπτώματα σε περιόδους στρες από τις γυναίκες.

Ουρολοίμωξη

Αν και οι γυναίκες τείνουν να παθαίνουν ουρολοιμώξεις πιο συχνά, οι ουρολοιμώξεις των ανδρών είναι πιο περίπλοκες. Έχουν επίσης διαφορετικές αιτίες. Οι γυναίκες τις παθαίνουν συχνότερα λόγω βακτηρίων από το σεξ ή από τα κόπρανα. Οι ουρολοιμώξεις των ανδρών είναι πιο πιθανό να προκύψουν από κάτι που εμποδίζει τη ροή των ούρων τους, όπως ένας διευρυμένος προστάτης ή οι πέτρες στα νεφρά.

Πόνος

Περισσότερες γυναίκες ζουν με χρόνιο πόνο σε σχέση με άνδρες. Ο πόνος τους τείνει επίσης να διαρκεί περισσότερο και να είναι πιο έντονος. Οι γιατροί εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν γιατί, αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να ευθύνονται οι διαφορές στις ορμόνες μεταξύ των δύο φύλων.

Οστεοπόρωση

Επειδή οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πάθουν οστεοπόρωση, συχνά παραβλέπεται στους άνδρες. Αλλά οι άνδρες που έχουν έλλειψη οστικής πυκνότητας και σπάνε ένα ισχίο έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από τις γυναίκες με οστεοπόρωση που εμφανίζουν κάταγμα στο ισχίο.

Πηγή: iatronet

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...