μαντειο
Γιατί λεγόταν το κέντρο του κόσμου

Το Μαντείο των Δελφών ήταν το γνωστότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας και βρίσκεται στους Δελφούς. Θεωρείται ο ομφαλός του κόσμου, γιατί, σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Ζευς άφησε δύο αετούς, έναν προς την Ανατολή και έναν προς την Δύση, συναντήθηκαν στους Δελφούς.

Ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα. Η Πυθία ήταν το διάμεσο άτομο, με το οποίο επικοινωνούσε ο θεός, και έδινε τους χρησμούς, που καταγράφονταν.

Αρχικά, οι χρησμοί δίνονταν μία φορά τον χρόνο, κατά τη γιορτή γενεθλίων του Απόλλωνα, στις 7 του μηνός Βύσσιου. Ωστόσο, με την αύξηση της επισκεψιμότητας, δίνονταν κάθε μήνα την 7η, εκτός από τους χειμερινούς μήνες, καθώς τότε ο Απόλλωνας εγκατέλειπε τους Δελφούς και πήγαινε στους Υπερβορείους.

Οι χρησμοί αυτοί, γνωστοί για το διφορούμενο νόημά τους, αποτελούσαν για τον ελληνικό κόσμο της εποχής νόμο, καθιστώντας το Μαντείο έναν διαιτητή για πολύ σημαντικά θέματα, όπως πόλεμοι ή αποικισμοί. Ωστόσο, οι χρησμοί δεν ήταν πάντα ουδέτεροι, αλλά κάποιες φορές μεροληπτικοί, όπως στον Πελοποννησιακό πόλεμο που πήραν το μέρος των Λακεδαιμονίων.

Το κέντρο του κόσμου

Μετά από ανακαλύψεις αρχαιολόγων, βρέθηκε ότι στην ίδια περιοχή υπήρχε παλαιότερο μαντείο αφιερωμένο στη θεά Γη κατά τη μυκηναϊκή εποχή. Μάλιστα, ανακαλύφθηκαν αγάλματα της θεάς στα ερείπια του ναού της Αθηνάς Προναίας και του Απόλλωνα. Η ίδρυση του Μαντείου οφειλόταν σε ένα χάσμα από το οποίο βγαίνανε αέρια που έθεταν τους ανθρώπους σε κατάσταση έκστασης. Στη συνέχεια, άλλοι θεοί λατρεύτηκαν εκεί, ενώ ο Απόλλωνας σκότωσε τον δράκο Πύθωνα, ο οποίος φυλούσε το μαντείο.

Είναι γνωστό ότι η εισπνοή μικρής ποσότητας αιθυλένιου μπορεί να προκαλέσει ευφορία και παραισθησιακά οράματα. Κατά την επικοινωνία της Πυθίας με τον Απόλλωνα, οι απαντήσεις της συχνά φαινόταν να είναι ασυνάρτητες και παραληρητικές, με τους ιερείς να προσπαθούν να ερμηνεύουν το νόημά τους.

Παρόλα αυτά, οι απαντήσεις αυτές θεωρούνταν σοφές και προνοητικές, καθώς το Μαντείο της Πυθίας θεωρείτο αξιόπιστο και φημισμένο, αποτελώντας σημαντικό μέρος του ελληνικού πολιτισμού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα