giatroi
Τέλος στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσους χρωστούν στον ΕΦΚΑ – Τι ορίζει τροπολογία

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, που χρωστάνε στον ΕΦΚΑ και στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θέτει τίτλους τέλους στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη από αύριο, Παρασκευή 01 Μαρτίου 2024.

Οι εξαιρέσεις

Η τροπολογία θα εξαιρεί της αυτής υποχρέωσης:

  • Τα ανήλικα τέκνα των ατόμων με αναπηρία.
  • Τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Συγκεκριμένα, λόγω κορονοϊού τα προηγούμενα δύο χρόνια, είχε ψηφιστεί τροπολογία που έδινε το δικαίωμα σε όλους του ελεύθερους επαγγελματίες να μπορούν να πληρώνουν εισφορές υγείας (δηλαδή τα 60 ευρώ με 70 ευρώ μηνιαίως) μόνο για ασθένεια και όχι το σύνολο των εισφορών για σύνταξη, ενώ ως πρόσθετη διευκόλυνση δόθηκε ως επιλογή ακόμη και η πληρωμή με ρύθμιση, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να ανανεωθεί η ασφάλιση εκείνων.

Χωρίς κάλυψη σε ιδιώτες γιατρούς

Κανένας Έλληνας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε δημόσια νοσοκομεία από την 1η Μαρτίου 2024, όπως υπογράμμισε η αρμόδια Υπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Όλοι οι Έλληνες θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στα δημόσια νοσοκομεία και θα μπορούν να συνταγογραφούνται και για συνταγές εκτέλεσης στα ιδιωτικά φαρμακεία» τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στην ΕΡΤ, διευκρινίζοντας πως ανεξαρτήτως αν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τα χρέη τους.

Ωστόσο, επιστρέφουμε «στην προ κορονοϊού εποχή, όπου οι συμπολίτες μας που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους ή που δεν πληρώνουν τελείως τα χρέη τους, δεν θα έχουν την κάλυψη σε ιδιώτες γιατρούς».

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ

Σύμφωνα τον ΕΦΚΑ, από τους 1,2 εκατ. ελευθέρους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, συνεπείς στην πληρωμή των εισφορών τους είναι περίπου οι 450.000.

Οι υπόλοιποι είτε πληρώνουν κατά διαστήματα, είτε όταν χρειάζεται να ασφαλιστική ενημερότητα ρυθμίζουν τις οφειλές, πληρώνοντας μία ή δύο δόσεις και στη συνέχεια την εγκαταλείπουν.

Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ με οφειλές στον ΕΦΚΑ εμφανίζονται 860.916 μητρώα οφειλετών από την κατηγορία των μη μισθωτών (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι).

Ποιοι θα μείνουν χωρίς ασφαλιστή κάλυψη

Όσοι δεν καταβάλουν τις εισφορές τους ή όσοι δεν κάνουν ρύθμιση, θα μείνουν χωρίς ασφαλιστικές καλύψεις, κοινώς δεν θα μπορούν να νοσηλευθούν σε όλες τις δομές υγείας, παρά μόνον στα δημόσια νοσοκομεία, ως ανασφάλιστοι.

Οι ασφαλιστικές καλύψεις θα μπορούν να ενεργοποιηθούν και σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα (μετά την 1η Μαρτίου) εφόσον πληρωθούν ή ρυθμιστούν οι οφειλόμενες εισφορές.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιολαντα
Υπόθεση «Βιολάντα»: Ελεύθεροι με όρους οι δύο κατηγορούμενοι για τη φονική έκρηξη
Εγγύηση 30.000 ευρώ και νέα προθεσμία απολογίας – Στο μικροσκόπιο οι ευθύνες και οι συνθήκες του δυστυχήματος
Υπόθεση «Βιολάντα»: Ελεύθεροι με όρους οι δύο κατηγορούμενοι για τη φονική έκρηξη
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ημερίδα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΣΑΚΕ)
«Οι Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες στον 21ο αιώνα: Μέλλον και Προοπτικές»
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ημερίδα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΣΑΚΕ)
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει και πίσω φαίνεται λογότυπο του ΠΑΣΟΚ
Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές: «Ζήτημα δημοκρατίας και θεσμών»
Αιχμές κατά κυβέρνησης και Δικαιοσύνης – Πρόταση για εξεταστική και πολιτική σύγκρουση σε υψηλούς τόνους
Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές: «Ζήτημα δημοκρατίας και θεσμών»